Kayseri’de sağlık çalışanları, Samsun’da öldürülen Dr. Kamil Furtun için 1 günlük iş bıraktı. Kayseri Aile Hekimler Derneği Başkanı Dr. Mehmet Ümit Işıldak, öldürülen doktorun sadece katilini değil, azmettiricilerinin de bulunmasını istedi.

Samsun’da silahlı saldırı sonucu öldürülen Op.Dr. Kamil Furtun için Kayseri’de Tabip Odası, Türk Sağlık-Sen, Ses, Ufuk Sağlık Sen, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Eczacılar Odası, Diş Hekimleri Odası, Aile Hekimleri Derneği ve Aile Sağlığı Çalışanları Derneği ortak basın açıklamasında bulunarak 1 günlük iş bıraktı. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi önündeki iş bırakma eyleminde konuşan Kayseri Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Mehmet Ümit Işıldak, Samsun’da Dr. Kamil Furtun’un silahlı saldırı sonucu öldürülmesini nefretle kınadıklarını belirterek, şöyle dedi:

"Her geçen gün artan ve canımızdan can alan şiddet olaylarını önlemek için pek çok şey yapılabilirdi. Açıklamalar, eylemler yaptık. Sağlık Bakanlığı’nın önünü aşındırdık. Meclis Komisyonu’nda sunumlar yaptık, dikkate almadılar. Sağlıkta şiddet, sloganlarla veya toplantılarla çözülecek bir iş değildir. Sadece son 6 ay içerisinde sağlık alanında 13 binin üstünde şiddet vakası yaşanmıştır. Öldürülen Dr. Kamil Furtun’un sadece katili değil, azmettiricilerin de bulunmasını istiyoruz."


Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. İbrahim Özcan da öldürülen doktor için Allah’tan rahmet dileyerek saldırıyı kınadı. Başhekim Özcan, sağlık ve şiddet kelimelerinin sağlık alanında sıkça yan yana anılıyor olmasından üzüntü duyduklarını ve herkesin sağlık çalışanlarına sahip çıkması gerektiğini söyledi. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2014 yılı içerisinde sağlık çalışanlarının 74 defa şiddete maruz kaldığını belirten Özcan, "Sağlıkta şiddetin önlenmesi için yasal alt yapı oluşturulan Beyaz Kod çağrısına 2014 yılı içinde hastanemizde 74 çağrıda bulunulmuş, 67 bildirim ile ilgili hukuki süreç başlamıştır" diye konuştu.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, yaptığı açıklamada, şöyle devam etti;

"Samsun’da geçen cuma günü çalıştığı Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde görevli göğüs cerrahisi uzmanı Op.Dr. Kamil Furtun’un bir hasta yakını olduğu iddia edilen kişi tarafından sebepsiz şekilde silahlı saldırı sonucu öldürülmesi, tüm sağlık çalışanlarını olduğu gibi bizleri de derinden üzmüştür. Saldırıyı esefle kınamaktayız."

Son yıllarda sağlık çalışanlarına yönelik saldırı ve şiddetin önlenemez boyuta ulaştığını bildiren Prof.Dr. Doğru, sağlık çalışanlarının, özellikle hekim, poliklinik, klinik, acil servis ve aile sağlığı merkezlerinde rahat çalışamaz duruma geldiklerini söyledi. Prof.Dr. Doğru, şöyle konuştu:

"Kimi zaman sözlü sataşma, kimi zaman tekme tokat, kimi zaman bıçaklı, kimi zaman ise silahlı saldırılar sonucu, sağlık çalışanları kelle koltukta görev yapmaktadır. Bu saldırıları önlemeye yönelik tedbirler ise yetersiz kalmaktadır. Bu olaydan çok değil, 2 ay önce, Gevher Nesibe Hastanemiz acil servisimizde görevli doktorlarımıza bir hasta yakını bıçakla saldırmış, hastanelerimiz genelinde uygulamaya koyduğumuz ‘panik buton’ sayesinde bu saldırıyı kimse yaralanmadan önlemiştik. Fakat hastane bazında tedbirlerin de sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin tamamını önlemeye ve bitirmeye yetmeyeceğini belirterek, katı tedbir ve cezalarla sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin kökten çözülmesini istemekteyiz."
Editör: Haber Merkezi