KAYSERİ Sanayi Odası (KAYSO) Mayıs ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, yaptığı açıklamada Kayseri ticaret ve sanayisinin sorun ve çözüm önerilerini tartışmak için bir platform kuracaklarını söyledi.


Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, bu günlerde Türk halkının moralini bozmak için ülkenin üzerinde öneli operasyonlar yapıldığını belirterek, “Türk milleti buna benzer badireleri çok atlattı, bunu da seçimlerden sonra atlayacağız. Güçlü bir cumhurbaşkanlığı ve güçlü bir parlamento sistemi ile bu sıkıntılar aşılacaktır. Bir an önce seçimlerin yapılarak, ülkenin ekonomiye odaklanması gerekmektedir” dedi.


Sanayicinin kullandığı elektrik fiyatlarında yaklaşık yüzde 20 – 25 civarında çok ciddi manada bir artış olduğuna dikkat çeken Meclis Başkanı Özkaya, sanayicinin kullandığı elektrik fiyatını bilmediğini, ancak kullandıktan sonra bu rakamı öğrendiğini, bir sanayicinin aldığı malın fiyatını bilmeden almasının ve sonradan öğrenmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını belirterek, bu konuda gerekli düzenlemenin mutlaka yapılması gerektiğini söyledi.


ABD’nin İsrail’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasının kesinlikle kabul edilebilir bir durum olmadığını belirten Başkan Büyüksimitci, “Ortadoğu’yu ateşe atmaktan başka hiçbir amaca hizmet etmeyen bu karar kesinlikle kabul edilemez. İsrail'in Filistinlilere yönelik insanlık dışı saldırısını şiddetle kınıyor, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz” dedi.



24 Haziran’da yapılacak seçimlerde tüm adaylara başarılar dileyen Başkan Büyüksimitci, seçimlerin ülkemize yakışır bir şekilde, demokratik bir ortamda, huzur ve kardeşlik içerisine geçmesini dilerken, seçimlerden sonra meclise gidecek Kayseri milletvekillerinin şehrin meselelerinde ortak hareket ederek hükümet nezdinde işlerin takip edilmesinin sanayiciler olarak öncelikli talepleri arasında olduğunu söyledi.


Kayseri’nin uzun yıllardır beklediği YHT, otoban bağlantısı, demiryolu taşımacılığı, yeni teşvik sistemi, havaalanı terminal binası ve Hava Kargo ve Geçici Depolama Alanı gibi bir takım konuları olduğunu açıklayan Başkan Büyüksimitci, milletvekili adaylarının bu konularla ilgili şimdiden çalışmaya başlamaları beklediklerini söyledi.


Kayseri ticaret ve sanayisinin sorun ve çözüm önerilerini tartışmak için bir platform kuracaklarını açıklayan Başkan Büyüksimitci, “Başta Büyükşehir Belediyemizin destekleri ile resmi kurumlarımız, Ticaret Odamız, Ticaret Borsamız ve STK’larımız ile birlikte Kayseri ve Kayseri ticaret ve sanayisinin sorun ve çözüm önerilerini tartışmak için bir platform kurma niyetimizden bahsetmiştim. İnşallah bayramdan sonra ilk toplantımızı yapacağız. Bundan sonra Kayseri olarak ortak akılla hareket ederek, kendimizi iyi anlatmamız lazım. Biz hakkımız olmayan bir şeyi istemiyoruz. Kendimizi iyi anlatabilirsek, hakkımız olanı, bugüne kadar alamadıklarımızı alırız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.


Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmanın asıl sebebinin küresel ekonomide yeni bir döneme geçilmesi, likidite bolluğu ve düşük faiz döneminin geride kalması olduğunu belirten Başkan Büyüksimitci şunları söyledi; “Başta FED olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankaları para politikalarında sıkılaşmaya giderken bu durum faizleri yukarı yönlü baskılıyor ve finansman imkanlarını sınırlıyor. Yine ABD’deki faizlerindeki yükselişi küresel sermayenin ABD’ye dönmesine yol açarak dolardaki güçlenmeyi destekliyor. Hükümet ve merkez bankası gerekli müdahaleyi yaparak piyasaları bir miktar rahatlattı. Türkiye’nin üzerinde birileri mutlaka oyun oynamaya kalkacaktır. Bu her zaman böyle olmuştur. Artık biz bunlara karşı uyanık olup, gerekli tedbirleri almalıyız. Oda olarak geçmişte yapmıştık bir kez daha döviz risklerinden korunma yolları il ilgili toplantılar yaparak, sanayicilerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz ”


Kayseri’nin ihracat rakamlarında yukarı doğru ivmenin devam ettiğini açıklayan Başkan Büyüksimitci, 2018 yılı Nisan ayı TİM verilerine göre Türkiye ihracatının yüzde 15,03 artarken, Kayseri’nin ihracatının yüzde 16,38 arttığını açıklayarak, bu rakamları artırarak devam ettirebilmenin önemli olduğunu söyledi.



Editör: Haber Merkezi