Moğolistan Parlamentosu Uzun Vadeli Kalkınma Politikaları Başkanı Battserey Namdoğ ile beraberindeki heyet, Kayseri Valisi Orhan Düzgün’ü makamında ziyaret etti. Ziyarette misafirlerine kent hakkında bilgi veren Vali Düzgün, Kayseri’nin 3 milyar dolarlık ihracat hacmine sahip bir il olduğunu söyledi.

Kayserili yatırımcıların İstanbul, Kocaeli gibi sanayi açısında gelişen illerin yanı sıra kendi memleketlerine de yatırım yaptığını ifade eden Düzgün, bu yatırımlarla birlikte nüfusunda son 10 yılda arttığını dile getirdi. Düzgün, “Kayseri’deki bu ekonomik kalkınma ile birlikte ortaya çıkan sanayi tesisleri ilçelerden kente göçü hızlandırdı. Ancak Kayseri göç veren değil göç alan bir şehir konumunda. Bunda da en büyük pay sanayideki gelişmeler. Bunun yanı sıra eğitimde de önemli mesafeler aldık. Kayseri, Anadolu’da 4 üniversitenin yer aldığı tek şehir. 2 bin yabancı uyruklu öğrenci eğitim görüyor. Bu anlamda hem ekonomik hem de eğitim alanında Moğolistan’la işbirliği yapabiliriz. Umarım bu ziyaretle birlikte işbirliği kapılarını da açmış oluruz” dedi.


“KAYSERİ’NİN BAŞARI ANAHTARINI ARAŞTIRIYORUZ”
Moğolistan Parlamentosu Uzun Vadeli Kalkınma Politikaları Başkanı Battserey Namdoğ ise Kayseri’deki ekonomik başarıları yakından takip etmek için geldiklerini kaydetti. Namdoğ, “Türkiye ve Kayseri’nin başarı anahtarını araştırıyoruz. Bu yüzden buradayız. Şehir yapısını çok beğendim. Biz de bu kapsamda Kayserili iş adamlarından Moğolistan’a yatırım yapmalarını bekliyoruz. Bu konuda da Valimizden iş adamlarını ülkemize yönlendirmesini istiyoruz. Henüz yolun başındayız. Eğer iş adamları gelirse kısa sürede ülkemizi seveceklerine inanıyoruz” diye konuştu.


“KAYSERİ’NİN SIRRINI BİZE ANLATIR MISINIZ?”
Namdoğ’un ardından konuşan Moğolistan Parlamentosu Uzun Vadeli Kalkınma Politikaları Üyesi Zarigt Dashzeveğ de Vali Orhan Düzgün’e yönelik olarak, “Bize Kayseri’nin başarısını ve sırrını anlatır mısınız?” diye sordu. Bunun üzerine Vali Düzgün de Kayseri’deki ekonomik gelişmeler hakkında heyet üyelerine detaylı bilgi verdi.




SAMAĞAR ADINI MOĞOL VALİSİNDEN ALMIŞ
Diğer yandan heyete tercümanlık yapan Ankara Üniversitesi Tarih Bölümü Doktora Öğrencisi Ankhbayar Dansuu ilginç bir açıklamada bulundu. Dansuu, Kayseri’nin Bünyan İlçesine bağlı eski köy ve yeni mahalle olan Samağır’ın, Moğolistan tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Dansuu, Moğol Umumi Valisi Samagar Noyan’ın, tarihteki makamının Kayseri-Sivas hattında olduğunu anlatarak, “Samagar ismini Moğol valisinden aldığı belirtiliyor. Bu kaynaklarda da yazmaktadır. Son dönem tarihçileri de bu bilgiyi tescil etmişlerdir” şeklinde konuştu.

VALİ’NİN YENİ HEDİYESİ MOĞOLİSTAN HEYETİNE NASİP OLDU
Ziyaret sonunda Vali Orhan Düzgün, misafirlerine Kültepe Kaniş Karum ‘da çıkartılan ve Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen eserlerin kopyalarından oluşan bir set hediye etti. Vali Düzgün, “Bu hediyeyi ilk olarak sizlere veriyorum” dedi. Moğolistan Parlamentosu Uzun Vadeli Kalkınma Politikaları Başkanı Battserey Namdoğ da Vali Düzgün’e günün anısına Moğollar'ın geleneksel müzik aleti olan at kemanı hediye etti.


 
Editör: Haber Merkezi