Yaz tatilinin sona ermesiyle okul sıraları yeniden öğrencilerle dolacak. Okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri 8 Eylül'de okula uyum süreci için eğitime başladı. 15 Eylül'de ise ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri de eğitime başlayacak. Her yıl olduğu gibi bu yılda, öğrenciler ve veliler okul hazırlıkları için kolları sıvadı. Kapalı Çarşı ve kırtasiyelerin yolunu tutan öğrenci velileriyle görüşerek bu süreçte neler aldıklarını, ne kadar masraf yaptıklarını sorduk. Fiyatların yüksek olduğuna dikkat çeken velilerden aldığımız yanıtlar şu şekilde:

Mesut Sağlam (İşçi): 2 çocuğum var. Birisi 2. Sınıfa gidiyor diğeri ise bu yıl başladı. Kalem, defter, çanta, suluk işte okul ihtiyacı olan ne varsa satın alıyoruz. Yeni çıktık çarşıya hepsini almaya çalışıyoruz. 150 ile 200 TL arası masraf olacağını tahmin ediyorum. Fiyatlar, ucuz değil. Kesinlikle Çin mallarını tercih etmiyorum. Kendi yerli malımız varken, yabancı mala ihtiyacımız yok. Ayrıca kalitesiz de oluyor.

Yağmur Koç ( Öğrenci): Üniversite öğrencisiyim. Yiğenim için alış verişe çıktık. 6. sınıfta okuyor. Şu an boya malzemesi alıyoruz, daha kapsamlı bir alış verişe çıkmadık. Çin mallarını tercih edebiliriz, daha çok fiyatına bakıyoruz malının ne olduğuna bakmıyoruz. Fiyatlar da iyi, çok aşırı bir fiyatla karşılaşmadık.

Yavuz Aydere (İşçi): Bir çocuğum var. 2. sınıfa geçti. Çanta, ayakkabı, kalem, defter aldık. Şimdilik çantasıyla ayakkabısı 60 TL’ye çıktı. Bütçene göre ürün var. Fiyatlar ucuz değil. Fırsat düşkünlüğü yapılıyor. 10 TL’lik ürün 20 TL’ye satılıyor. Çin mallarını da tercih etmek istemiyoruz ama fiyatından dolayı mecbur bırakıyorlar.

Aysun Yurdakul ( Öğrenci): Kardeşim için alış veriş yapıyoruz. 1. sınıfa yeni başladığı için A'dan Z'ye ne varsa hepsini alıyoruz. Kitap, silgi, kalem, boya, kitap yüzü, yapıştırıcı, abaküs… Sadece kırtasiye olarak 100 TL’ye yakın para verdik. Fiyatlar her yıl gibi pek değişen bir şey yok ama normal. Pahalı olanlarda var da tabii normali bulunabiliyor. Çin mallarını aslında ucuz olduğu için tercih edebiliyoruz.

Aliye Akbaba ( Ev Hanımı): Çocuğum 3. sınıfa başlayacak. Defterlerini, defter yüzlerini, çantasını aldık. Çantası, önlüğü, ayakkabısı 250 TL tuttu. Fiyatlar çok pahalı. Normalde aldığımız fiyatın neredeyse 2 katına geliyor. Çin mallarını tercih etmem, kesinlikle. Hem çok zararlı hem de çabuk bozuluyor.

Meryem Çelep ( Ev Hanımı): 4 çocuğum var, 3’ü okuyor. Biri lise 1’d, biri 8. sınıfta diğeri de 3. sınıfta okuyor. Kırtasiye malzemelerini almak için çarşıya çıktık. Herhalde 200 ile 300 TL arası para gidiyor. Fiyatlar için normalde diyemem çokta diyemem. Çünkü tek çocuğu olana göre normal, ama bizim gibi çok çocuk okutanlar içinse pahalı. Alırken Çin malı mı Türk malı mı diye bakmıyoruz, fiyatına bakıyoruz.
HABER: KÜBRA HASÇALIK
 
Editör: Haber Merkezi