Bloomberg HT’yeaçıklamalarda bulunan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, şeker pancarında alım fiyatının ton başına 420 TL olarak belirlenmesinin tarım sektöründe nasıl yankılandığını yorumladı.

“GEÇEN SENEYLE KIYASLANDIĞINDA NEREDEYSE 2 KATI BİR ARTIŞ OLDU”

Akay, geçen sene şeker pancarına yapılan zammın yüzde 12 seviyesinde olduğunu, bu sene ise yüzde 20 seviyesinde gerçekleştiğini söyledi. Geçen seneyle kıyaslandığında neredeyse 2 katı bir artış olduğuna dikkat çeken Akay, hesaplamalarına göre çiftçinin bu seneki ton maliyetinin yaklaşık 350 TL olacağını ve 70 TL kar edebileceğini açıkladı.

“GİRDİLERDE ÖNEMLİ ARTIŞ YAŞANIYOR”

Akay değerlendirmesinde, “Uzmanlar, çiftçinin ailesini geçindirmek için bu rakamın yeterli olmadığını rahatlıkla hesap edebilir.” ifadelerini kullandı. Girdilerde önemli artış yaşandığının altını çizen Akay, elektrik maliyetlerinin yüzde 100’den fazla arttığını, bu sebeple maliyet artışlarında çiftçiyi direkt etkileyen kalemin elektrik olduğunu söyledi. Akay, gübre ve tohumdaki artışların gelecek senenin maliyetlerini etkileyeceğini belirttiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“ŞEKERE %52 ZAM YAPILSIN”

“Bu maliyetleri dikkate aldığımızda, alım fiyatlarında çiftçinin beklentisinin daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Biz yüzde 30’luk bir artışın makul olacağını düşünüyorduk. Son 3 senedir şekerin fabrika çıkış fiyatları üzerinde anormal bir baskı var. Türkiye’de birçok ürünün fiyatı artmasına rağmen şeker fiyatları yeterince artmadı. Bu sebeple, fabrikaların tamamı zarar eder durumda. Bizim yaptığımız hesaplamalara göre yüzde 52 seviyesinde şekere zam yapılırsa fabrikalar başa baş noktada faaliyetlerini sürdürebilir.”

AKAY’DAN BAŞKA ZAM İSTEYEN YOK

Akay’ın söz konusuyüzde 52’lik fahiş zam talebinin, Türkiyede şeker fabrikası yöneten herhangi bir başka kurum ve kuruluştan gelmeyişi de akıllarda soru işaretleri bıraktı. Diğer yandan yönettiği Kayseri Şeker Fabrikası’nı son 5 yılda 3 Milyar 205 Milyon TL (Eski Parayla 3 Katrilyon 205 Trilyon ) borç batağına sokan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, yaklaşık 2 ay önce Kayseri Şeker Fabrikası’nın hisselerini borsaya açmayı planlamış ancak şirket hesaplarındaki aşırı borçlanma nedeniyle Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) onayından geçmemişti.

HABER: ALİ TÜRKASLAN

Editör: Haber Merkezi