Etkinlikte konuşan KTO Başkanı Ömer Gülsoy, "Bugün diktiğimiz fidanlar, yarın ağaçlara dönüşecek ve daha yeşil bir Kayseri bırakmak adına çorbada tuz misali bir katkı olacak. Biz Kayseri Ticaret Odası olarak gelecek nesillere ekonomik anlamda yol gösterecek vizyonlar üretmek için var gücümüzle çalışırken, ilimizin yeşillenmesi için yaptığımız bu hatıra ormanı da büyük bir anlam kazanmış olacaktır.

Hadis-i şerifinde “Yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile, bugün elinizdeki fidanı dikin!” diyen bir habibin ümmeti olarak Ağaca, yeşile ve çevreye sahip çıkmak, insanoğlu için en önemli erdemdir. Ecdadımız ne diyor? “Ağaç dalıyla gürler.” Biz de diktiğimiz fidanlarla oluşturacağımız ormanlarla gürlemeyi sürdüreceğiz. Birlik ve beraberliğimizi de pekiştireceğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.

"YAPACAĞIMIZ ÇOK ŞEY VAR"

Daha sonra konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, “2019’un son dönemlerinde başlayan Covid-19 salgını, insanlığı daha evvel alışık olmadığı şartlarla muhatap kıldı. Bununla mücadele dönemi sürerken şimdi bir başka krizle daha bugünümüzü, yarınımızı ve hayatımızı etkileyen bir başka koşulla daha karşı karşıyayız. Bu da iklim krizi olarak adlandırılan bir durum. Böylesi bir dönemde ağaçlandırma çalışmalarının sadece bugünümüzü kurtarma adına değil, yarınla güçlü güzel ve yaşanabilir bir Türkiye bırakmak açısından son derece önemlidir. Dolayısıyla milli kültürümüzde önemli bir yere sahip olan hem inancımızda büyük bir öneme sahip olan ağaç dikmeyle alakalı böyle bir sorumluluğu ve projeyi hayata geçirdiği için bizlerde Kayseri Ticaret Odası başkanı Ömer Gülsoy’a ve bütün yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"TÜRKİYE İÇİN YAPILACAK ÇOK ÖNEMLİ İŞLER VAR"

Etkinliğin önemine değinen Özdemir, "Bununla beraber bu çalışmaların yeterli olduğu ‘yaptık ama, oldu bitti’ demenin de ne yazık ki yeterli olmayacağını ifade etmemiz lazım. Türkiye’nin küresel risk ve şartlarında diğer gelişmelere bağlı olarak yükseldiği bir dönemde daha bağımsız ve koşulları şartları daha iyileştirilmiş biçimde yerini alabilmesi içinde yapacağımız çok şey var. Birlikte el ele omuz omuza Türkiye için yapılacak çok önemli işler var" dedi.

"ÇOK ÖNEMLİ ÇABALAR VAR"

Enerji konusunda açıklamalarda bulunan Özdemir, "Türkiye’nin 100’üncü yılına yaklaşırken sonrasındaki dönemlerle alakalı milletimizi daha güçlü kılabilmek için yapacağı çok önemli çabalar var. Bir taraftan enerjiye bağlı birçok sıkıntılar bulunuyorken, ülkemizin Karadeniz'de bulduğu doğal gazın ve bunun Cumhuriyetimizin 100'üncü yıl dönümü olan 2023 yılında Türkiye’nin kullanacak olması, aynı zamanda Karadeniz'de yeni rezerv ve kaynaklara ulaşacağımızın altını çizmemiz lazım. Enflasyonda gerçekleşen bu artışa rağmen Türkiye’nin tedbirini erkenden alıp bu anlamda küresel seviyede diğer güçlü ülkelerin bile sıkıntı yaşadığı dönemde yakın vade de bu sıkıntıları ortadan kaldırabilecek bir planlamayı hayata geçirmesi çok büyük bir öneme sahip. Karadeniz'de bulduğumuz doğal gaz, rezervleriyle mevcut konumundan çok daha ileri bir seviyeye gelmiş olacak. Bütün bunlarla beraber elbette ki çalışanlarımızın ücretlerindeki iyileştirmenin de çok büyük bir öneme sahip olduğunu hepimiz biliyoruz" ifadelerini kullandı.

"KIYAMET KOPACAKSA BİLE BİR FİDAN DİKMEK GEREKİR"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ise, "Bizim kültürümüzde kıyamet kopacakken bile elinde bir fidan varsa dikmek emredilir. Bizler ağaç kesmeye çok meraklı bir toplum hale geliyoruz. Erozyona neredeyse bir Kıbrıs adası büyüklüğünde toprak gider ve birçok insan bunu seyreder. Bunlar da bizim kendi içimizde konuşmamız gereken, öz eleştiri yapmamız gereken ortam diye düşünüyorum. Dün yemyeşil ormanlardan, o akan şırıl şırıl sulardan, sebze ve meyve bahçelerinden, bugün bu ortama neden geldik? Böyle bir kültürümüz varken, kutsal kitabımızda ve hadislerde durmadan bu teşvik edilirken niye bu hale geldik? Galiba işimize geldiği gibi yaşıyoruz. Yapılması gereken çok basit. Birincisi, asla kirletmeyeceğiz, israf etmeyeceğiz ve tabiatı tahrip etmeyeceğiz. İkincisi de yavaş yavaş ağaç dikeceğiz ve onaracağız. Çevremizi güzelleştireceğiz. Ne zaman ki biz insanoğlu dengeyi bozuyoruz, işte tabiattaki afetler, felaketler ard arda gelmeye başlıyor. Adete tabiat insanoğlundan intikam alıyor. Biz bozmazsak hiçbir sorun olmayacak. Bu da bizim kulağımıza küpe olması gereken en önemli nokta diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

'ÖNCEKİ YILLARA GÖRE ORMAN VARLIKLARI HEKTARI ARTIŞ GÖSTERDİ'

Türkiye'de ki orman varlıklarının günümüzde artış gösterdiğini belirten Özhaseki, "Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü'nün hazırladığı bir rapor var. Türkiye'de ki orman varlıkları artmış mı artmamış mı diye. 2002 yılında Türkiye'de ki orman varlıkları 20.7 milyon hektar, bugün ise 23 milyon hektardır. Ağaçlandırma olarak ise yine aynı belgeye dayanarak söylüyorum; Türkiye, Avrupa birincisi ve Dünya 4'sü olarak geçiyor. Kayseri'de belediye başkanlığı yaptığım dönem içerisinde buna özen gösterdim. Ağaçlandırma çalışmalarında bir elin parmakları kadar olan ve ne yazık ki mafya işgali parklardan bugüne baktığımızda 2 bine yakın parkımız var. Ama böyle kalmamalı ve daha da fazla olmalıdır bu iş. Bunun içinde gayret hem şahıslara, hem ticaret odası gibi kurumlara hem de belediyelere düşüyor. Her bir gayreti değerli buluyor, arkadaşlarımıza teşekkür ediyor ellerine sağlık diyorum." şeklinde konuştu.

"DAHA İYİSİNİ YAPARAK, DAHA GENİŞ ALANLARI AĞAÇLANDIRABİLİRİZ"

Kayseri Valisi Şehmus Günaydın’da, "Bugün Ticaret Odamızın, ilimizin ağaçlandırılması konusundaki eksikliğimizin gidermesi anlamında yaptığı bu etkinliği önemsiyoruz. Ancak bir eksiğimiz de ağaçlandırma konusu. Son 4-5 yılda yaklaşık yüzde 50'ye yakın bir artış olmasına rağmen eksikliğimizi giderme konusundaki çaba ve gayretlerimize rağmen ulaştığımız nokta bizi tatmin etmiyor. Daha iyisini ve daha büyüğünü yaparak daha geniş alanları ağaçlandırabiliriz. Bizler 2021 yılı sonunda inşallah 4 milyon fidanı toprakla buluşturmuş olacağız. 11 Kasımda yapacağımız etkinlikte inşallah yaklaşık 180 bin fidan dikeceğiz.

Sadece 2021 yılı içerisinde Erciyes Dağı'na dikeceğimiz fidan sayısı da 1.5 milyonu bulacak. Kayseri'mizde ileri ki noktalarda inşallah istediklerimizi yapmış olacağız. Çevre ve hava kirliliğini önleyecek en önemli şey ağaç dikmektir. Bu yüzden fırsat buldukça mutlaka ağaç dikmemiz gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. " ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi