30 Nisan tarihli Resmi Gazete de yer alan açıklamada , ‘’Kurtuluş Savaşı’nda hizmetleri tespit edilen gazilerin yakınları olan mirasçılarına istiklal madalyası verilmesine, ilgili kanun gereği, karar verilmiştir’’. Metindeki ayrıntıda ise ‘’Konya Şimendifer Taburu 3. Bölük de iken Konya İstasyon’unda geçirdiği kaza sonucu 3. Derece harp malulüdür."denildi. Buna göre aynı açıklamada yer alan ve Kayseri Yeşilhisar da Kurtuluş Savaşı’nda hizmet veren İlhan’ın mirasçılarına madalya verilecek.

Gazi İhsan İlhan’ın hayattaki oğlu olan Yeşihisar eski Belediye Başkanı 76 yaşındaki Mustafa İlhan, yaptığı açıklamada, “Ben İlçede 1984-89 arası 5 yıl belediye başkanı olarak görev yaptım. İstiklal Madalyası için Haziran 2019 da başvuru yaptım. İlçemizde eskiler Aşağı Mahalleden dedem Sancaktar torunu Şevket 30 Teşrin-i Sani 1329 da Çanakkale (İstiklal) harbine çağrılır. Daha askerlik yaşı gelmemiştir ama çağrılırda durur mu Şevket ardında 2 erkek çocuğu bir yaşlı, baba üç de bacı bırakır ve koşar adım gider cepheye, bir daha da dönmez diye anlattılar.”dedi.

İstiklal madalyasını hak eden İhsan İlhan’ın 1900 yılında Yeşihisar’ın Camikebir Mahallesi’nde doğduğu ve 1920 yılında askere gittiği öğrenildi.4 yıl kadar askerlik yapan İlhan’ın gazi olmasına neden olan olayı anlatan oğlu Mustafa İlhan sözlerine şöyle devam etti. ‘’Babası Konya da askerlik yaparken doğu cephesinden batı cephesine gönderilen silahların trenle sevki sırasında Er İhsan İlhan’ın 3-4 gün hiç uyumadığı ve olay günü iki vagonu birbirine bağlarken uyku kaybından dolayı dalgınlıktan kolunun vagonlar arasında kaldığı, o anda sağ kolunu tamamen omuzdan kaybetmiş ve o şekilde tek kolla askerden geldi. Babam 1958 de vefat etti, mezarı da ilçede, ancak beratı olmadığı için mezar taşını bu yüzden düzenlemedik ‘’ dedi. (BGC)

Editör: Haber Merkezi