Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Kamil Akçadırcı Kayseri'de bir yıllık dönemde şu ana kadar toplam 11 bin 126 ürünün denetlendiğini, kurallara uymayan üreteciler hakkında 104 bin 393 TL idari para cezası uygulandığını 2 firma hakkında da Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Kamil Akçadırcı ,her yıl 13-19 Ekim tarihleri arasında kamuoyunda ürün güvenliği bilinci oluşturmak amacıyla “Ürün Güvenliği Haftası” kutlandığına dikkati çekerek "Hafta" kapsamında tüketicilerde ürün güvenliği konusunda farkındalık oluşturmaya yönünde faaliyetler gerçekleştirdiklerini söyledi.

KAYSERİ'DE SIKI DENETİM

Günümüzde piyasa gözetiminin ve denetiminin yürütülmesinin en önemli kamu hizmetlerinden biri haline geldiğini kaydeden Müdür Akçadırcı, sözlerine şu şekilde devam etti: "Tüketicilerin sağlığını, can ve mal güvenliğini korumak,piyasada güvenli ve teknik düzenlemesine uygun ürünlerin bulunmasını sağlamak amacıyla günlük hayatta sıkça kullanılan, asansörler, elektrikli ekipmanlar,gaz yakan cihazlar,kazanlar,makineler,otomotiv,ayakkabılar,taşınabilir basınçlı ekipmanlar ve tekstil ürünleri gibi bin 500’ü aşkın sanayi ürünün teknik düzenlemelere uygun ve güvenli olarak üretilip üretilmediği piyasaya arz öncesi,piyasada ve kullanımda iken Bakanlığımız denetçilerince sürekli olarak denetlenmektedir. Ayrıca ,her türlü ölçü ve ölçü aletleri ve hazır ambalajlı ürünlerin piyasa gözetimi ve denetimi ile Bakanlığımız ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu arasında imzalanan işbirliği protokolü gereği akaryakıt ürünlerleri ve LPG denetimleri de Bakanlığımız denetçilerince yapılmaktadır."

Akçadırcı, hileli ürün piyasaya sürenleri sürekli denetlediklerini belirterek müdürlük tarafından gerçekleştirilen Piyasa Gözetim ve Denetimi faaliyetleri kapsamında, 2014 yılında toplam 7842 ürünün denetlendiğini vurguluyor.

"63 FİRMAYA SÜRE TANINDI, 2 FİRMA DA SAVCILIĞA VERİLDİ"

Müdür Akçadırcı: " Bu ürünlerden teknik düzenlemelere aykırı olan ancak insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından tehdit oluşturmayan 63 ürün üreticisine aykırılığın giderilmesi için süre verilmiştir. Bu süreçte 44 üründen güvensizlik şüphesi ile numune alınarak teste gönderilmiş, teste gönderilen ürünlerin güvensizlik belirtisi taşımasından dolayı 4 firmaya ait ürüne piyasaya geçici arz yasağı getirilmiştir. Bu ürünler içerisinden güvensiz olduğu test ve muayene işlemleri sonucunda tespit edilen 5 ürünün piyasaya arzı yasaklanmıştır. Test sonucunda teknik düzenlemesine aykırı olduğu tespit edilen 3 ürün için üreticilere aykırılığın giderilmesi için süre verilmiştir. Güvensiz olduğu tespit edilen 11 ürünle ilgili olarak gerekli işlemler yürütülmektedir. Denetim sonucunda uygunsuz ürünler için 2014 yılında 104 bin 393 TL. idari para cezası uygulanmıştır. İki firma hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.''

52 İŞ YERİNDE 67 ÜRÜN DENETİMİ

Hazır ambalajlanmış ürünlere yönelik denetim faaliyetleri kapsamında 52 işyerinde 67 ürün denetimi yapıldığı vurgulayan Kamil Akçadırcı: '' Denetimler sonucunda aykırılık tespit edilen 9 üründen 2 ürüne miktar eksikliğinden dolayı toplam 3 bin 42 TL. idari para cezası uygulanmıştır. 7 ürün için insan sağlığı, can ve mal güvenliği bakımından risk oluşturmayan etiket bilgilerinin iliştirilmesi için süre verilmiştir. Akaryakıt ürünlerine yönelik olarak 65 işyerinde 258 marker denetimi yapılmış ve herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmamıştır.3 LPG ikmal istasyonundan LPG numunesi alınarak teste gönderilmiştir.'' diye konuştu. 
 
Editör: Haber Merkezi