İrem Toprak Analiz Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Edebali Karamustafaoğlu, Osmanlıca dersleri okutulmasıyla ilgili açıklama yaptı. Milli Eğitim şurasında  Osmanlıca'nın  eğitimde  yer tutacağını görmenin kendilerini heyecanlandırdığını anlatan Karamustafaoğlu,  "Osmanlı  arşivlerini  iyi  değerlendirebilirsek,  kütüphanelerimizdeki  Osmanlıca  eserlerini  okuyabilirsek, ecdadımızın  büyük devlet  kurma yaşatabilme  iradesini  daha  iyi  anlayabiliriz"  dedi.
İrem Toprak Analiz Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Edebali Karamustafaoğlu yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
                "Milletlerin  tarihini ve  geçmişlerini iyi anlamaları  geleceğe dönük  yapacakları çalışmaları için programlar  için, medeniyet projeleri için çok önemlidir.Büyük Türk milletinin bir mensubu olarak  orta  Asya'dan  Anadolu'ya gelene kadar  o kadar çok medeniyetlerin doğuşuna  ve yüzyıllarca  sürüşüne  vesile  olmuşuz. Bunlardan en önemlisi ve  sonuncusu  Osmanlı medeniyetidir ki insanlık tarihi açısından çok önemlidir.
                Osmanlı medeniyetini iyi anlamak her Türk  aydını için  bir  görevdir. 3,5 milyon metre karelik  yüzölçümüyle dünyanın  3 kıtasında yer tutan  onlarca  farklı milleti, farklı  dinlere  mensup  insanları   altı yüzyıl  bir arada  tutabilen bir  devlet  milletler  tarihinde  bir  daha  kurulamamış  .işte  bu  büyük devleti  söğütten başlayan  o büyük iradeyi cenabı Allahın benim atalarıma  bahşettiği  o lütfü iyi anlamak  iyi  okumak  mecburiyetindeyiz.  Üniversitelerimizde  akademik yapılarımızda  üniversitelerimizin  bünyelerindeki  enstitülerimizde  şimdikinden daha  geniş  manada  araştırma  merkezleri de  destekleyerek  Osmanlı medeniyetinin  gücünü  ve gücün kaynaklarını  gün ışığına  çıkartmak  ve  gelecek nesillere  aktarmamızda  büyük  faydalar  vardır.
İşte  bu  büyük medeniyetin   kullandığı  yazı dilini   ve  geniş  kelime  haznesini  iyi  öğrenebilirsek  bu medeniyetin insanlığa  İslam'ın dünyanın pek çok yerine  yaymak  için gösterdikleri  iradeyi  Alperen ruhunun  kaynaklarını  Osmanlı  arşivlerini  iyi  değerlendirebilirsek,  kütüphanelerimizdeki  Osmanlıca  eserlerini  okuyabilirsek, ecdadımızın  büyük devlet  kurma yaşatabilme  iradesini  daha  iyi  anlayabiliriz  kanaatindeyim.
                Milli Eğitim şurasında  Osmanlıcanın  liselerimizden başlayarak  eğitimde  yer tutacağını görmek bizi çok heyecanlandırmıştır. Bundan sonra  siyasi  iktidara  düşen eğitim fakültelerinde  Osmanlıca  eğitimi bölümlerini açarak  öğretmeler  yetişmelerini sağlamaktır. Önemli  üniversitelerimiz master programları açmalıdır,Bu yetişenler  kısa  sürede  Osmanlıca  eserlerinin  yoğun şekilde  olduğu  arşivlerde,  kütüphanelerde  görevlendirilmelidir. Osmanlı medeniyetini   var oluşunun ve devamının  sebepleri  geleceğimize  ve  insanlığın  hizmetine  sunulmalıdır.
4-7 yıl sonra  üniversitelerimizden yetişen öğretmenlerimiz  liselerimizde  müfredata  konabilecek seçmeli Osmanlıca  derslerinde  genç nesillere  Osmanlıca  eğitimine  başlayabilecektir.Osmanlıcanın okullarda  okutulması  doğru bir  karadır. Ancak  gerekli personel ne  diğer  altyapı  hazırlıkları  tamamlanmadan olursa  proje  kadük olabilir  ve  yarım kalır. Sonraki  siyası  iktidarlarda  denemeye  yeniden gündeme  getirmeye  teşebbüs  edemezler..."
HABER: SELAHATTİN KARAKOÇ
Editör: Haber Merkezi