Kayseri Sanayi Odası'nın Kasım ayı meclisine, geçtiğimiz ayda doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlar damgasını vurdu. Toplantıda söz alan iki sanayici, tüm dünyada enerji fiyatları düşerken Türkiye'de yapılan zamlara isyan ederek, " Bir vergi dairesi gibi akaryakıt fiyatlarından, sanayicinin üzerinden para tahsil ediliyor" şeklinde ifadeler kullandı. "Ayarlama yapılıyor dendi ancak enerji fiyatları tüm dünyada düşüyor, bu düşüş bize gerçek oranlarda yansıtılmıyor" diye dert yanan iş adamları, bu konuda TOBB'dan destek beklediklerini söyledi.
          Kayseri Sanayi Odası’nın Kasım ayı meclis toplantısına geçtiğimiz ayda doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlar damgasını vurdu. KAYSO Başkanı Mustafa Boydak’ın açıklamasının ardından söz alan sanayiciler, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlardan adeta dert yandı.

Meclis üyesi ve Hasçelik Firması’nın sahibi Halit Özkaya, elektriğe yapılan yüzde 9’luk zammın kendilerine yüzde 25 gibi yansıdığını söyledi. Arada ciddi farkların oluştuğunu belirten Özkaya, “Kayıp kaçak bedellerine zam yapılması maliyetlerimizi artırdı. Bu konuda sanayiciler tıkanıp kalıyor. Zaman zaman da mahkemelik oluyor. TOBB vasıtasıyla girişimlerde bulunulmasını istiyorum” dedi.
"REKABET EDEMİYORUZ"
Daha sonra söz alan Turkuaz Seramik Yönetim Kurulu Başkanı ve meclis üyesi Abidin Özkaya, elektriğe yapılan zammı nedeniyle seramikçilerin rekabet edemediğini dile getirdi.

" BİR VERGİ DAİRESİ GİBİ AKARYAKIT FİYATLARINDAN, SANAYİCİNİN ÜZERİNDEN PARA TAHSİL EDİLİYOR"
Sözlerinin devamında " Bir vergi dairesi gibi akaryakıt fiyatlarından, sanayicinin üzerinden para tahsil ediliyor" şeklinde ifadeler kullanan Özkaya, şunları söyledi:
"Şimdi geçmiş yıllarda elektrik, benzin, doğalgaz, motorin fiyatları tespit edilirken her defasında bu tespiti yapanların ortak bir kanaati vardı. Bize her defasında diyorlardı ki; ‘Dolar fiyatları ve petrol fiyatlarındaki artıştan dolayı bir ayarlama yaptık’ deniyordu. Ama son dönemde bakıyoruz petrol fiyatları 115 Dolar’dan 75 Dolar’a inmiş yani yüzde 40 civarında bir fiyat gerilemesi var, bunun yanında Dolar’ın fiyatı 2 bin 400 TL’den 2 bin 200 TL’ye gelmiş. Yani geçen seneden bu güne kadar dolarda da yüzde 10 civarında bir fiyat gerilemesi var. Ama biz bakıyoruz doğalgaz ve elektriğe yüzde 10 civarında ilave zam yapılırken, akaryakıt fiyatlarında sadece yüzde 40 düşüşe karşılık yüzde 5’lik bir fiyat gerilemesi var. Tersinden bir mantıkla şöyle demek geliyor içimden; acaba bugün petrolün fiyatı 115 Dolar değil de yüzde 40 artsa 150 Dolar olsaydı, akaryakıt fiyatlarında yüzde 5 artış mı olacaktı? Yüzde 40 düştüğü zaman yüzde 5 düşürülüyorsa, yüzde 40 arttığı zaman da yüzde 5 artması lazımdı. Ama bunu uygulamacılar tam tersini yapmakta! Adeta bir vergi dairesi gibi akaryakıt fiyatlarından, sanayicinin üzerinden para tahsil ediliyor. Dünyada sadece üretimin Türkiye’de olmadığını düşünmemiz lazım. Özellikle belki de mensubu olduğum inşaat malzemeleri sektörüyle ilgili dünyanın her tarafında çimento, demir, çelik üretiliyor. Özellikle yakın coğrafyamızda artık çimentocularımızın, demir-çelikçilerimizin, seramikçilerimizin İran ile Ukrayna ile enerji fiyatları yüzünden rekabet edemediği artık ortaya çıkmıştır. Geçenlerde yurt dışında bir müşterimize fiyat verirken doğalgaz ve elektrikteki yüzde 5-10 artışı nısbi olarak fiyat artışına yansıtmak istedik aldığımız cevap şu oldu; ‘Siz herhalde aklınızı kaçırdınız. Dünyada enerji fiyatları, doğalgaz fiyatları bu kadar düşerken siz hala zam peşindesiniz. Artık biz tedariklerimizi İran ve Mısır’dan yapacağız’ şeklinde yanıtlar aldık. Neticede şunu söylemek istiyorum; zam yapılırken fiyat artışlarını gündeme alan yetkililerin bunca fiyat düştüğü zaman da bunu dikkate almasını bir kez daha gözden geçirmelerini rica ediyorum."
“HAKLISINIZ SÖYLEDİKLERİNİZE KATILIYORUZ"
KAYSO Meclis Başkanı Nurettin Okandan, ise kendilerine dert yanan sanayicilere seslenerek, “Haklısınız söylediklerinize katılıyoruz. Bu elektrik konusu haksız rekabet doğuruyor! Biz yönetim kurulumuzla birlikte TOBB’a gideceğiz" diye konuşu.
"İKİLİ ANLAŞMALARLA İLGİLİ BİR DURUM OLABİLİR"
Bu serzenişlerin ardından en son olarak konuşan KAYSO Başkanı Boydak ise, “Bu elektrik ile ilgili konuda ikili anlaşmalarla ilgili bir durum olabilir. Biliyorsunuz bu işler serbest tarifeye bağlı. Ben ona bir bakayım, şimdi ezbere konuşmak istemiyorum” dedi.
HABER: ALİ TÜRKASLAN
Editör: Haber Merkezi