Konu ile ilgili bilgiler veren İncesu Dokuzpınar da üreticilik yapan 32 yaşındaki Ömer Ayvaz, Kayseri de Ocak 2017’den beri Romanov cinsi koyun yetiştirdiklerini söyledi. Ayvaz, 8 ayda bir kuzulama yapan bu cins koyunun veriminin 2’ye 7 olduğunu, yani 100 koyunda 270 kadar kuzu aldıklarını sözlerine ekledi. Ayvaz’’,ilimizde 4 bin civarında romanov var. Verimli bir koyun. Kuzusu çok olduğu için sütünden yararlanılamıyor. Biz 5 kişi ile 1000 koyuna bakıyoruz. Hayvanlar 2017 de Ukrayna’dan geldi.

Karkas et mezba satış fiyatı 5 aylık kuzu da 58 TL. Yetiştirmek isteyen olursa 30 ar adet olarak pazarlıyoruz. Koyunculuk yanında 250 dekarda tarım işi yapıyoruz. Taleplere yetişmeye çalışıyoruz. Kayseri Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğine de üyeyiz. Arazide yem bitkileri de üretiyoruz. Bildiğim 20 kadar üretici var Kayseri’de. Bu koyunların bakımı ve verimi güzel."dedi.

Bünyan İlçesi Elbaşı Mahallesi’nde Romanov koyunu yetiştiren Ali Köse(49)ise 4 yıldır ailesi ile bu işi yaptığını söyledi. Bir batında en az 2 kuzu veren romanov cinsinin yeri geldiğinde bakıma göre 4-5 kuzu doğurduğunu ifade etti. Köse’’,çocuklarımla köyde harman sonrası yaylıma da çıkıyoruz. Mera da daha güzel yayılır bu hayvan ama bizim buralarda mera yok. İçerde yetişiyor. 300 koyunum var. Süt satışı olmuyor. Kuzusunu pazarlıyoruz. Köyde 2 kişiyi daha bu işe kazandırdım. Geçenlerde de Tomarza da bir köye gönderdik. Ege bölgesinde bu koyuna rağbet çok. Et konusunda da kokusuz ve yağsız. O yüzden tercih ediliyor. Bizde tüketir olduk ailece. Kurbanlıkta satıyoruz. Anaç romanovları 3 bin liraya, yavruları ise bin ila 1500 arasında satıyoruz. Herkese bu işi tavsiye ederiz’’, diye konuştu.(BGC)

Editör: Haber Merkezi