Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, konuşmasında Kayseri Geri Gönderme Merkezi'nde bulunan sığınmacılara personel tarafından fiziksel şiddet uygulandığına yönelik iddiaya açıklık getirdi. Konuyu 6 ay önce sosyal medya hesabı aracılığıyla gündeme taşıyan Şahin, kendisinin de ifadesinin bulunduğu Valilik tarafından hazırlanan soruşturma raporunda, 'kurumda ilgili olmadığı konulara karıştığı ve kurum dışına bilgi aktardığı' iddia edilen bir çalışanın işten çıkarılmasıyla ilgili yazı yazılmasına tepki gösterdi.

“İÇERİDEKİ USULSÜZLÜĞÜ BİLGİ VERMEZSENİZ SUÇ İŞLEMİŞ OLURSUNUZ”

Şahin, hakkındaki iddialar sebebiyle Kayseri Valiliğinin söz konusu çalışanı işten çıkarma kararını eleştirdi: "Bürokratlar, genelde yaptıklarıyla ya da yapmadıklarıyla anılırlar. Kayseri Valiliğinin yaptıklarını ben Kayseri kamuoyuna bırakıyorum. Fakat Kayseri Valiliğinin yapması gerekip de yapmadıklarını bir tarafa bırakalım. Kayseri Valiliği Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne bir çalışanın işten çıkartılması için yazı yazıyor. Sebep olarak 'içerideki bilgileri dışarıya sızdırdığı için' diyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kanunlarında, yönetmeliklerinde, idare ve ceza hukuklarında bir kişinin içerideki bir usulsüzlüğü dışarı çıkartması diye bir suç yoktur. Tam tersi, içerideki usulsüzlüğü bilgi vermezseniz suç işlemiş olursunuz. Ve şu anda yasalara göre uygun bir iş yapan bir çalışan, Kayseri Valisinin imzasıyla işten çıkarıldı."dedi.

“BİR ÇALIŞANI İŞTEN ÇIKARTMAK ZAVALLILIĞINA DÜŞTÜLER”

Şahin, konuşmasına iddiaların işten çıkarılan çalışanla ilgisinin bulunmadığını söyleyerek şu ifadelere yer verdi: "Garip olan, bu söylenenlerin ve iddiaların tamamının doğru olması. Bu iddiaları bir çalışana yüklediler, memurlarını korudular ve çalışanı işten attılar. Ki bu iddiaları ben gündeme getirdim, bunun o çalışanla hiçbir alakası yok; bu iddiaların tamamının bir sürü memurdan, dışarıdan, içeriye girip çıkanlardan alınmış bir bilgi olduğunu defalarca söyledim. Kayseri Valiliğinin hatırlanacağı tek işlem budur. Bir çalışanı işten çıkartmak zavallılığına düştüler."dedi.

"VALİLİK İDDİALARIN DOĞRU OLDUĞUNU KABUL EDİYOR"

Valiliğin yürüttüğü incelemelerle iddiaların doğrulandığını belirten Şahin, "Valilik bir soruşturma yapıyor. O soruşturmada dile getirmiş olduğum iddiaların tamamının doğru olduğunu Valilik kendi imzasıyla kabul ediyor. Bunlar doğruysa niye birisi bana bu bilgileri verdi diye işten çıkartılıyor? Tarihe kara bir leke olarak geçecek bir karardır bu. Ve bu olay Kayseri'de yaşandı. 'Acaba Kayseri Valiliği sadece maske yasağıyla mı hatırlanacak' diye merak ediyordum. Bir şey daha çıktı: Bir çalışanı yazıyla işten çıkartmak başarısı. Genel Müdürlüğe yazı yazılıyor, Genel Müdürlük şirkete yazı yazıyor, şirket de 'Mahmut Şahin'e bilgi vermişsin' diye çalışanı işten çıkarıp bunu tarihte net olarak kalsın diye yazılı hale getiriyor" şeklinde konuştu.

"KURUMLARDA YANLIŞLIK VARSA SÖYLENECEK"

Kayseri Valiliğine seslenen Şahin, "Valiliğin Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa gerçekleşen bu kadar saçma bir olayı düzeltmesi için bir şansı var. Bu yanlışı düzeltecek, o çalışanı yeniden işe alacak ve ödüllendirecek. Kurumlarda bir yanlış varsa bu söylenecek. Kayseri Valiliği, bu kararında aslında diyor ki: 'Benim kurumlarımda, bana bağlı il müdürlüklerinde bir yanlışlık varsa, bunu sakın ha dışarı bildirmeyin. Bildirirseniz işten atarım.' Bu yasalara aykırıdır. Valilik aslında suç işliyor. Suçu gizliyor. Gerekçesinde ise 'kurumun itibarı sarsılmasın diye adli mercilere gönderilmesin' diyor" şeklinde konuşarak sözlerini sonlandırdı.

“SIĞINMACILAR PERSONELLERİN ŞİDDETİNE MARUZ KALIYOR”

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin'in Kayseri Geri Gönderme Merkezi'nde yaşandığını söylediği olaylara göre, çeşitli uyruklu sığınmacıların, personelin fiziksel şiddetine maruz kaldıkları ve aralarından bir sığınmacının intihar ettiği belirtilmişti. Bu bilgileri kurum dışına taşıdığı öne sürülen bir çalışan ise Valilik tarafından yazılan yazı ile işten çıkarılmış, söz konusu olaylarla ilişkilendirilen personel başka yerlerde görevlendirilmişti. Valilik tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, merkezde 'tecrit ve emanet odaları' olarak kullanılan yerlerde güvenlik kameralarının olmadığı tespit edilmiş, 1 yıl önce Şahin tarafından sunulan belgeyle ilgili ise kameralarda saklama süresinin aşılması sebebiyle teknik inceleme yapılamadığı belirtilmişti. (BGC )

Editör: Haber Merkezi