Kimi pazarcılar ürünlerini hâlden çıkış fiyatına sattığını belirtirken, kimi pazarcılar da fiyatların bu sene yüksek olmasından yakınıyor. Pazarcılar, özellikle marketlerin kendilerini zorladığını vurguluyor.

Yaklaşık 30 yıldır pazarcılık yapan Mete Turan pazar fiyatlarının normalden uygun olduğunu, kendi masraflarını fiyatlara yansıtamadıklarını söyledi: “Bugün domatesin hal çıkışı 5,5 lira civarında, pazarda 5 lira. Biz fiyatlara yansıma yapamıyoruz.”dedi.

Pazarcı İsmail Arslantaş ise bu mevsim pazarda satılan meyve-sebze fiyatlarını çok yüksek bulduğunu söyledi. Arslantaş, bazı meyvelerin fiyatlarındaki son durum hakkında da bilgi verdi: “Bir tek elma bu sene biraz uygun. Portakal mevsim bitiminde olduğundan fiyatı yükseldi. Karpuz satımına başladık, vatandaşımız alsın diye ikiye veya dörde bölüp veriyoruz. Bir karpuz 30-40 lira tutuyorsa dörde bölünce 10 lira oluyor, çilekten de ucuz oluyor, tüm aile de yiyebiliyor.”dedi.

HALK İHTİYAÇLARINI KARŞILAYABİLİYOR MU?

Pazarcı Arslantaş, fiyatların yüksekliğinden dolayı vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayamadığını, hal ve tarla fiyatlarında da sıkıntılar olduğunu söyledi. Pazarcı Turan ise halkın ihtiyaçlarını karşılayamamasının sebebinin pandemi olduğunu öne sürdü.

HAFTANIN ZAM ŞAMPİYONU HANGİSİ?

Pazarcılar, haftanın zam şampiyonluğuna sivribiberi aday gösterdi. Turan, sivribiberin hâl çıkışının 9-9,5 lira, pazarlarda 10 lira, marketlerde ise 14-15 lira olduğunu söyledi.

MARKETLERDEKİ DURUM PAZARCILARI NASIL ETKİLİYOR?

Turan, pazara ve marketlere getirilen kısıtlamalar hakkında mukayesede bulundu: “Pandemiden dolayı insanlar sokağa çıkmaya zorlanıyor. Hafta sonu biz yokuz, marketler açık. Kapalı alana insanları sokuyorlar, sonra virüs bulaşıyor. Buradan yetkililere sesleniyorum. Burası açık alan. Burada ürün seçtirmiyorlar. Marketlerde ‘denetleme yapıyoruz’ diyorlar ama orada elle ürün seçiliyor.”dedi.

Turan, salgının kendilerini direk olarak nasıl etkilediği üzerine “Pandemiden çok etkilendik. Pazarda insan yok. Evimize ekmek götüremeyecek duruma geldik, vergilerimizi ödeyemiyoruz. En kötü sezonumuzu yaşıyoruz. Kâr marjımız düşük. Hale çok borcumuz var. 1000 TL yardım ile bu iş bitmiyor. Biz 1000 TL verelim hafta sonu pazarları açsınlar” diye konuştu. (BGC)

Editör: Haber Merkezi