İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın suçları bürosunun başlattığı bir soruşturma kapsamında Sözcü gazetesinin bazı çalışanları hakkında gözaltı ve arama kararı çıkarıldı.

Kararın ardından bazı adreslerde arama yapıldı. Haberler üzerine Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar, twitter üzerinden bir paylaşımda bulundu. Dündar, “Bayram sabahı Sözcü'de gözaltılar varmış! Doğruca gazetem Sözcü'ye gidiyorum. Eğer Sözcü de FETÖ'cü ise, Türkiye'de herkes FETÖ'cüdür!.." dedi.

MUHABİR GÖKMEN ULU GÖZALTINA ALINDI


İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen Sözcü Gazetesi İzmir muhabiri Gökmen Ulu, Bostanlı'daki evinde gözaltına alındı.

Sözcü gazetesi muhabiri 40 yaşındaki Gökmen Ulu, gazetenin sahibi ve yöneticileriyle birlikte kendisinin gözaltına alınacağı haberini sabah erken internet sitelerindeki haberlerden öğrenince, polisleri apartmanın önünde basın mensuplarıyla birlikte beklemeye başladı. Burada yaptığı açıklamada Gökmen Ulu, "Rüştünü ispat etmiş gazeteciyim. Başımız dik anlımız ak. Biz gazeteciyiz. Evrensel meslek ilkelerine sıkı sıkıya bağlı tertemiz yaşayan ve tertemiz ölecek olan gazeteciyiz" dedi. Ulu, terör örgütlerinden FETÖ bu ülkeye büyük kötülükler yaptığında bunu gündeme getiren gazetecilerden olduğunu söyledi.

Gökmen Ulu'nun,15 Temmuz 2016 tarihinde yayımlanan 'Sözcü Erdoğan'ı buldu' haberi nedeniyle, 'FETÖ/PDY üyesi olmamakla birlikte bu örgüt adına suç işlemek' suçlamasıyla gözaltına alındığı belirtildi

SÖZCÜ GAZETESİ AVUKATI AÇIKLAMA YAPTI

Sözcü gazetesinin avukatlarından İsmail Yılmaz yaptığı açıklamada, İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Sözcü Gazetesi'nin sahibi Burak Akbay, internet sorumlu müdürü Mediha Olgun'un finans müdürü Yonca Kaleli ile İzmir muhabiri Gökmen Ulu hakkında gözaltı kararı olmadığını, sadece arama ve el koyma kararı bulunduğunu söyledi.

Yılmaz ayrıca, yapılan aramalarda Burak Akbay'ın bir tablet bilgisayarına el konulduğunu, finans müdürü Yonca Kaleli'nin evinde arama yapan polislerin gözaltı işlemi yapmadan evden ayrıldıklarını, muhabir Gökmen Ulu'nun evinde ise aramanın devam ettiğini söyledi. Avukat Yılmaz, Mediha Olgun'un ise gözaltı kararı olmadığı halde polis tarafından gözaltına alındığını, bu gözaltı işleminin başka soruşturma kapsamında olabileceğini söyledi.

“FETÖ'YE ÜYE OLMAMAKLA BİRLİKTE…"

Savcılık yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Sözcü Gazetesi'nin sahibi Burak Akbay'ın da aralarında bulunduğu 4 kişi hakkında "FETÖ'ye üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işledikleri" iddiasıyla gözaltı kararı çıkarıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında, Sözcü Gazetesi'nin sahibi Burak Akbay'ın yanı sıra, internet sorumlu müdürü Mediha Olgun, finans müdürü Yonca Kaleli ile İzmir muhabiri Gökmen Ulu hakkında gözaltı kararı var.

İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCISI İRFAN FİDAN'DAN SÖZCÜ GAZETESİ'NE OPERASYON AÇIKLAMASI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan Sözcü Gazetesine yönelik operasyonla ilgili açıklama yaptı. Operasyon bilgisini doğrulayan Fidan, "Sözcü Gazetesinin yöneticileri hakkında. Şu anda zaten firari. Hakkında yakalama var. Gözaltı var. Soruşturma işlemleri devam ediyor" dedi.

Kimler hakkında işlem yapıldığı sorusuna da Fidan, "Sadece patronu ve birkaç çalışanı" karşılığını verdi.

Basın Konseyi'nden Sözcü Gazetesi operasyonu için açıklama


Basın Konseyi'nden Sözcü Gazetesi'ndeki operasyonla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada şunlar kaydedildi; “19 Mayıs'ın yıldönümünü kutlamak için Basın Konseyi Yüksek Kurul üyeleri olarak geldiğimiz Samsun'da, Sözcü gazetesine yönelik operasyonu şaşkınlıkla öğrendik.Gazetecilere yönelik yeni bir baskı örneği ile karşı karşıya kaldığımız anlaşılıyor. Hatta 10 aydır süren bir soruşturmada harekete geçmek için 19 Mayıs'ın seçilmesini de anlamış değiliz. Savcılar, isimleri ve adresleri belli gazetecileri normal günlerde ifadeye çağırabilir, her türlü soruyu yöneltebilir"

BURAK AKBAY AÇIKLAMA YAPTI

Sözcü’ye yönelik operasyonla ilgili gazetenin sahibi Burak Akbay açıklama yaptı. Sözcü gazetesi İmtiyaz Sahibi Burak Akbay’ın sozcu.com.tr’de yayınlanan açıklaması şöyle:

“Büyük kurtarıcımız, cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’e ve onun çok sevgili annesine bile insafsızca dil uzatıldığı şu günlerde bana bu yapılanlar çok normal…Türkiye’nin en çok satan gazetesinin sahibi, sadece doğruları duyurmaya gönül vermiş bir ekibin ferdi olduğum için beni hedefe koydular. Biliyorum, doğru ve dürüst gazetecilik yaptığım için hedefteyim.Savcının firari olduğum yolundaki açıklaması ise tam bir skandal. Referandum öncesi her Türk vatandaşı gibi oyumu kullanmak için Londra’dan İstanbul’a dönüp, vatandaşlık görevimi yerine getirdim. Yani Türkiye’deydim…

Referandumun ardından anneannem vefat etti. Yine Türkiye’ye geldim. Bu nasıl firarilik, anlamak mümkün değil.”

İGC: "Baskıcı uygulamalara son verin"

İZMİR Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, Sözcü Gazetesi'ne yönelik operasyona tepki gösterdi.

"Sözcü Gazetesine ilişkin aylardır süren bir soruşturmanın 6 savcı değiştirdikten sonra bu 19 Mayıs gününde işleme konmasından büyük üzüntü duyuyoruz. Gazetelere ve gazetecilere karşı bu uygulamalar, ülkemizin dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi olarak anılması, her gün yeni bir baskı yeni bir hukuksuzluk örneği ile karşılaşmak ve en önemlisi terör örgütleriyle ilişkilendirilmek her geçen gün kaygılarımızı artırıyor. İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak basın, ifade ve halkın haber alma özgürlüğüne ağır darbe vuran bu baskıcı uygulamalara bir an önce son verilmesini istiyoruz. Gazetecilik yaptığı için gözaltına alınan, tutuklu bulunan tüm meslektaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz."

CHP'li vekiller Sözcü Gazetesi önünde açıklama yaptı


CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Sözcü Gazetesi binasının önünde açıklamalarda bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Atatürk yüzyılın en büyük lideri" manşetli Sözcü Gazetesi'ni elinde tutarak, "Bu manşetin atıldığı gün 300 bin tirajlı Sözcü Gazetesi'ne yönelik bir operasyon yapılıyor. Neymiş operasyonun sebebi cumhurbaşkanın tatil yaptığı otelin adını yazmış. Dünyanın her yerinde cumhurbaşkanlarının, devlet başkanlarının, yöneticilerin tatil yaptığı yerler haber olur. Bunun adı da siyasi magazin haberciliğidir. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir durumda baskı yapılmaz. Soruşturma açılmaz. O gazetenin yörecileri ve çalışanları gözaltına alınmaz" diye konuştu.

"İKTİDAR SÖZCÜ GAZETESİ'NİN YAPTIĞI GAZETECİLİKTEN RAHATSIZDIR"

Yarkadaş, "Sözcü'ye yönelik operasyon, iktidarın gerçekleri gizleme niyetini göstermektedir. İktidar Sözcü Gazetesi'nin yaptığı gazetecilikten rahatsızdır. Çünkü iktidar, sadece ve sadece onların istedikleri yazılsın, onların sesi duyulsun ve herkes AKP iktidarına koşulsuz, şartsız biat etsin. Sözcü Gazetesi, imar rantlarını yazmış, iktidarın hırsızlıklarını, yolsuzluklarını, gaddarlıklarını ortaya çıkarmış. Şimdi istiyorlar ki Sözcü de kapatılsın. Medyadaki bu hava deliği de kapatılsın. Halk hiçbir şekilde oksijen alamasın. Sözcü bu kirletilmiş medya ortamında attığı başlıklar, haberler ile bir hava deliği açmıştır. İktidar o hava deliğini kapatmaya halkı nefessiz bırakmaya çalışıyor. Ne yaparlarsa yapsınlar Cumhuriyet Gazetesi'ne, Sözcü Gazetesi'ne ve diğer muhalif medyaya yönelik uydurma bile denemeyecek fasa fiso suçlamalar ile soruşturma açılması bu halkın gerçekleri öğrenmesini hiçbir koşulda engelleyemeyecek. Bu halk ne gözcüsüz ne de sözcüsüz kalmayacak. Bunun böyle bilinmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

"ZAMANLAMASI MANİDAR. CUMHURİYETÇİLERE, LAİKLERE, HÜKÜMETE MUHALEFET EDEN HERKESE KARŞI BİR MESAJDIR"

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, "Kaç kişiye yönelik yakalama ya da gözaltı kararı var" sorusu üzerine, "Aldığımız bilgiye göre 3 çalışan ve imtiyaz sahibi bir arkadaş gözaltına alındılar. Henüz yazarlara ve diğer gazetecilere yönelik herhangi bir çalışma yok. Türkiye'de medya özgürlüğü, halkın haber alma hakkı, ifade özgürlüğü tamamen baskı altında yok edilmiş durumunda. Sadece Türkiye'de değil. Sayın Cumhurbaşkanın gittiği yerlerde de ifade özgürlüğü baskı altında. Herhangi bir biçimde yönetemedikleri medya ortamı istemiyorlar. Sözcü Gazetesi de hükümetin ve Erdoğan'ın çizdiği çizgi dışında gerçekleri yazmaya çalışan bağımsız bir basın kuruluşudur. 19 Mayıs'ta operasyon yapıldı. Zamanlaması manidar. Cumhuriyetçilere, laiklere, bu hükümete karşı muhalefet eden herkese karşı bir mesajdır. En anlamlı gününüzde sizleri gözaltına alırız mesajıdır. Korkunun ecele faydası yoktur" açıklamasında bulundu.

Sözcü Gazetesi avukatı Celal Ülgen "Buradan FETÖ'cü çıkmaz"

Sözcü Gazetesi avukatı Celal Ülgen, açıklamalarda bulundu. Sözcü Gazetesi binası önünde konuşan Ülgen, "Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarken çıkış yolunu başlattığı gün, böyle bir günde Sözcü Gazetesi'nin sahibi, sayın Burak Akbay ve Sözcü Gazetesi'nde 3 kişi hakkında arama ve el koyma uygulanırken haberimiz oldu. Derhal olay yerine gittik. Kararı okudum. Son derece absürt, akla ziyan ve hukuki yönden tartışılacak hiçbir yönü olmayan mantığa aykırı bir karar ile karşılaştım. Kararda, dijital belgelere el koyulması hükmü de vardı. Bu kapsamda Burak Akbay'ın evinde yapılan aramada hiçbir şey bulunmadı. Sadece mini ipad bulundu ve el konuldu. Arabası arandı herhangi bir şeye el konulmadı. Eş zamanlı olarak Sözcü Gazetesi'nin mali işlerden sorumlu müdürü Yonca hanım hakkında ve ayrıca internet sorumlu müdürü hakkında ve bir muhabir hakkında aynı amaçlı kararlar çıktığını öğrendik" diye konuştu.

"BURADAN KESİNLİKLE BİR FETÖ'CÜ ÇIKMAZ. FETÖ'NÜN DÜŞMANLARINI ARAMAK İSTİYORLARSA BURADAYIZ"

Celal Ülgen, "Açıkça söyleyebilirim. Buradan kesinlikle bir FETÖ'cü çıkmaz. Sözcü Gazetesi'nde FETÖ yandaşı çıkmaz. FETÖ'nün karşıtlarını, düşmanlarını aramak istiyorlarsa buradayız. FETÖ'nün düşmanı olduğumuz için FETÖ'ya bu kadar zaman kök söktürdüğümüz için bize el koymak istiyorlarsa buradayız" açıklamasında bulundu.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NDE MUSTAFA KEMAL ÜLKÜSÜNÜ SÜRDÜRMEK SUÇSA BURADAYIZ"

Avukat Ülgen, "Türkiye Cumhuriyeti'nde Mustafa Kemal ülküsünü sürdürmek, yaşatmak bir suçsa bunu sorguluyorlarsa, buradayız. Biz, Sözcü yıkılmayacak. Sözcü'nün Mustafa Kemal sevdası, aşkı, FETÖ düşmanlığı yıkılmayacak. Kimi kripto FETÖ'cülerın Sözcü'yü hedef göstermesi, Sözcü'yü bugüne kadar taşıdığı işlevinden yıldırmayacak. Devam edeceğiz" dedi.

"KENDİ AYAĞINIZA KURŞUN SIKTIĞINIZ ORTAYA ÇIKACAK MAHCUP OLACAKSINIZ"

Celal Ülgen, "Arama, el koyma operasyonun sonucunda ortaya kocamaman bir hiç çıkacağını düşünüyor ve inanıyorum. Abdestimizden eminiz kendimize güveniyoruz. Bu ülkede anlatmak istediğimiz önemli bir husus var; eğer bize yaptığınız uygulamayı FETÖ'cülere da yapıyorsanız kendi delilinizi kendiniz karatıyorsunuz dedik polislere. Çünkü dijital verilere el konulurken imaj mutlaka alınması gerekir. Ama polis arkadaşlar imaj gerekli olmadığı kanısında. Cumhuriyet savcılarının ve yargıçların bu konuda titiz olması gerekir. Çünkü ileride bu işin AİHM, AYM çıktığında o kanalda imajı alınmamış deliller ile FETÖ'cüleri mahkum etmeniz halinde kendi ayağınıza kurşun sıktığınız ortaya çıkacak mahcup olacaksınız" açıklamasında bulundu.

"POLİSLERİ, SAVCILARI UYARIYORUM, KENDİ AYAĞINIZA KURŞUN SIKMAYIN"

Celal Ülgen, "Polisleri, savcıları uyarıyorum; bizden bir şey çıkmaz. Bir şey çıkacak olanlarda da delillerinizi karartmayın. Kendi ayağınıza kurşun sıkmayın" dedi.

"ŞU ANA KADAR GÖZALTI KARARI YOK. FİİLİ BİR GÖZALTI KARARI UYGULAMASI VAR"

Avukat Ülgen, "Şu ana kadar gözaltı kararı yok. Fiili bir gözaltı kararı uygulaması var. Gözaltı kararını savcılar verir. Ama bize ulaşmış olan Yonca hamın evine giden arkadaşlarda gözaltı kararı görmedik" dedi.

"5 GÜN ÖNCE BURAK AKBAY TÜRKİYE'DEYDİ"

Celal Ülgen, "Murat beyin evine gelen arkadaşlar da gözaltı kararı görmedik. Biraz önce sayın başsavcı, bir açıklama yaptı. Sözcünün sahibini firari olduğunu söyledi. Ya sayın başsavcı ceza muhakemesi usul kanunundaki firari tanımını bilmiyor ya da kasıtlı davranıyor kamuoyu yaratmak istiyor. Herhangi bir hakkında yakalama kararı olmayan kimseye karşı firari kelimesi kullanılması suçtur. Daha 5 gün önce Burak Akbay Türkiye'deydi. THY'den giriş ve çıkışlarını kontrol etmesini öneririm. Türkiye'ye rahatça gelen, giden bir kişini kaçak olarak nitelendirilmesini kamuoyunun ve basının takdirine bırakıyorum" diye konuştu.

Sözcü Gazetesi yayın yönetmeni ve yazarlarından açıklama


Sözcü Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz ile yazarlar Uğur Dündar, Yılmaz Özdil ve Soner Yalçın basın toplantısı düzenledi.

Sözcü Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yılmaz, "Bizim beklemediğimiz bir şeydi. Daha önceden böyle haberler alıyorduk. Operasyon yapılacak diye duyuyorduk. Ama inanmıyorduk" dedi.

"DÜNYANIN HER YERİNDE HABERDİR"

"Bu iktidarın böyle bir şey yapacağına aklımız ermiyordu, düşünemiyorduk" diyen Yılmaz, "Çünkü burası bildiğimiz kadarıyla demokratik hukuk devleti. Böyle bir şey yapacaklarına anlam veremiyoruz. Bir cumhurbaşkanının bir yerde tatil yapması 1 hafta ortadan kaybolduktan sonra onun bulunması gazetenin görevidir. Muhabir araştırır ve bulur. Bundan evvel Demirel ve Özal'da da oldu. Bu arkadaşımıza da Marmaris'te eşinden dostundan bilgi geliyor. Deneyimli bir arkadaşımız. Arkadaşları telefon ediyor 'sayın cumhurbaşkanı burada dinleniyor' diye. O da haber almak için gidiyor ve esnafla, vatandaşla konuşuyor. Hatta vatandaşlar, 'biz dışarı çıkamıyoruz. Trafikten yandık' diye şikayetlerde bulunuyor. O gün haberi geçiyor. O gece de talihsiz şekilde darbe oluyor. Şimdi ertesi gün yandaş dediğimiz gazeteler de bizim patronumuzu hedef alan 'Kaçacak. Yakalayın, tutuklayın. Cumhurbaşkanının yerini bildirdi' diye bu tür haberler çıkmaya başlıyor. Dünyanın her yerinde haberdir. Zaten bunu yapamazsanız gazetecilik yapmayın" diye konuştu.

YAZARLARDAN AÇIKLAMA

Sözcü Gazetesi Yazarı Yılmaz Özdil ise, " Bu operasyonun yapılış tarihi bile arkasındaki hedeflenen niyeti gösteriyor" dedi.

Yazarlardan Uğur Dündar da, " Bu çamur bize hiçbir şekilde yapışmaz. Yanımda oturan Soner Yalçın, FETÖ'cülerin kumpasıyla zindanda güzel yıllarını geçirmiş bir kalem erbabıdır. Çok değerli bir yazardır. Ben her türlü iftiralarına, kumpaslarına maruz kalmış, atılmadık çamur bırakılmamış, çok şükür yapışmamış Atatürk'ün yolunda ilerleyen, yaşasın Cumhuriyet diyecek bir vatanseverim. Eğer bu suçsa suçluyum" diye konuştu. Soner Yalçın da, "Biz kendimizi iktidarlara anlatmak zorunda değiliz. Biz, FETÖ'yle olan mücadelemizi sadece sorumluluk duyduğumuz halkımıza anlatırız. Biz bunun mücadelesini verdik, vermeye de devam edeceğiz. Sadece bu operasyonda benim elde ettiğim sonuç şudur; kandırılanlar kandırılmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, Sözcü'yü ziyaret etti


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sözcü Gazetesi'ni ziyareti sonrası açıklama yaptı

Açıklamada "Bugün 19 Mayıs bir bayram. Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı. Hepimiz bu sabah bayramı kutlama gençlerle beraber olmak için büyük bir heyecan ile sokağa çıktık. Sonradan bir haber aldık Sözcü'ye yönelik olarak yapılan operasyon. Sözcü bir halk gazetesi. Toplumun her katmanının dikkatle aldığı okuduğu bir gazete. Baskılara boyun eğmeyen bir gazete. Dolayısıyla iktidarların pek de hoşuna gitmeyen bir gazete" diye konuştu.

"GAZETECİLERİN GÖZALTINA ALINMASI, TUTUKLANMASI, HİÇBİR DEMOKRASİNİN KABUL ETMEYECEĞİ BİR OLAY"

Kılıçdaroğlu, "Gerçek habercilik yapıyor, onurlu, dik duruyor. Baskılara boyun eğmiyor. Şimdi Sözcü üzerinde de bir baskı oluşturarak onun yayın çizgisine müdahale etmek istiyorlar. Gazetecilerin gözaltına alınması, tutuklanması, gazeteler üzerine baskı kurulması hiçbir demokrasinin kabul etmeyeceği bir olaydır" dedi.

"YAŞADIĞIMIZ OLAY BİR DİKTA YÖNETİMİNİN TÜRKİYE'DE HANGİ OLAYLARA İMZA ATABİLECEĞİNİ BİZE GÖSTERMİŞTİR"

Kemal Kılıçdaroğlu, "Bugün yaşadığımız olay bir dikta yönetiminin Türkiye'de hangi olaylara imza atabileceğini bize göstermiştir. Diktacılara ve onun emrindeki yargıçlara açık ve net söylüyorum; siz adalet dağıttığınız ölçüde saygınlığınız artar. Siyasi iktidarın sopası konumunda adalet dağıtılmaz. Bu sadece adaleti yıpratır. Savcı olsun hakim olsun savcılıklarını ve yargıçlıklarını yapsınlar. Siyasi otoritenin talimatı ile karar almak, gazetelere el koymak, gazetecileri tutuklamak, gözaltına almak 21. yüzyıl Türkiye'sinin hak etmediği bir olaydır" diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi