Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Radyo Radar’da yayınlanan “Bilinçli tüketici” programında önemli açıklamalarda bulundu. Tüketici hakları ve ayıplı hizmet ya da mal alımında yapılması gerekenleri anlattı.

“HAKEM HEYETİNE BAŞVURUDA HERHANGİ BİR MASRAF SÖZ KONUSU DEĞİL”

Mağdur kişilerin mutlaka haklarını araması gerektiğini vurgulayan Şahin, hakem heyetine başvuruda masraf alınmadığına da dikkat çekti. Şahin, “Hakem heyetine başvuruda herhangi bir masraf söz konusu değil. Dilekçe yazılıyor. Ve satıcıya tebligat gönderiliyor. Hakem heyetinin konu ile alakalı 4 tane tebligat oluyor. Tebligat masrafını da 2014 yılına kadar devlet ödüyordu. Fakat biz onu çok gündeme getirdik. Burada satıcı suçlu her şekilde tüketici haklı o halde neden satıcı ödemiyor dedik. Ve bu durum haklı bulundu. 2014’ten beri satıcıdan alıyor devlet. Tüketici (ben faiz ile aldım bu ürünü) derse hem faiz hem de tebligat masrafları satıcıdan çıkarılıyor” dedi.

“ZAMAN AŞIMI SÖZ KONUSU DEĞİL”

Tüketici, satıcıya ulaşamasa dahi muhakkak bir muhatap bulabileceğini anlatan Şahin, “Tüketici diyelim ki bir yerden ürünü aldı. Ve o yer kapandı. O halde kanun diyor ki sorun toptancısına gider. Diyelim ki Türkiye’de muhatabı kalmadı uluslararası muhataplarına dahi gidilir. Ayrıca zaman aşımız da söz konusu değildir. 10 yıllık bir geri dönüşüm söz konusu olabilir” diye konuştu.

“EVRAK EKSİKLİĞİ TÜKETİCİYİ HAKSIZ DURUMA DÜŞÜREBİLİR”

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, hakem heyetlerinde tüketicinin aleyhine çıkan kararlarla ilgili de dikkat çeken bir ayrıntıya yer verdi. Şahin, “Son zamanlarda hakem heyetlerinde tüketicinin aleyhine verilen kararların yüzde 90’ı evrak eksikliğinden kaynaklanıyor. Tüketici evraklarını tam olarak vermiyor” uyarısında bulundu. (1HA)

Editör: Haber Merkezi