Kooperatif mağdurlarının sayıları son zamanlarda iyice arttı. Haklarını aramak için mahkeme dahil her yolu deneyen mağdurlar, seslerinin duyulmasını istiyor. Hergün kooperatif mağdurlarından şikayet geldiğini anlatan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, kooperatif üyelerinin tüketici sayılması gerektiğini dile getirdi. Aileleriyle birlikte milyonlara ulaşan kooperatif mağduru olduğunu belirten Şahin, “Ancak bu mağduriyeti seyreden bir yönetici kitlesi var. Biz yıllardır bu mağdurların sorunlarının çözülmesi gerektiğini söyledik. Kooperatif üyelerinin tüketici sayılmasını istedik. Biz onların haklarını hakem heyetleri ya da tüketici mahkemelerinde koruyalım, yönlendirelim. Bizim karşımızda da şu söylenir ‘Hayır, kooperatifçilik tüketici hukukuna girmez. Ortaklık hukukuna girer’ Nasıl yani? Ev almak için uğraşan emekli, hatta çok düşük gelirli insanlar ya da işçi kooperatifi yönetenlerle ortak mı oluyor? Bir taraftan yöneten, profesyonel, bunu meslek haline getirmiş yamyamlar var. Çok temiz çalışan kooperatifleri zaten istisna tutuyoruz ama genel anlamda kooperatifçilik şu anda bir meslek olmuş ve uzun yıllar sürüyor” diye konuştu.

‘KOOPERATİF YÖNETİCİLERİ BUNU KENDİNE MESLEN EDİNDİ’

Kooperatif yöneticilerinin yöneticiliği meslek haline getirdiğini iddia eden Şahin, “Avukatlarla ilgili bir fıkra vardır, anlatılır. İşte bir baba uzun yıllar avukatlık yapmış, oğlu da avukat olmuş ve bir gün oğluna bir dosya vermiş ‘Hadi bakayım şu dosyayı al, duruşmaya gir. Bir bakalım avukatlığına’ demiş. Çocuk gelmiş sevinçle ‘Baba 20 senedir senin bitiremediğin davayı bir duruşmada bitirdim.’ Tabi baba kızmış buna. ‘Sen ne yaptın oğlum. Ben 20 yıldır bu davayla seni okuttum, büyüttüm. Sen bir duruşmada bitirdin’ demiş. Şu anda kooperatifler aynen böyle. Kooperatif kuruluyor ama bir türlü bitmiyor. Niye bitsin ki? Sürekli yöneticilerin masraflarını, aidatlarını karşılıyorlar. Türkiye’de sarı kooperatifçilik oluştu. Sarı sendikacılar gibi ve uzadıkça uzuyor. 20 yıldır kooperatif üyesiyim diyor. Hala bitmedi. Bana bir hanımefendi dedi ki ‘Evlendiğimde bir kooperatife üye olmuştum, geçen ay kızımı evlendirdim. Hala ev bitmedi.’ Kooperatif yöneticileri bunu kendilerine meslek edindikleri için boşlukları da bildikleri için kooperatif üyelerini hep mağdur ediyorlar. Bu mağduriyetleri de kanunları çok iyi bilmelerinden kaynaklı. Yönetimlerine bakıyoruz. Mali müşavir var, avukat var, kendileri müteahhit, inşaatçı, esnaf hatta bu işin malzemelerini temin eden insanlar. Bunu bitirmiyorlar. Fakat burada yöneticiler, yetkililer ne yapıyor? Yani hiç mi merak etmiyorlar. Bu kooperatifler neden bu kadar uzun sürüyor? Demek ki kooperatif ruhuna uygun değil artık bu iş. Kooperatif kanunu da uygun değil. Bir değişiklik yapmak gerekir” dedi.

‘ÇEVRE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜKLERİ BU İŞİ YAPAMIYOR, BİZ YAPARIZ’

Tüketici Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, kooperatif üyelerinin haklarını koruyabileceklerini söyleyerek, “Ezcümle kooperatif yöneticileri profesyoneldir; oradan ev almak için üye olanlar da tüketicidir. Biz onların hakkını koruruz. Yöneticiler bunu yapamıyor. Çevre Şehircilik İl Müdürlükleri bu işi yapamıyor ama biz yaparız. Biz buna talibiz. Kooperatifin bir genel kurulu yapılıyor. Yöneticiler istedikleri gibi el kaldırtıyorlar, indirtiyorlar. O zaman çevre şehircilikten giden, devlet adına giden kişilerin kimlik kontrolü yapması gerekir. Çok basit bir uygulama bu. Bunu söylemeye de gerek yok, bunun görevi o. Üye misin, değil misin? Kimliğini bir göreyim. Sorması gerekir. Maalesef bu denetimler yapılmadığı için kooperatif üyeleri mağdur olmaya devam ediyor. İnsanlar ev sahibi olmak isterken parasından oluyor. İcrayla karşı karşıya kalıyor. Hatta çok garip bir şey söyleyeyim. Kooperatif üyelerinin aidatlarının düzenli ödenmesini istemiyorlar. ‘Düzensiz ödesin, icra göndereyim. İcrayla daha çok alayım’ diyorlar. Bu rezilliğe bir son vermek lazım. Yeni saadet zincirleri oluştu Türkiye’de. Bunlar da kooperatiflerdir. Yöneticileri uyarmak lazım” ifadelerini kullandı. (BGC)

Editör: Haber Merkezi