Kayseri Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Akgün Ergül, Elagöz Mahallesi’ndeki tavuk üretim çiftliğinde tavuk ölümlerinin ardından alınan numunelerin kuş gribi konusunda pozitif çıktığını söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan ise şu anda konunun araştırma aşamasında olduğunu ve net bir bulguya henüz rastlanmadığını belirtti.

Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Akgün Ergün, oda binasında düzenlediği basın toplantısında, şüpheli tavuk ölümleri ile ilgili olarak alınan numunelerde kuş gribi vakasına rastlanıldığını söyledi. Merkez Kocasinan İlçesi'ne bağlı Elagöz Mahallesi’nin karantinaya alınabileceğini ve bunun yanı sıra bölgede konuyla ilgili takibin yapılması gerektiğini kaydeden Ergül, "Kuş gribi tavuklarda ve diğer kanatlı hayvanlarda görülen viral bir hastalık olup yüksek düzeyde tavuk ölümleri ve yumurta verimi düşüklüğüne sebebiyet veren önemli bir hastalıktır. Tavuklarda sıklıkla görülen 5 HN 1 virüsü insan gribinin virüsü ile temas ettiğinde virüs hızla değişikliğe uğrayarak insanda ölümlere sebebiyet verebilmektedir. Kuş gribi insan ve hayvan sağlığı için bu kadar riskli ve ülke ekonomisi içinde çok önem arz ederken ve her şeyden önemlisi güvenilir gıda güvenilir hayvandan elde ediliyor iken; Mayıs ayından itibaren ülkemizde Manisa, Konya, Kocaeli, Kastamonu, Balıkesir gibi birçok ilimizde kuş gribi salgınları ve ciddi tavuk ölümleri ve itlafları gerçekleştirilirken Kayseri Tarım İl Müdürlüğümüz ne gibi önlemler almıştır?" diye sordu.

'KAMUOYUNU BİLGİLENDİRMEYENLERİ KINIYORUZ'

Ergül, "İlimizde kuş gribi patlak verdi, yaklaşık 2 milyon civarında kanatlının ve ürünlerinin itlaf edilmesi riski olması, konunun hassas olması ve halkımızın bu konu hakkında bilgilendirilmesini Kayseri Veteriner Hekimleri Odası Başkanı olarak kendime bir borç bilip konu hakkında yeterli açıklama yapmayan ve gerekli önlemleri ve kontrolleri zamanında yaptırmayanları esefle kınıyorum ve konunun önemine binayen gerekli tedbirlerin alınmasını sayın yetkililerden talep ediyorum. Ayrıca kuş gribi çıkmış bir ortamda Tarım İl Müdürü Özkan Kayacan kendi personelini koruyucu olarak hangi tedbirleri almıştır? Bunu da merak ediyoruz" diye konuştu.

Dün itibariyle Elagöz Mahallesi'nde karantina uygulamasına başlandığını duyduklarını belirten Ergül, "Bu bizim duyumlarımız. Ama henüz resmi bir açıklama gelmemesi bizim açımızdan şaşırtıcı. Bu konuda en kısa zamanda yetkili ağızlardan açıklama bekliyor ve kamuoyunun bilgilendirilmesini istiyoruz. Biz bunu yetiştiricilerden duyduk. Tavuk ölümleri sonucunda laboratuarlara gönderilen numuneler, pozitif çıkıyor. Bu nedenle tedbirler alınmasını talep ediyoruz. Bu süreçte Bakanlık iki hekim gönderecek ve bölgede numuneler alınıp, gerekli çalışmalar yapılacaktır. Giriş, çıkışlar konusunda gerekli karantina uygulaması yapılacaktır. Tüketici açısında da şu an için panik havası oluşturmaya gerek yok" dedi.


İL MÜDÜRÜ KAYACAN: İNCELE SÜRÜYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan ise Ergül'ün iddiaları ile ilgili olarak, "Şu an için karantina uygulaması yok. Bakanlıktan gelen ekip bölgedeki çiftliklerde inceleme yapıyor" dedi.

Kayacan, şu anda konunun araştırma aşamasında olduğunu ve net bir bulguya henüz rastlanılmadığını belirtti. Bakanlıktan gelen uzmanların şu an bölgede yani sahada tüm çiftliklerde inceleme yaptığını ve numune aldığını ifade eden Kayacan, "Şu an kesin bir şey yok. Numuneler alınıyor bölgedeki tüm çiftliklerden. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra rapor hazırlanacak. Şu an elde net veriler, bulgular olmadan açıklama yapmak bu ülkeye ihanettir, ülkeye, bu sektöre zarar verir. Kayseri’de 3,5 milyona yakın tavuk bulunuyor. Şimdi sonuçlar pozitif çıkmazsa bu üreticilerin hali ne olacak? Yazık değil mi bu insanlara da? Bu iddialar sektöre zarar verir. Bu nedenle araştırma yapılsın, gerçek neyse ortaya çıksın kamuoyunu bilgilendireceğiz. Şu an bilip bilmeden açıklama yapmak kamuoyunu yanıltmaktan başka bir şeye yaramaz" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi