“En Etkili Bilim İnsanları Listesi” dünyadaki Stanford Üniversitesi’ndeki bir çalışmayla belirleniyor. Yaptıkları başarılı çalışmaları dünyada yüzde 2’lik bir dilime giren bilim insanları bu listeye girebiliyor. ERÜ’de de bugüne kadar birçok bilim insanı bu listeye girmeyi başardı. Son olarak Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Silici de listeye giren akademisyenler arasında yer aldı. Akademisyenliği ve araştırmayı çok sevdiğini belirten Silici, “Yaptığımız araştırmalar uluslararası boyutta büyük değer kazandı. Önemli dergilerde yayınlandı. Böylece bizde dünyanın önemli bilim insanları arasına girmiş olduk” diye konuştu.

‘ÇEŞİTLİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNE DESTEK OLMASI İÇİN ÜRÜNLER GELİŞTİRDİK’

Gerçekleştirdiği araştırmalar hakkında da bilgi veren Silici, "Amerika’ya gittiğimde orada üniversite rektörüyle konuşurken bana demişti ki ‘Çok başarılısınız tebrik ederim. Ancak ürününüz yok mu? Yani bu başarılarınızı halkın kullanımına sunabileceğiniz faydalı ürünleriniz yok mu?’ demişti. O yıllarda bizim için uzak bir düşünceydi. Amerika’dan döner dönmez ilk bunu faaliyete geçirdim. Çünkü yaptığımız bu uluslararası çalışmaları özellikle İngilizce bilmeyenler okuyamıyordu ve bu çalışmalar daha çok dünyanın işine yarıyordu. Biz de kendi ülkemiz ve insanlarımız için bir şeyler yapmalıydık. İşte ben bu bilimsel çalışmaları ürünlere dönüştürdüm. Sağlık ürünlerine dönüştürdüm. Çeşitli hastalıkların tedavisine destek olması için ürünler geliştirdim. Geliştirdiğimiz ürünlerin her birinin arkasında emek ve çaba var. Bu çalışmalara uluslararası yayın yaptık. Böylelikle başarılarım insanlardan gelen dualarla taçlanıyor" şeklinde konuştu.

'ZEYTİNYAĞI ÇOK ÖNEMLİ BİR ÜRETİM’

Kendisinin arı ürünlerinin biyoteknolojisi üzerinde çalıştığını belirten Prof. Dr. Sibel Silici, tamamen doğal yeni bir ürün ortaya koyduğunu anlattı. Silici, “Arı ürünleri ama hepsi biyoteknolojik işlemden geçmiş ürünler. Örneğin zeytin yağ bazlı propolis geliştirdik ki dünyada bile hep alkolle hazırlanıyordu. Bu ürünler etil alkol, propilen, glikol gibi kimi zaman tehlikeli kimyasalların kullanıldığı ürünler oluyordu. Ülkemizde de biliyorsunuz zeytinyağı çok önemli bir üretim soğuk sıkım, erken hasat ve değeri çok yüksek zeytinyağı ile bir araya getirdik ve çok değerli bir ürün elde ettik. Böylelikle katkı maddesi, kimyasal ya da koruyucu madde kullanmayan mükemmel biri ürün elde ettik” dedi.

'BİR YERLERDE ANILMAK İÇİ DEĞİL MERAK ETTİKLERİ İÇİN ÇALIŞMA YAPMALILAR’

Özellikle genç akademisyenlere ve akademisyen olmak isteyenlere iki önemli öneride bulunan Prof. Dr. Silici, “İlki gerçekten bu listeye girmek ya da bir yerlerde anılmak için değil sevdikleri için merak ettikleri için ve ülkemiz adına iyi çalışmalar yapmak için bunu yapmalılar. İkincisi ise sadece burada bilimsel çalışmalar yapmak artık yeterli değil. Bunları ürüne ve insanların faydasına dönüştürdüğünüz zaman çok daha fazla anlam kazanıyor” diye konuştu. (BGC)

Editör: Haber Merkezi