Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin son yerel seçimlerde Milliyetçi Hareket Partisi’nden Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Mustafa Özsoy’a karşı açtığı hakaret davasını mahkeme reddetti.
1. Asliye Hukuk Mahkemesi, gerekçeli kararında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, “Bir siyasetçiye yönelik eleştirilerin kabul edilebilir sınırları, özel bir şahsa yönelik eleştiri sınırına göre daha geniştir. Bir siyasetçi, özel şahıstan farklı olara her sözünü ve eylemeni bilerek ve kaçınılmaz bir biçimde, gazetecilerin ve halkın yakın denetimine açar; bu nedenle geniş bir hoşgörü göstermek zorundadır” kararına atıfta bulunarak, şikayet konusu eylemleri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi.


"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRDİ"

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, 30 Mart 2014 seçimlerinde MHP’den Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Mustafa Özsoy’a, sosyal paylaşım sitesindeki paylaşımları ve bir internet sitesine yaptığı açıklamalar nedeniyle 30 bin liralık tazminat davası açmıştı. Kayseri 1. Asliye Hukuk Mahkemesi reddettiği davanın gerekçeli kararını açıkladı.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden örnekler veren ve “Bir siyasetçiye yönelik eleştirilerin kabul edilebilir sınırları, özel bir şahsa yönelik eleştiri sınırına göre daha geniştir. Bir siyasetçi, özel şahıstan farklı olara her sözünü ve eylemeni bilerek ve kaçınılmaz bir biçimde, gazetecilerin ve halkın yakın denetimine açar; bu nedenle geniş bir hoşgörü göstermek zorundadır” şeklindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararını hatırlatan Kayseri 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, şikayet konusu haber ve paylaşımlarını ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu vurgulandı.


Editör: Haber Merkezi