Şekerde 'kota oyununun' büyüsü bozuldu. ABD'li Cargill'in başını çektiği nişasta bazlı şeker lobisi, tütünde olduğu gibi şeker sektörünü tamamen ele geçirmek için kotaların kaldırılmasını istiyorlardı. Bunun için Türkiye, sürekli Avrupa ile tehdit ediliyordu. Ancak şeker pancarı ve şeker fabrikaları üzerinde oynanmak istenen 'kota' oyunu bozuldu.

ŞEKER TOPLANTISI İNGİLTERE'DE YAPILDI

Uluslar arası Şeker Örgütü (ISO)'nun toplantısı bu yıl 28-29 Kasım tarihleri arasında İngiltere'de yapıldı. Dünyada şekerle ilgili gelişmeleri takip etmek açısından sektör temsilcileri için bu toplantı büyük önem taşıyor. Bütün dünyadaki sektör temsilcilerinin yakından takip ettiği ISO toplantısında bu yıl Türkiye'yi yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. ABD'li Cargill'in başını çektiği nişasta bazlı şeker lobisinin Türkiye'de şeker piyasasının kontrolünü tamamen ele geçirmek için büyük önem verdiği şeker kotası, ISO'nun uluslar arası şeker toplantısında bu yıl gündeme bile alınmadı. Bilindiği üzere nişasta bazlı şeker lobisi, İngiltere'de yapılan ISO toplantılarını Türkiye'de şeker kotalarının kaldırılmasında bir baskı unsuru olarak kullanıyorlardı.

ISO TOPLANTILARINA BÜYÜK ÖNEM VERİYORLARDI!

Bunun için Cargill'in üyesi olduğu Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) ISO toplantılarını her yıl geniş bir gazeteci ordusu ile takip ederek, kotaların kaldırılması konusu özellikle ISO toplantıları üzerinde savunuluyordu.

Onun için her yıl İngiltere'de yapılan ISO toplantısı ve bu toplantıda tartışılan şeker kotası meselesi, Türkiye'de şeker sektörünü istedikleri gibi yapılandırmak isteyen Cargill ile üyesi olduğu NÜD için büyük hayati önem taşıyordu.

ŞEKER KOTASI GÜNDEME ALINMAYINCA TOPLANTIYA GİTMEDİLER

Ancak şeker kotası meselesinin bu yıl ISO toplantısında gündeme alınmaması Cargill ile NÜD'ün Türkiye'deki hesaplarını bozdu. Şeker kotası gündeme alınmadığı için NÜD, ISO toplantısını takip etmeye bile değer bulmadı.

Avrupa'da şeker kotalarının kaldırılacağı söylenen bir dönemde, ISO toplantısında kotaların gündeme gelmemesi bu konunun Türkiye'de öyle abartıldığı kadar önemli bir konu olmadığını gözler önüne serdi.

SEKTÖRÜ ELE GEÇİRMEK İÇİN ISO'YU MALZEME YAPMIŞLARDI!

Bilindiği üzere Avrupa'da şeker kotalarının kaldırılacağı gerekçe gösterilerek son 5 yıldır şeker pancarı ve şeker fabrikaları üzerinde büyük bir oyun tezgâhlanıyordu. Bu süreçte Cargill'in üyesi olduğu NÜD, ülke gerçeklerini bir tarafa bırakarak, Türkiye'de de şeker kotalarının biran önce kaldırılması için büyük bir lobi çalışması yaptı. Bu lobi çalışmasında da İngiltere'de yapılan ISO toplantıları malzeme yapılmıştı.

GERÇEK NİYETLERİ ORTAYA ÇIKTI

Ancak bu yıl ISO toplantısında kotalar konusunun gündeme gelmemesi ve her yıl basından geniş bir katılımla bu toplantıyı takip eden NÜD'ün bu yıl katılmaması, gerçek niyetlerini ele verdi.

KOTALAR KALKMIŞ OLSAYDI TÜRKİYE ÜRETİMDEN ÇEKİLECEKTİ!

Avrupa gerekçe gösterilerek Türkiye'de kotaların kaldırılması, tamamen ABD'li Cargill'in işine yarayacaktı. Çünkü özellikle kamu şeker fabrikaları rekabet edemeyeceği için üretimden çekilecekti. Bu durum Türkiye'nin yakın vadede şeker pancarı üretiminden çekilmesi anlamına geliyordu.

Editör: Haber Merkezi