Kapalı Çarşı Koruma, Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Halil Küpeli, Çarşı’nın temel sorunları ve salgın sebebiyle son bir yılda yaşanan süreçle birlikte mustarip olduklarını dile getirdi. Küpeli, Çarşı hakkında ön bilgilendirmede bulunarak,“Çarşı’mızın 18 kapısı, 16 sokağı ve 912 iş yeri vardır. 600 kadar esnaf faaliyet göstermektedir. İş yerinin çok olmasına karşın esnafın az olmasının sebebi, bazı dükkanların ara duvarları açılarak birleştirme yapılmasıdır. Bu da Çarşı’nın tarihi dokusuna zarar vermiştir. Daha önceki yıllarda yapılan bu işlere biz dernek olarak müsaade etmiyoruz” diye konuştu.

KAYSERİ HALKI VE DIŞARIDAN GELEN MÜŞTERİLERİMİZ ÇARŞI’YA GİRMEK İSTEMİYOR

Küpeli, problemlerini dile getirmeye şöyle devam etti: “Çarşı’mızın sorunlarından biri Melikgazi ve Büyükşehir belediyelerine bağlı zabıta ekipleri Çarşı’mıza gereken önemi göstermemesidir. Tabela kirliliği, esnafın yol işgali yüzünden yolların daralması, ses kirliliği, bazı yerlerdeki çökmeler gibi bir sürü sorun yüzünden Kayseri halkı ve dışarıdan gelen müşterilerimiz Çarşı’ya girmek istemiyor. Bunu zabıta birimleri ve belediyelere bildirmemize rağmen bu sorunları çözemiyoruz.”dedi.

HİÇ Mİ SAĞLAM ÇALIŞANINIZ YOK, O ZAMAN İHALEYE VERİN?

Küpeli, sorunlarını ilgili makamlara anlattıklarını, ancak olumlu bir geribildirim alamadıklarını izah etti: “Siyasilerimiz seçimden seçime Çarşı’nın yolunu öğreniyorlar. ‘Sorunları biliyoruz, yetkiyi verin, yaparız’ diyorlar, seçimi kazanıyorlar ve esnafı unutuyorlar. Bir tabelamızı değiştiremedik, bir damımızı temizletemedik. Yönetim Kurulu Başkanımızla birlikte Melikgazi Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü’ne gidip, damın temizlenmesini dile getirdik. Kapalı Çarşı’nın damında akasya ağaçları yetişiyor, mezbele bir yer duruma gelmiş. Bize ‘benim elemanlarımın hepsi engelli, çıkar düşerse ben bu sorumluluğu alamam’ diyor. (Engelli kardeşlerimiz af buyursun) Hiç mi sağlam çalışanınız yok, o zaman ihaleye verin?”diye konuştu.

BİZ DİYORUZ Kİ KAPALI ÇARŞI’YA SAHİP ÇIKIN

Küpeli, yetkililerden Çarşı’nın sorunlarının giderilmesini, bunun dışında Çarşı’nın kendi kendini idame edebildiğini söyledi: “Kapalı Çarşı’nın sahibi yok. Yönetimdeki arkadaşlarımız gönüllülük esaslı ve bir kuruş kâr gözetmeksizin görev yapıyorlar. Derneğimizin bir kuruş borcu yok, çalışanlarına ödeme yapabiliyor. Kendi yağımızla kavruluyoruz. Biz kimseden para dilenmiyoruz. Biz diyoruz ki Kapalı Çarşı’ya sahip çıkın.”ifadelerine yer verdi.

UTANACAĞINIZ İŞİ NİYE YAPIYORSUNUZ?

Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç ve Vali Günaydın’a çağrıda bulunan Küpeli, “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sayın Vali çıkarlar, Saat Kulesi’nden ahbap-çavuş ilişkisinde oldukları Kazancılar Çarşısı’na girerler, Bankalar Caddesi’nden çıkarlar. Onları Kapalı Çarşı’ya sokamıyoruz. Çünkü girmek istemiyorlar. Çünkü tepki alacaklar. Yabancı misafirlere Kültepe’yi, Kayseri Evi’ni gezdiriyorlar. Neden Kapalı Çarşı’ya getirmiyorsunuz? Çünkü utanırsınız. Utanacağınız işi niye yapıyorsunuz? Sahip çıkın” diye konuştu.

BUNUN SORUMLUSU BÜYÜKŞEHİR VE MELİKGAZİ BELEDİYESİDİR

Küpeli, konuşmasını Çarşı’yı diğer çarşılarla mukayese ederek sürdürdü: “Ben Kayserili olarak utanıyorum. Buraya girmeyen vatandaşı da suçlayamıyorum. Bursa, İstanbul, Edirne, Çanakkale, Gaziantep, Şanlıurfa’daki tarihi kapalı çarşılardaki hizmete bakın. Tekdüze tabelalar, nezih ortam… Ben ailemi alıp bu Çarşı’ya girmem arkadaş. Bu millet haklı. Bunun sorumlusu da Melikgazi Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve Kayseri Valiliğidir. Çarşı’da esnafla konuşunca virüs mü kaparsınız? Neyden korkuyorsunuz, sürekli davet ediyoruz.”dedi.

KANARYA SEVENLER DERNEĞİ’ İLE BİZİM HİÇBİR FARKIMIZ YOK

Küpeli, yetkililere sert tepki gösterip, “Biliyorum, belki bu röportajdan sonra tepki alacağım, belki de görevimden olacağım. Hiç önemli değil. Onlar da bu eksiklikleri dile getirip yerine getirsinler, biz de utanıp özür dileyelim. Onlar valilik, belediye, Anıtlar Kurulu olarak utanmıyorlarsa; bu konuşmayı da hak ediyorlar. Kral çıplak. İlgilenmiyorlar. Çarşı sanki pimi çekilmiş bomba, kimse elinde tutmak istemiyor. Biz Dernekler Kanununa tabiyiz. ‘Kanarya Sevenler Derneği’ ile bizim hiçbir farkımız yok. Ama bir mevzu olunca mahkeme, belediye, Anıtlar Kurulu ‘gel buraya dernek’ diyor. Yetki vermiyor, sorumluluk veriyor” diye konuşarak, yetkilerinin olmamasından giriş tabelasını bile değiştiremediklerini öne sürdü.

NEDEN ÇARŞI’YI CAZİP HÂLE GETİRMİYORSUNUZ?

Küpeli, konuşmasını “Esnafın sıkıntısı boğazını aşmış. Pandemi sıkıntısı, işlerin olmaması yetmezmiş gibi bu tip sorunlarla ilgileniyoruz. Kapalı Çarşı’ya hiçbir turist gelmiyor. Bu kış turist çoktu. Neden Çarşı’yı onların gelmesi için cazip hâle getirmiyorsunuz? Bu sizin ayıbınız, Kayseri halkının ya da Çarşı esnafının ayıbı değil”dedi. (BGC)

Editör: Haber Merkezi