Kayseri OSB’de 18’inci Mali Genel Kurulu yapıldı. Genel Kurula Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, MHP Milletvekili Baki Ersoy, Ak Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, MHP İl Başkanı Adnan İncetoprak, Erciyes Anadolu Holding CEO’su Alpaslan Baki ERtekin ve sanayiciler katıldı.

Divan başkanlığını Başkan Büyükkılıç’ın yaptığı genel kurulda konuşan MHP Milletvekili Baki Ersoy, “Malumunuz Kayseri gündemini oldukça meşgul eden bir OSB mali genel kurulunda bir aradayız. Burada insanlar bir yerlere talip olurlar makamlara gelirler Kayseri için hizmet etmeye gayret gösterirler. Bunca zamanki hizmetlerinden dolayı Tahir başkana teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Burada, odalarda, yönetimlerde ve siyasette elbette mücadeleler olur. İnsanlar demokratik bir şekilde mücadele ederler. Bizim smacımız birlik ve beraberlik sağlamak. Kayseri’ye yakışır bir şekilde hep berber güle oynaya sarılarak ayrılmalıyız. Bizi her gören Kayseri’ye OSB de meler oluyor diye soruyor. Biz burada sanayicilerimizin sorunlarını konuşmak istiyoruz. Bu sorudan rahatsız oluyoruz. Birazdan Kayseri sanayicisi hür iradesiyle oy kullanacak, sanayici kendisine yakışanı yapacak. Sanayicimiz için yapılması gereken ne varsa kapımızda gönlümüzde açık” dedi.

“ASLA SİZİN SEÇİMİNİZE KARIŞMAK İÇİN BURADA DEĞİLİZ”

Daha sonra söz alan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ise “Neden bir hafta boyunca biz bu işlerle meşgul olduk onu izah etmek istiyorum. Hepimiz Kayseri çocuğuyuz ortak paydamız Kayseri. Ortak bir hedefe birlikte koşuyoruz. Tarihte Kayseri’de milattan önce nüfusunun 400 binlere çıktığı olmuş. Ama öyle zamanlarda var ki nüfusun düştüğü hareketin düştüğü zamanlarda olmuş. Şehirlerin tarih ve geçmişlerinde inişler çıkışlar olmuştur. Şehirlerin geleceği onu yönetenlerin elindedir. Eğer bir ve beraber olursak Allah’ın rahmeti bizimle olur. Ayrılırsak Allah’ın azabı bizimle olur. Her ne oluyorsa sükûnetle olmalı. Asla sizin seçiminize karışmak için burada değiliz. Allah şahidimdir bunlara” dedi.

“BUGÜN SİZ NEYE KARAR VERİYORSANIZ BAŞIMIZIN ÜSTÜNDE YERİ VAR”

Sağ duyu çağrısında bulunan Özhaseki: “Eskiden mahallelerde itilaf çıkarsa sözü dinlenen adama giderlerdi. Ben hizmet için telefonlar bekliyorum. Şu işimize yardımcı olun, hammadde fiyatlarına yardımcı olun. Ama öyle telefonlar alıyorum ki; ondan yana ol, bunu seç. Vallahi sıkıldık bunlardan. Biz bunun için bir araya geldik. Hepimiz beraberiz, yüz yüze bakacağız dedik. Yarın bir gün kimin kiminle akraba olacağını bilemeyiz. Yüz yüze bakacağız. Utanacağımız kelam söylememek lazım. Doğrusu neyse onu yapmak lazım. Bugün siz neye karar veriyorsanız başımızın üstünde yeri var. 21 yıl belediye Başkanlığı yaptım. Hiçbir kongreye gelmedim. Bütün lütfen bu sözleri, iddiaları tekrarlamayalım. Doğru neyse onu yapın. Bizde bunları söylemeye geldik” diye konuştu.

“SİZLERİN VERECEĞİ HER TÜRLÜ KARAR BİZLER İÇİN HER ŞEYİN ÜSTÜNDEDİR”

Yapılan protokol konuşmalarının ardından gündem maddelerine gelindi. Faaliyet raporu hakkında söz alan Tahir Nursaçan: “Kıymetli sanayiciler 2019-2020 yıllarını kapsayan faaliyet raporunu sizlere arz ediyorum.Elbette OSB’nin yegane yetkili mercii siz sevgili sanayicilerimizsiniz. Sizlerin vereceği her türlü karar bizler için her şeyin üstündedir. Ancak bununla birlikte içinde bulunduğumuz durumu ve bugünlere nasıl gelindiğini Kayseri OSB içerisindeki irade gücü siz değerli sanayicilerimizle paylaşmak isterim. Bugün huzurunuzda ne yazık ki görevden geçici 3 ay süreyle alınan bir başkan olarak bulunuyorum. Bunu yapanlar yaptıranlar ve bu kararları adeta OSB’de vesayet topluluğuna Kayseri’de demokrasi sayesinde bir yerlere gelip, yıllardır şikayet ettikleri vesayeti kendileri uygulayanlar Kayseri OSB’nin mevcut durumunun sorumlusudurlar. Demokrasiyi sadece kendileri için isteyenler, OSB sanayicinin iradesine bırakılamaz sözüyle sanayicisine güvenmeyenlerin ve ne denli güvenilmez oldukları ortadadır. Tek suçları OSB’nin bir ticarethane olmayıp siz sanayicilerimizi hizmet üreten bir birim olduğunu anlamayan amacı sadece hizmet etmek olan şahsım ve yönetim kurulumuzun hiç kimseye boyun eğmeyen gücünü vesayet odaklarından değil. Sadece siz değerli sanayicilerimizden alan şerefli insanların hakkına girmek kimsenin hakkı değildir” diye konuştu.

“6,5 YILDIR ŞEREFLİ GÖREVE TALİP OLDUK”

Yaklaşık 6.5 yıldır OSB’nin yönetiminde olduklarını belirten Nursaçan: “2015 yılı itibariyle bizler sanayicimizin önüne sandığın konulmasıyla birlikte 6,5 yıl gibi bir süre içerisinde şerefli hizmetlere talip olduk. OSB’ni sahiplenmeyeceğimizi Kayseri Organize Sanayi bölgesinin sahiplerine ve sanayicilerine hizmet edeceğimizi ifade ettik ve 6,5 yıllık süre içerisinde bu anlayışla hizmetlerimizi yaptık. Kayseri OSB’deki hizmetleri anlatmak kolay değil. OSB’ye aziz dava arkadaşlarımla birlikte kazandırdığımız güneş enerjisi santralimizden yaklaşık 9 milyon dolarlık bir gelir elde etmekteyiz. Bugün ülkemizde 350’ye aşkın organize sanayi bölgemiz bulunmakta. Onların hiç birinde öyle bir eser bulunmamaktadır. Son 5 yıl içerisindeki yaptığımız hizmetler olmasaydı organize sanayi bölgemizin bu noktaya gelmesi mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

“GERİLİMDEN YANA OLMADIK”

Nursaçan’ın konuşmasının ardından söz alan OSB’ne Sahip Çık Platformu Sözcüsü Bekir Kiracıoğlu’da: “Bizler hiçbir zaman gerilimden yana değiliz. Gerilim de istemiyoruz. Biz bir 1.5 yıldır sanayicimizin sadece aydınlatılması için çalıştık. Bunu da anlatmaya çalışırken sürekli dedik ki ben kendim için bir şey istemiyorum. Buradan sabah tekrar yazdığım gibi tekrar ilan ediyoruz. Herhangi bir seçim ya da adaylık konusunda kendim ve şahsım adına hiçbir yerde bulunmayacağıma sizlere taahhüt ediyorum. Bizler sayın başkana , hala da başkan diye hitap ediyorum. Hitap etmekten de onur duyuyorum. Sürekli başkan diye hitap ederken, bize sürekli çapsız, vasıfsız, dedikoducu gibi ithamlarda bulunmasına biz şahsen üzülüyoruz. Az önce sanayicimizde de yaşandığı gibi ben herhalde dil sürçmesi olduğunu düşünüyorum. Başkanımda bu konuda düzeltecektir diye düşünüyorum. Önceki konularla ilgili hiçbir şey anlatmayacağım. Çünkü herkes her şeyi biliyor. Sadece bilanço konusunda iki defa yazdığım dilekçenin cevabını anlamadığımı belirtmek istiyorum. Öncelikle bizim OSB olarak çalışanlarımızın kıdem tazminatını karşılıklı ayırmamız gerekiyor. Bilançoda gösterilmiş 8 milyon 484 bin 335 lira, ayrıca bir de sanayicilerin elektik ve su paralarını nakit teminat olarak verdiğimiz bir nakit teminat kısmımız var. O da 11 milyon 429 bin lira toplamda 19 milyon 913 lira kanunen bankada hazır bulunması gerekiyor. Ancak 2020 yılında kasa mevcuduna baktığımız zaman 19 milyon karşılığında sadece 7 milyon lira var. İşte biz buna karşı çıkıyoruz. Bunu anlatmaya çalışıyoruz. Yoksa bizim kimsenin şahsıyla, şahsiyetiyle hiçbir işimiz olmadı” diye konuştu.

OYLAMA KAPALI OLSUN DEDİLER KABUL EDİLMEYİNCE SALONU TERK ETTİLER

Konuşmaların ardından ibranın kapalı oy ile yapılması için divana önerge verildi. Verilen önergeyi okuyan divan başkanı Memduh Büyükkılıç oylamaya sundu. Oylamanın açık tasnif ile yapılması için baskı kuran Büyükkılıç’a sanayicilerden tepki geldi. Kapalı yapılması istenen önerge sanayicilerin oy çokluğu ile kabul edilmesi gerginliği arttırdı. Daha sonra önergeyi veren sanayiciler ve destekçileri salonu hep birlikte terk etti.

“SANAYİCİYE PARMAK SALLAMAYIN LÜTFEN”

Gündem maddeleri tek tek okunarak sanayicilerin oylarına sunuldu. Tahir Nursaçan ve yönetimi sanayiciler tarafından ibra edildikten sonra alkışlarla sloganlar atıldı. Dilek ve temenniler bölümünde söz isteyen sanayici Erdoğan Aslan, “Sanayiciler bu genel kurulda şaibeye neden olmuştur. Buradan şunu söylemek istiyorum. Sanayiciye parmak sallamayın lütfen. Sayın vekilim bende ocaktan geldim.”dedi.

“BEN PKK’NIN SİYASİ UZANTISI HDP’LİLERE KAYSERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİ KONUŞTURANLARA PARMAK SALLIYORUM”

Bu sözlerin üzerine MHP Milletvekili Baki Ersoy, Genel Kurulda söz istedi. Büyükkılıç, söz alma konusunda gerginlik çıkması endişesiyle Ersoy’a engel olmak istedi. Israrla söz isteyen Ersoy, “Ben Sanayiciye parmak sallamam. Konuşmalarımı hocam yanlış anlamış. Sanayiciye parmak sallamak enim haddim değil.

Ben PKK’nın siyasi uzantısı HDP’lilere Kayseri Organize Sanayi Bölgesini konuşturanlara parmak sallıyorum. Ben sanayicinin sorunlarının çözümü için elinden geleni ardına koymayan bir Milletvekiliyim. PKK’nın siyasi uzantısı kim varsa, alayına parmak sallıyorum, bunun da bilinmesini istiyorum. Ben burada farklı şeylerde söylerdim ama şehrin büyüğü sayın Mehmet Özhaseki bana üç cümle et, in dedi. O söylediğinde başımızın üstünde yeri var ve uyarız”diye konuştu.

HABER: DEVRİM ÇALIŞKAN

Editör: Haber Merkezi