Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, ‘’Sanayi siciline kayıt olması gerektiği halde bugüne kadar kaydını yaptırmayan işletmelere 31 Aralık 2014 tarihine kadar kayıt olmaları halinde idari para cezası uygulanmayacak’’ dedi.

İl Müdürü Kamil Akçadırcı, bir maddenin nitelik, şekil, özellik veya birleşimini makine, cihaz, tezgah, alet yardımıyla veya sadece el emeğiyle kısmen veya tamamen değiştirerek, maddeleri işleyerek devamlı ve seri halde üreten yerlerin, madenlerin çıkarılıp işlendiği yerlerin, enerji elde eden santrallerin, devamlı ve seri halde tamirat yapan müesseselerin sanayi siciline kayıt edildiğini bildirdi.

Üretimde bulunan orta ve büyük işletmelerin yanı sıra ekmek fırınları, mobilya üreticileri, konfeksiyon üreticileri, PVC, demir, ahşap, alüminyum kapı pencere üreten küçük ölçekli işletmelerin de sanayi siciline kayıt edilmesi gerektiğini belirten Akçadırcı, şunları kaydetti:

‘’10 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri bir milyon Türk Lirasını aşmayan küçük ölçekli sanayi işletmelerinin Sanayi Sicil Belgesi almak için ilk kayıt müracaatlarında kapasite raporu yoksa firma beyanı esas alınmaktadır. Küçük işletmeler Ticaret Sicil Gazetesi/Esnaf Sicil Gazetesine sahip değilse, unvanının yer aldığı ilgili oda tarafından verilmiş bir belge veya vergi levhası ile müracaat ettikleri takdirde işlemleri gerçekleştirilecek. Müracaat işlemleri elektronik ortamda” www.sanayi.gov.tr" Bakanlık web adresinden yapılmaktadır.Bakanlığımız web adresinden müracaat eden küçük işletmelerin kapasite raporu veya onaylı firma beyanı ile kuruluş gazetesi veya vergi levhası fotokopisini bir dilekçe ekinde İl Müdürlüğümüze vermeleri gerekmektedir.Elektronik ortamda kayıt için müracaat eden 663 işletmenin dilekçe ile İl Müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekmektedir. Aralık ayı içerisinde gerçekleştirilen yoğun müracaatlar sonucunda ilimizde sanayi siciline kayıtlı işletme sayısı 2104’ e ulaşmıştır. Sanayi Sicil Belgesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerince hiçbir ücret alınmadan bedelsiz olarak verilmektedir. Sanayi sicil belgesinin işletmelere sağladığı bir çokavantajın yanı sırasanayi sicil belgesi alan işletmeler elektriği sanayi tarifnamesi üzerinden yaklaşık yüzde 20 daha ucuz öderler. Sanayi siciline kayıt olmaları gerektiği halde bu güne kadar kayıt zorunluluğunu yerine getirmeyen işletmelerinin Kanunla tanınan aftan yararlanarak, idari para cezasına uğramadan kayıtlarını yaptırmaları bakımından ivedi olarak İl Müdürlüğümüze müracaatları gerekmektedir. Detaylı bilgi İl Müdürlüğümüzden alınabilir.’

Editör: Haber Merkezi