Kayseri Meyveciler, Sebzeciler ve Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Osman Akbıyık; alınan kararın ‘saçma’ olduğunu dile getirip, “Açacaksak her gün açalım, açmayacaksak hiç açmayalım. Önceki genelgeye uyuyorduk, evimizde bekliyorduk. Bu iş bir gün açmayla olmaz. Pazarcı saat 10’da gelip saat 5’te gidecek. İki saatte tezgahını kuramayan pazarcıdan müşteri ne alabilir? Pazarcı elinde kalan malı kime verecek?” diye sorular yöneltti. Akbıyık, geceleri esnafa cevap verdiğini söyleyerek, “Esnaf tezgah açma taraftarı değil” dedi. Akbıyık, pazarcıların önemsenmediğini vurgulayarak “Bu genelgeyi pazarcıları düşünerek yayımlamadılar. Halcilerin, çiftçilerin, büyük tüccarların malları ellerinde patlayınca pazarcılar akıllarına geldi. Demek ki pazarlar olmadan bu iş yürümüyor” diye konuştu.

“BU TAM KAPANMA DEĞİL, HAKSIZ KAPANMA”

Oda’nın Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Mağara da pazarların sadece 2 gün açılmasının yanlış bir karar olduğunu belirtti. Mağara, “Hastalık kapalı alanda mı yayılıyor, açık alanda mı yayılıyor? Kapalı alanda ne mesafe var, ne kontrol var. Pazarlarımız açık alanda. Pazarlar açık olup marketlerin kapalı olması gerekirken, açık alanı kapatıp kapalı alanı açtılar. Açık olacak iki günden birisi Ramazan Bayramı’nın 3. gününe denk geliyor, kim gelecek pazara?” diye konuştu.

Cemal Mağara, oluşabilecek olaylar zincirinin nasıl olabileceğini şöyle sıraladı: “Hallerde mallar zayi olmuş durumda. Bunları temizlemek için pazarları açıyorlar. Suç gene pazarcılara kalacak. Pazarcımız hale varacak, bayat mal alacak. Pazarcı malı tezgahına koyunca müşteri ‘çürük mal satıyorlar’ diyecek. Mal zaten rezil olmuş durumda. Marketlere taze mal getirilecek, vatandaşta ‘marketler taze mal satıyor, pazarda çürük mal var’ algısı oluşacak.”dedi. Mağara, yetkililere marketlerde sebze-meyve satışının engellenmesi ya da en azından sadece reyonda satılması yönünde çağrıda bulunarak, “Malları reyondan dışarı çıkarıp satıyorlar. Marketlerin böyle bir yetkisi yok” diye teklifini izah etti.

“BİR GÜNDE ELDE KALAN MAL ARAYA GİDECEK”

33 yıldır pazarcılık yapan Osman İncekaya, “tam kapanma” ile birlikte pazarların kapatılması sonrası “sadece marketlere rant alanı açıldığını” öne sürdü. İncekaya, yayımlanan yeni genelge hakkında “Kendi adıma konuşacak olursam Cumartesi günü pazar yerim yok. Bir gün açılsa da açılmasa da fark eden bir şey olmaz. Zaten o gün elde kalan mal araya gidecek” diye konuştu. (BGC)

Editör: Haber Merkezi