MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, üyesi olduğu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 2020 yılı bütçe görüşmeleri kapsamında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a ücretli ve sözleşmeli öğretmenlerin sıkıntılarını dile getirdi.

Ersoy konuşmasında; “Sayın Bakanım; notlarda öğretmen sayılarının artırıldığından bahsedildi. Burada dikkat çekmek istediğim birkaç husus var. Bildiğiniz üzere son yıllarda özellikle de vakıf üniversitelerinin sayısının artmasıyla eğitim fakültesi mezunlarında epey artışlar oldu. Mezun olan genç öğretmenimiz çok ama maalesef atama sayısı az. Sunumlarda öğretmen sayılarının artırıldığı beyan ediliyor fakat maalesef bu rakamlar hala öğretmenlerimizin yarasını saracak oranda değil. Büyük umutlarla okullarından mezun olduktan sonra atama ümidini yitiren ya da maddi külfet altında kalan öğretmenlerimiz hayatlarını devam ettirebilmek için ücretli öğretmenliğe yönelmektedirler. Bu arkadaşlar tüm gün diğer meslektaşlarıyla aynı işi yapıp aynı kurumda, aynı öğretmenler odasında çoğu zaman yok sayılmakta, ezilmekte ve dahası bir güç savaşında ast-üst muamelesine maruz kalmaktadırlar. Üstelik emekleri karşılığında aldıkları ücreti, hiçbir özlük haklarının olmamasını söylemiyorum bile.” derken ayrıca sözleşmeli öğretmenler ile ilgili şu ifadelere yer verdi;

“Bir diğer kanayan yaramız ise sözleşmeli öğretmenlerimizin yaşadığı sıkıntılar. Sayın bakanım; bir eğitimci olarak sizin de çok iyi bileceğiniz üzere öğretmenlik mesleği özel bir ihtisas mesleğidir. Asli ve sürekli kamu hizmetinin öncelikli olarak kadrolu memurlar eliyle görülmesi esastır. Yine ücretli öğretmenlikte olduğu gibi burada bir adaletsizlik söz konusudur. Aynı iş yerinde aynı unvanla aynı görevi yapan kişilerin sadece atanma yılından kaynaklı bir farkla farklı statülere ve özlük haklarına sahip olmalarını adil bulmamaktayız. Bu ayrım çalışma barışına da aykırıdır. Ayrıca birçoğunun evlilik çağındaki bireylerden oluştuğu bu grup zorunlu görev süresi şartından dolayı kültürümüzde toplumumuzun yapı taşı olan aile bütünlüğünü sağlayamamakta, birçok gencimiz yuva kuramamaktadır. Söz konusu uygulamanın ihtiyaçtan kaynaklı olarak uygulamaya konulduğundan şüphemiz yoktur fakat bunları yine kadro mantığı içerisinde çözmemizde fayda olacaktır diye düşünmekteyim.” dedi.

Editör: Haber Merkezi