Kayseri Şeker Fabrikası ve Pancar Ekicileri Kooperatifi eski Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık, Kayseri eski Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, Hasan Ali Kilci, işadamı Mustafa Çağan ve eski imam Ali Çamlı’nın da aralarında bulunduğu 153 sanık beraat etti.

3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen ve ‘Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, zimmet, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, bir adet ateşli silah ve mutat sayıdaki mermileri bulundurma, denetim görevini ihmal ederek zimmet veya irtikaba neden olmak, hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanma, iftira, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek’ suçlarını 2005 ile 6 Eylül 2011 tarihleri arasında gerçekleştirdikleri iddia edilen 153 sanıktan 25’i duruşmada hazır bulundu. Başka suçlardan tutuklu sanıklar Mustafa Balaban ve Osman Yıldırım ise görüntülü konferans sistemiyle duruşmaya katıldı.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Kalkan, mütalaasında herhangi bir değişiklik olmadığını belirterek sanıklar hakkında beraat istedi. Sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini talep ettiler.


TÜM SANIKLARA BERAAT

Yapılan yargılama sonucu mahkeme heyeti, “Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, zimmet, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına nitelikli dolandırıcılık” suçlarından yargılanan 153 sanığa mahkeme başkanı Hâkim Salih Polat’ın muhalefeti ile oy çokluğuyla beraat kararı verdi.

BAZI CEZALAR DA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, sanıklardan Ahmet Öztürk, Ali Türk, Munip Duman’a ‘görevi kötüye kullanma’ suçlarından 1 yıl 8 ay hapis cezasını; sanıklar Cengiz Özışık, Savaş Özışık, Köksal Sarıkaya, Eyüp Ercan’a ‘silah bulundurma’ suçundan verdiği 10’ar ay hapis cezasını ve sanık Vedat Ali Özışık hakkında ‘tehdit’ ve ‘mala zarar verme’ suçlarından 13 ay verilen hapis cezasını 2 yıllığına erteledi.

Mahkeme çıkışı Adalet Sarayı önünde gazetecilere açıklamalarda bulunan Şeker Fabrikası ve Pancar Ekicileri Kooperatifi eski Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık 2001 yılından 2010 yılına kadar yönetim kurulu başkanlığı yaptığını ve bu dönemde dünyanın en büyük fabrikası olan Boğazlıyan Şeker Fabrikası’nı Yozgat bölgesinde Kayseri Şeker Fabrikası’na kazandırdığını söyledi. Bunları hazmedemeyen bazı örgütlerin bir gece yapılan operasyon ile cezaevine girdiklerini ve 32 ay cezaevinde kaldıklarını ileri süren Özışık, şöyle konuştu:

"32 ay boyunca ailemiz perişan oldu. Hepimiz cezaevinde işkence, zulüm gördük. Makamımıza göz diken rant sırtlanları, arkamızdan olmadık iftiralar attılar. Çocuklarımıza babalarınız hırsız, yolsuz fabrikayı çaldı diyen kesime bugün Adalet cevabını verdi. Ben tüm rant sırtlanlarına Adalet cevabını verdi. Biz, alnımız ak şekilde adliyeye geldik. Gülerek girdik cezaevine, bugün de gülerek çıkıyoruz.''

Editör: Haber Merkezi