Yağışlı havanın etkisini tamamen yitirmediğini vurgulayan Bütüner, Kayseri’yi önümüzdeki günlerde bekleyen havayı şöyle anlattı: “Birkaç gün önce yağışlı bir hava vardı. Yağışlı hava henüz etkisini tamamen yitirmedi. Bundan dolayı hava sıcaklıkları yaz seviyelerine gelmedi. Bu hafta sonu Kayseri genelinde çok bulutlu bir hava hâkim olacak. Pazartesi de buna yakın bir hava var. Salı ve Çarşamba günleri Kayseri genelinde gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.”dedi.

Bütüner, Müdürlükteki hava tahmini sürecinin işleyişi hakkında “Kullandığımız sayısal modellerimiz var. Bu modelleri inceleyip kuvvetli bir yağış tespit ettiğimizde Genel Müdürlüğümüzün Analiz Birimi ile istişare halinde uyarılar hazırlıyoruz. Uyarılar günlük ve anlık olarak ayrılır. Anlık uyarıları radarımızdan takip ediyoruz. Radarımızda yeşil, sarı, kırmızı gibi renkler vardır.

Bunlara göre hadise sınıflandırmaları yapılır. Örneğin yeşil renk olduğunda yağmur yağışı vardır; sarı, turuncu vekırmızı olduğunda yağış şiddetlenir ve örneğin dolu yağabilir. Anlık hava tahminine ‘nowcasting’ de denir” diye konuşarak bilgilendirmede bulundu.(BGC)

Editör: Haber Merkezi