Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kampüs alanında; İl Müdürü Mustafa Şahin’in ev sahipliğinde Kayseri AK Parti Milletvekilleri Taner Yıldız ve İsmail Emrah Karayel, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kamu Kurumları ile Sivil Toplum Kuruluşları yetkililerinin katılımları ile Felahiye, Talas ve Özvatan İlçelerinde uygulanacak olan ”Etçi ve Kombine Irkların Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında “Araç ve Ekipman Dağıtımı” ile, “Ev Hayvanları Kimliklendirme Merkezi” açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirdi.

Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin törende yaptığı Konuşmasında: “Tarım ve hayvancılık konularında önemli bir noktada olan Kayseri, Ülkemizde tarımsal üretim alanı büyüklüğünde 6. sırada yer almaktadır. 2021 yılında İl Müdürlüğümüz girişimleri ile çeşitli kaynaklardan (Tarım ve Orman Bakanlığı, Oran Kalkınma Ajansı) finansmanı sağlanan 6 Milyon 850 Bin TL bütçeli 12 proje hayata geçirilmiştir. Bu projeler ile tarımsal değerlerimiz olan Ceviz’ den Gilaburu’ ya, teknolojik gelişmelerin tarımda kullanımından, atıl durumdaki arazilerinin üretimine kazandırılmasına kadar geniş alanlarda çalışmalar yapılmıştır. Yine bu projeler kapsamında; 16 bin 600 da alanda 540 üreticimize aspir, 22 bin 500 da alanda 474 üreticimize Yazlık Buğday, bin 500 da alanda 85 üreticimize Tritikale, 6 bin da alanda 162 üreticimize Arpa, 6 bin da alanda 162 üreticimize Nohut, 4 bin da alanda 520 üreticimize Kuru Fasulye, 6 bin 500 da alanda 350 üreticimize Yem Bitkisi tohumu dağıtılarak, üretim yapılmış ve toplamda 49 milyon 016 bin 552 TL bitkisel üretim değeri elde edilmiştir. Bugün burada tanıtımını yaptığımız, "Etçi ve Kombine Irkların Suni Tohumlama Uygulamalarıyla Yaygınlaştırılması Projesi" ile yüksek verimli Etçi ve Kombine Irkların sayılarının arttırılması amaçlanmaktadır" dedi.

Proje kapsamında, toplam 46 mahallede, bin 891 işletmede, 16 bin 217 baş hayvanda uygulama yapılması planlanlandığını belirten Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, " “ETKİYAP” projesi, Felahiye, Özvatan ve Talas ilçeleri merkez ve kırsal mahallelerinde 3 yıl süreyle uygulanacaktır. Proje kapsamında, toplam 46 mahallede, bin 891 işletmede, 16 bin 217 baş hayvanda uygulama yapılması planlanmaktadır. “ETKİYAP” projesi sonucunda; Birim hayvandan daha yüksek verim elde edilerek, işletmelerin karlılık oranı arttırılması ve buna bağlı olarak hayvancılığın teşvik edilmesi hedeflenmektedir. İl Müdürlüğü kampüs alanında “Ev Hayvanları Kimliklendirme Merkezi“ açılışı yapılarak, vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur. Türkiye’ de ilk kez Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz bünyesinde ve girişimleri ile bugün hayata geçirilen bu merkezde küçük dostlarımızın kayıt altına alınması, etkin hastalık kontrolü, koruyucu hekimlik uygulamaları ve danışmanlık hizmetleri verilecektir. İlimizde, Tarım ve Hayvancılığın önemi konusunda farkındalık oluşturulması amacıyla; Kayseri’mizin Tarım ve Hayvancılığına dair Osmanlı arşivlerinden derleyip gün yüzüne çıkardığımız kaynaklar sergilenmektedir. Sergimizde, 1484 yılından başlayan ve farklı dönemlere ait 19 adet belgeyi Kayseri halkının beğenisine sunuyoruz. Bu belgeler ışığında sanayi şehri olarak bilinen “ Kadim Kent Kayseri’mizin ” bugün olduğu gibi geçmişte de tarım ve hayvancılık konusundaki bilgi ve tecrübe sahibi olduğu görülmektedir.” İfadelerini kullandı

Editör: Haber Merkezi