Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de günde 9 kişinin intihar ettiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise dünyada her 40 saniyede bir kişinin intihar ettiğini duyurdu. Türkiye Psikiyatri Derneği ise geçen yıl ülkemizde 3 bin 225 kişinin intihara kalkıştığını ve önlem alınmazsa sayının artacağı uyarısında bulunmuştu. Gelişen dünya şartları altında insanın çaresizliğinin bir ürünü olan intihar için Sağlık Bakanlığı kolları sıvadı. Ruh Sağlığı Merkezleri açma kararı alan Bakanlık, intihara karşı savaş açtı.

Biz de depresyonun son noktası olarak tanımlanan intiharı Psikolog Efser Selamet Çelik ile görüşerek; intiharın nedenlerini, çözüm noktasında neler yapılması gerektiğini öğrendik.

İnsanlar neden intihar ediyor?

‘’Amaçsızlık, hedefsizlik, boş yaşamak, hayatı anlamsız hale gelmiş olarak görmek, hiçbir beklentisinin olmaması, intihara sebeptir. Depresyonun son noktası, intihardır.” diyen psikolog Efser Selamet Çelik, depresyonun ne olduğunu ve buna nelerin sebep olduğunu aktarıyor: “ Depresyon kişinin hayattan keyif alamaması, bir gününün diğerine denk olması, standart bir hayat, klişe bir hayattır. Hedefsizlik, ümitsizlik, karamsarlık, olumsuz düşünceler, aşırı enerji yüklenmesi ve bu enerjinin harcanmaması. Mesela bir insan enerji yükleniyor ama bunu harcayamıyor.”


Gerçek dünya yerini, materyalist dünyaya bıraktı.

Aslında depresyon sonucu oluşan intiharın asıl sebebi, dünyanın yapısının değişerek materyalist bir yapıya dönüşmüş olmasıdır. Psikolog Çelik de bu maddeci dünyanın getirdiklerinden insanların adım adım depresyona nasıl süreklendiğinden bahsediyor: “Eskiden çamaşır yıkanırmış, yemek yapılırmış. Fakat şimdi gençlere bakın; okul-ev, dershane-ev arasında gidip geliyorlar. Bakıyorsun ellerinde elektronik aletler var, daha çok elektrik yüklemesi oluyor. Bakıyorsun spor yok, sanat yok, hedef yok, ideal yok. Hedef ne, işte doktor olacağım. Herkes doktor olmak zorunda değil. Hekim olmak büyük başarı değil ki, büyük sorumluluk gerektiren bir iş. O noktada hekim ol, mühendis ol ama işini iyi yapan bir insan ol zihniyetindense; hekim ol çok yüksek bir maaşın olsun, evin olsun, kimseye müdanan olmasın gibi bir zihniyet var. ‘’

“İntihar etmemenin yolu sevmek ve merhamet etmektir”

Depresyon sonucunda insanların yaşamlarına son vermek istemelerinin çözümleri aslında oldukça kolay; sevmek ve merhamet etmek... Bu noktaya değinen Psikolog Efser Selamet Çelik, ‘’Ahlak ve maneviyat kavramından uzaklaştığımız için şu anda bizim başımızda materyalizm var. Tamamen şu anda maddeci bir zihniyet var. Bu maddeci zihniyetten uzaklaşmadığımız sürece de hiçbir şey olmaz. Tabii ki sosyalist söylemlere gerek yok. Toplumcu olarak hizmet ekmek gerekiyor. Bunu sağlamak amacıyla çocuklara manevi değerler verilmeli. Manevi değerlerden kastım insani değerler düzeyinde çocuklarımıza bilgi vermek. İnsanları sevmeyi, insanlara değer vermeyi, insanlara hizmet etmeyi, merhameti öğretelim. ‘’ diyor.

Haber&Fotoğraf: Kübra HASÇALIK


Editör: Haber Merkezi