KAYSERİ Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, Hac görevini yerine getirecek olanların, Kutsal Topraklar'da alışveriş ya da diğer dünyevi işlerle vakitlerini geçirmemesini önerdi. Müftü Güven ''Hacda sadece ve sadece ibadetle meşgul olun'' dedi.

Hac organizasyonu nedeniyle İl Müftülüğünce düzenlenen Hac Eğitim Seminerleri’nden biri, Yahyalı İlçe Müftülüğü Konferans Salonu'nda yapıldı. Seminere, İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, İl Müftü Yardımcısı Tandoğan Topçu, Dr. Mustafa Soner Yılmaz, Kocasinan Vaizi Çiğdem Tulgar ve hacı adayları katıldı. Seminerde, Haccın öneminden ve Müslümanlar için ne anlama gelmesi gerektiği konusundan bahseden İl Müftüsü Güven, Haccın tamamen sabır eğitimi olmasıyla birlikte, Müslümanların hayatında çok önemli bir dönem noktası olduğunu kaydetti.

Müftü Güven, ''Bizler, neden hac yapıyoruz? Allah Teâlâ, bizlere Haccı neden farz kıldı? Bunları çok iyi idrak etmemiz gerekiyor. Yüce Rabbimiz, Kuran-ı Kerim’de Al-i İmran Sûresinin 96 ve 97. ayetlerinde, (Gerçek şu ki, insanlar için yapılmış ilk ev, âlemlere bir hidayet ve bereket kaynağı olan Mekke’deki ev/Kâbe’dir. Orada, apaçık deliller, İbrahim’in makamı vardır. Oraya giren emniyette olur. Gitmeye gücü yetenin o evi ziyaret etmesi, Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkâr ederse bilmeli ki Allah, hiçbir şeye muhtaç değildir) buyuruyor. İşte bundan dolayı biz hacca gidiyoruz, Kâbe’yi ziyaret ediyoruz, tavaf ve sa’y yapıyoruz. Hacca gittiğimizde, Mekke’deyken vakit buldukça bol bol tavaf yapmalıyız. Orada bol bol Kur’an da okuyabiliriz, namaz da kılabiliriz. Ama bu ibadetleri normal hayatımızda da yapabiliyoruz zaten. Tavafı, yalnızca Kâbe’de yapabildiğimiz için, fırsat buldukça, gücümüz nispetince tavaf yapmaya gayret etmeliyiz. Peki, tavaf yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Her tavafımızda hiç durmadan dua etmeliyiz. Aklımıza, dilimizin ucuna ne geliyorsa istemeliyiz Rabbimizden. Özellikle yapılan dualar var tabi ki; ama bunlarla birlikte kalbimizden ne geçiyorsa o duaları da yapabilmeliyiz. Samimi bir şekilde, içtenlikle Yüce Mevla’ya yalvarıp yakarmalıyız. Hem isteklerimizi sunmalıyız hem de günah ve hatalarımızı affetmesi için tevbe istiğfarda bulunup gözyaşları dökmeliyiz'' ifadelerini kullandı.

Hac görevi sırasında Safa ve Merve tepeleri arasında sa’y yaparken de gönülden geçirilen duaların yapılmasını öneren Güven, ''Hacer annemizin yaptığı bu sa’y ibadeti, Allah Teâlâ’dan ümidimizi kesmediğimizde, O’nun bize yardım edeceğinin dersini vermektedir. Eğer Rabbimizden ümidimizi kesmez, O’na dua ve ilticada bulunursak, tıpkı Hacer annemize verildiği gibi kupkuru çölün ortasında bize de şarıl şarıl akacak bir zemzem verilir. Yeter ki kalbimiz temiz olsun. Yeter ki O’na hakkıyla teslim olalım, O’na olan kulluk vazifemizi hakkıyla yerine getirebilelim'' diye konuştu.

Güven, o kutsal mekânlarda hacıların vakitlerini alışverişle geçirmemelerini ve gece-gündüz demeden ibadetle meşgul olmalarını ve yapacakları haccın, umrenin hayatlarında iyi ve güzel anlamda değişiklikler getirmesi için çaba göstermelerini önerdi.
Editör: Haber Merkezi