KAYSERİ Ticaret Odası (KTO) Meslek Komiteleri çalışmaları kapsamında Unlu, Sütlü Gıda Ürünleri Üretim ve Ticareti alanında faaliyet gösteren üyelerden oluşan 16. Meslek Komitesi toplantısı gerçekleştirildi. Fırıncıların taleplerini dinleyen Başkan Hiçyılmaz, toplantı sırasında muhataplarıyla telefonla görüşerek konuları aktardı.

KTO VIP salondaki toplantıya; Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Cindoruk, Meclis Üyesi Yetiş Çakır, 16. Meslek Komitesi Başkanı Ahmet Arslan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Cevdet Akyüz, Gıda Kontrolörü Mühendis Murat Kaya, Halk Sağlığı Müdürlüğü Şube Şefi Mustafa Çelik, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Amiri Ahmet Teke, komite üyeleri ve fırıncılar katıldı. KTO Başkanı Hiçyılmaz, unlu mamulleri ve özellikle ekmek üretiminde yaşanan sorunlar ve taleplere ilişkin istişare amaçlı toplandıklarını belirterek, "Ekmek fiyatlarının belirlenmesi için Esnaf Odalarıyla birlikte fiyat tarifesi çıkarılması yönünde hareket etmekteyiz. 70 kuruş olan ekmek fiyatının 85 kuruşa çıkarılması için esnaf odalarıyla birlikte bir çalışma yaptık. Elektriğe, suya, işçiliğe, una gelen zamların ışığında 70 kuruş olan fiyatın, 85 kuruşa çıkarılmasının uygun olduğu görüşü bize bildirildi. Biz de onlarla birlikte 85 kuruş olmasına karar verdik" dedi.

Belirlenen tarifenin ekmeğin en fazlaya satılabilecek fiyat tarifesi olduğunu ifade eden Hiçyılmaz, bu fiyatın altında kar edilebiliyorsa ve serbest piyasa koşulları neyi gerektiriyorsa bunun yapılabileceğini belirtti. Kayseri'de üretimi çok olan pidenin gıda kodeksine uygunluğu konusunda ortaya çıkan sorunlara ilişkin değerlendirmede de bulunan Hiçyılmaz, "Bu konuya ilişkin pide üretiminin bakanlık kodeksine alınması yönünde ilgili kurumlara yazılı bildirimlerimiz oldu. Bundan sonra da girişimlerimizi sürdüreceğiz" diye konuştu. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, pide üretiminin kodekse dahil edilmesi yönünde bakanlıkta bir çalışma yapıldığını, gelişmelere ilişkin olarak Kayseri Ticaret Odası'na bilgi verileceğini kaydettiler.

Başkan Hiçyılmaz toplantıda komite üyelerinin taleplerini tek tek dinledi ve çözümü noktasında yapılabileceklere ilişkin bilgi verdi. Komite üyelerinin, un analizine ilişkin Kayseri dışından hizmet aldıklarını ve bunu Kayseri'de Ticaret Borsası laboratuvarında yaptırmak istediklerine ilişkin taleplerini değerlendiren Hiçyılmaz, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü'yü telefonla arayarak bu konuyu aktardı. Başkan Hiçyılmaz, toplantının sonunda ekmek ve unlu mamullerin üretiminde hijyen koşullarının da çok önemli olduğunu vurgulayarak, bu konuda kontrol açısından sorumluluk taşıyan kuruluşların ve üreticilerin özverili çalıştıklarını bildiklerini ve kendilerine teşekkür ettiklerini belirtti.

Editör: Haber Merkezi