Kayseri'de Ülkü Ocakları tarafından Çin'in işgali altındaki Doğu Türkistan'da öldürülen 28 Uygur Türkü için cuma namazı sonrası gıyabi cenaze namazı kılındı. Hunat Camii’nde cuma namazı sonrasında gerçekleştirilen gıyabi cenaze namazına, Kayseri Ülkü Ocakları Başkanı Aytaç Gezici, Bağımsız Doğu Türkistanlılar Derneği Başkanı Erkin Beğ Uygurtürk ile ülkücüler katıldı. Doğu Türkistan bayrağı ile safta duranlar dikkat çekerken, aynı zamanda musalla taşına da Doğu Türkistan bayrağı serildi. 

Kılınan gıyabi cenaze namazının ardından konuşan Ülkü Ocakları İl Başkanı Aytaç Gezici, Çin işgali altındaki Doğu Türkistan’da uzun yıllardan beri zulmün devam ettiği belirterek, "Müslüman Uygur Türkleri yaşam mücadelesi vermektedir. Bu mücadelenin bir tarafında asimilasyon politikalarına karşı kendi vatandaşlarında milli kimliklerini ve dini değerlerini muhafaza etmeye çalışan soydaşlarımız, diğer tarafta Doğu Türkistan’ın demografik yapısını değiştirmek için her türlü vahşeti reva gören Çin bulunmaktadır. Modern dünyanın gözleri önünde Uygur Trükleri’ne sistematik olarak işkence edilmekte, söz konusu Doğu Türkistan olduğunda İnsan Hakları Beyannameleri herhangi bir hüküm teşkil etmemektedir. Özellikle Ramazan ayında Uygur Türkleri hedef alınmakta söz de demokrasi havarileri özlerinde, haçlı ruhunu bu zulme karşı sessiz kalarak ortaya koymaktadırlar. Diğer yandan camiler de Çin zulmünden payını almakta baskı ve işkence ile Müslüman Türk’ün toprağında ezan susturulmak istenmektedir. Müslüman gençler alkol kullanmaya zorlanmaktadır."

Gezici, "Çin polisi tarafından 28 soydaşımız acımasızca şehit edilmiştir. Ne vahimdir ki yine söz konusu Müslüman Türk olduğunda uluslar arası sivil toplum kuruluşları lal olmuş, ileri demokrasi aşıkları üç maymunu oynamaktadır. Ülkü Ocakları olarak dün olduğu gibi bugünde zalimin zulmü ne karşı soydaşlarımızın yanında olacağımızı bir kez daha haykırıyoruz. Acılarını yüreğimizde hissedeceğiz ve derlerini derdimiz kabul edeceğiz. Bu vesile ile Kaşgar’da yaşanan olaylar sırasında alçakça şehit edilen 28 Uygur Türk’ü başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz" diye konuştu.

Gıyabi cenaze namazı sonrasında kalabalık tekbir getirirken, elinde Doğu Türkistan bayrağı olan bir Uygur Türkü gözyaşlarına hakim olamadı ve Kayseri Ülkü Ocakları Başkanı Gezici’ye sarıldı. Duygusal anların yaşandığı eylemde söz alan bir vatandaş ise Diyanet İşleri’nin Çin zulmüne sessiz kalmasına tepki göstererek, "En azından cuma günleri camilerde hocalarımız bir kez olsun 'Doğu Türkistan' desinler. Korkmasınlar bir şey olmaz" diye konuştu.


Editör: Haber Merkezi