UNESCO tarafından geçici miras listesine alınan ve son zamanlarda turizm açısında büyük önem taşıyan Koramaz Vadisi’nde taş ocağı tedirginliği yaşanıyor. Koromaz’ın hemen yanı başında faaliyete geçmesi planan taş ocağı çevre halkının tepkisine sebep oldu. Subaşı ve çevre mahalleleri halkının tedirgin olduğu maden hakkında, Kültepe Koramaz Derneği Üyesi Osman Özsoy, bu problemin uzun süredir devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Özsoy, “Küçük ve Büyük Bürüngüz, Ağırnas, Vekse ve Turan güzergahında parlayan yıldızımız olan Koramaz’ın uzun zamandır devam eden bir problemi için buradayız. Kayseri’nin ortak mirası ve UNESCO listesinde olduğu için bütün Kayserililerin haberdar olması açısından buradayız. Taş ocağının açılmak istenildiği yer tartışmalı bir yer. Öncesinde mera olarak hazineye devredilmiş, hazine olduktan sonra ilgili kurumlardan geçip ÇET raporu da alınmış. Fakat UNSCO başlığının devreye girmesinden sonra ÇET raporunun şartlarının değiştiği düşünülerek müdahil olundu. Önümüzdeki günlerde de mahkeme kararıyla yeni durumun yerinde tespiti için bilirkişi heyetinin ziyareti söz konusu” dedi.
Özsoy yapılması planlanan maden ocağının bulunduğu noktada yerleşim yerlerinin olduğunu belirterek, “İlgili yer hem yerleşim yerlerine hem tarım alanlarına, su kaynaklarına çok yakın, tescilli Selçuklu Mezarlığı ve antik mezarlıklar var. Bu hususlarda problemler doğuyor. Sadece UNESCO değeriyle bile tüm dağın bu başlık açısından korunması tüm ülkeler için kaçınılmaz bir durum olurdu. Bir işaret konulması bile abes ve iştigal bir durum. Burası bir değerimiz, bu hususta daha özenli davranılması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerinde bulundu.

‘YETKİLİLER SESİMİZİ DUYSUN İSTİYORUZ’
Subaşı Mahalle Muhtarı Ali Pumak, yetkilerden maden ocağının açılmaması üzerine yardım beklediklerini söyledi. Pumak, “Diğer ocakların patlamasından dolayı sularımız tamamen kurudu. Şimdi bu yeni açılacak olan bu ocağın 1 buçuk kilometre mesafede, 1 buçuk kilometredeki patlamayı 4 kilometredeki patlayan ocakla kıyaslayın burası da buraya açıldı da patlamalar olduğunda suyumuz hiç kalmayacak, yaylak yerimiz kalmayacak. Bizim devletimize her zaman saygınımız güvenimiz sonsuz, yalnız yetkililerden halkın sesini duyup bizlere yardımcı olmasını bekliyoruz” dedi.
Subaşı mahalle halkından olan Sahiba Uçak ise, “Bu maden ocağını açmak isteyenler mümkün olduğu kadar geri dursunlar. Burası bizim hayatımız, hayat sönerse nereye varılır hiçbir yere varılmaz. Onun için hayatımız söndürmesinler. Buranın ihalesi Bünyan da olmuş neden bizim köyümüzde olmadı gelip burada olmalıydı” ifadelerini kullandı.
Editör: Haber Merkezi