10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Ali Fuat Yıldız, hemen hemen tamamı geri kalmış veya gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere onlarca yerde savaşların ve çatışmaların devam ettiğini kaydetti.

Yıldız, insan hakları ihlalleri konusunda Türkiye’ye bakıldığında ise, "Ülkemiz maalesef devlet merkezli ve insanı devlete kul gören anlayıştan kurtulamamıştır. Geleneklerimizde ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ anlayışının hakim olduğunu öne sürmemize ve bu söylemin devlet ve hükümet temsilcileri tarafından sık sık tekrar edilmesine rağmen, devletin ve insanın karşılaştığı her alanda, devlet tahakkümü öne geçmekte ve insanlar hak ihlalleri ile karşı karşıya kalmaktadır’’ ifadelerini kullandı.

Yıldız, son dönemlerde Avrupa Birliği kriterlerine ve temel insan hak ve hürriyetlerine aykırı şekilde yapılan yasal düzenlemelerin ve halen Mecliste görüşülmekte olup yasa metni haline getirilme niyeti güdülen düzenlemelerde hak ihlallerinin yoğun olacağı bir dönemin işaretleri göründüğünü vurguladı. Yıldız şöyle devam etti:

"Son dönemde yapılan özel amaçlı yasalar ve yasa maddeleri ile muasır medeniyet seviyesi her zaman ideal hedefi olan Türkiye Cumhuriyeti, bu hedeften, evrensel hukuk ve insan hakları kriterlerinden uzaklaştırılmaktadır.’’

 
Editör: Haber Merkezi