Türkmen Pastırma sahibi Mustafa Türkmen, Kayseri Yerel Haber'e özel gurbetçi sezonu pastırma ve sucuk fiyatları hakkında bilgiler verdi. Gurbetçilerin yağsız, yerli halkın ise ağırlı olarak yağlı pastırmayı tercih ettiğini dile getiren Türkmen, pastırma ve sucuk fiyatlarındaki artışın kesim maliyetlerine bağlı olarak yaşandığını söyledi. Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle de et ve et ürünlerinde bir artış gözlemlendiğini ifade eden Türkmen, "Benim bildiğim eskiden çiftçi hayvanların yemini kendisi üretirdi. Şimdi hayvan yemlerini satın aldıkları için ürün fiyatları artıyor. Hayvancılıkla uğraşan kesimlerin tarlaları ola ola yem ve samanı para verip alıyor. Bu tembelliğin sonucu fiyatlarda artışlar oluyor" dedi.
Türkmen Pastırma sahibi Mustafa Türkmen, Kayseri Yerel Haber'e özel gurbetçi sezonu pastırma ve sucuk fiyatları hakkında bilgiler verdi.

"GURBETÇİ YAĞSIZ, YERLİ HALK YAĞLI TERCİH EDİYOR"
Ağırlıklı olarak Kayseri'nin yerli halkının yağlı, gurbetçilerin ise yağsız pastırmayı tercih ettiklerini belirten Mustafa Türkmen, " 9 çeşit pastırma var. Kuşgömü, Sırt, Antrikot, Dilme, Şekerpare, Potuk, Kürek, Kapak, Bacak, Sucuğun 3 çeşidi var. birinci kalitesine evlik denir. Bu yüzde yüz dana etidir. Genelde ikinci kalite ürüne kelle eti ve iç yağ katılır, üçüncü kalite ürüne ise tavuk eti katılır. Bu aylar gurbetçi sezonu olduğu gibi bu aylarda pastırma ve sucuk satışlarında hareketlenme var. Ağırlıklı sattığımız ürünlerde yerli halk yağlıyı gurbetçiler ise yağsız ürünleri tercih ediyor" diye konuştu.

"KESİM FİYATLARINDA ARTIŞ VAR"
Artan pastırma ve sucuk fiyatlarının dar gelirli vatandaşın alım gücünü zorladığını dile getiren Türkmen, şu ifadeleri kullandı:
"Etteki kesim fiyatlarındaki artıştan dolayı pastırma ve sucuk satışlarında da buna bağlı olarak paralel artışlar yaşandı. Sucuk fiyatları 25 TL ile 47 TL arasında değişirken, pastırma fiyatlarında ise 60 TL ile 95 TL arasında fiyat deşiklikleri gözleniyor. Fiyat artışlarıyla birlikte satışlarımız yarı yarıya düştü. Eskiden 1 kg pastırma alacak müşteri şimdilerde gelip yarım kg alıp gidiyor."

"FİYAT ARTIŞLARI HAYVANCILIKLA UĞRAŞAN ÇİFTÇİNİN TEMBELLİĞİNDEN ARTIYOR"
Diğer yandan pastırma ve sucuk fiyatlarındaki artan maliyetlerin yaklaşan Kurban Bayramı ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin tembelliğinden kaynaklandığını dile getiren Türkmen, "Benim bildiğim eskiden çiftçi hayvanların yemini kendisi üretirdi. Şimdi hayvan yemlerini satın aldıkları için ürün fiyatları artıyor. Hayvanlıkla uğraşan kesimlerin tarlaları ola ola yem ve samanı para verip alıyor. Bu tembelliğin sonucu fiyatlarda artışlar oluyor" dedi.
HABER: ALİ TÜRKASLAN- SELAHATTİN KARAKOÇ
Editör: Haber Merkezi