Merhum Başbakan Adnan Menderes, idam edilişinin yıldönümünde Kayseri'de düzenlenen konferansla anıldı.

  Melikgazi Belediyesi Konferans Salonu'nda Adnan Menderes Demokrasi Platformu tarafından 'Adnan Menderes-Recep Tayyip Erdoğan Çizgisi ve Demokrasi Mücadelesi' konulu bir konferans düzenlendi. Adnan Menderes Demokrasi Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şerif Bayındır, 17 Eylül 1961'de idam edilen Menderes'i, ölüm yıldönümünde anmak için böyle bir program düzenlediklerini belirtti. Bayındır,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konferans daveti üzerine gönderdiği telgrafı okuyarak, ''Menderes'e olan özlemimizi, Erdoğan'la gideriyoruz'' dedi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan konferansa, AK Parti Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır konuşmacı olarak katılırken, Adnan Menderes için okunan 99 hatm-i şerifin duası da yapıldı.

Konferansa katılan AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, babasının Menderes döneminde Karayolları'nda Makine Mühendisi olarak çalıştığını belirterek, ''Babam bana, 'bu 10 yılda çok büyük işler yaptık' derdi. Rahmetli Menderes'in 'Gidemediğin yer, senin değildir' sözünü babam sık sık kullanırdı'' dedi. 

Daha sonra kürsüye, Demokrat Parti'den 4 dönem Kayseri Milletvekili olan Kamil Bakır'ın yeğeni AK Parti Milletvekili Pelin Gündeş Bakır geldi. Bakır, merhum Başbakan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'in çok defalar, '1960 darbesi neden yapıldı biliyor musunuz? Bu darbenin tek sebebi, rahmetli Menderes'in İslam dinine olan samimiyeti ve saygısı ile milleti yeniden şahlandırarak eski parlak günlerine getirmek istemesidir' dediğini hatırlatarak, ''Milletin gönlünde 3 lider vardır. Bunlar rahmetli Adnan Menderes, rahmetli Turgut Özal ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bugün İstanbul'a 3'üncü köprü ve 3'üncü havalimanı yapılacağı söylendiğinde karşı çıkan çevreler, 1960'ta yapılmak istenenlere karşı çıkan çevrelerdir. Adnan Menderes, Türkiye'de bir çığır açmıştır. Onlarca çimento fabrikası kurmuştur, yine onlarca baraj yapmıştır'' diye konuştu.

AK Parti iktidarında yargının pek çok yatırımı durdurmaya çalıştığını ancak bunların aşıldığını ve Türkiye'de vesayete son verilerek halkın ilk defa kendi oylarıyla Cumhurbaşkanını seçtiğini kaydeden Pelin Gündeş Bakır, ''AK Parti demokrasiyle kalkınmayı birlikte götürmüştür. Zaten bunlar birbirini etkiler. Ne zaman demokrasi geldiyse, Türkiye kalkınmıştır'' ifadelerini kullandı. Bakır daha sonra Menderes'in sosyal ve siyasi hayatını anlattı.

Editör: Haber Merkezi