Ziyaret sonrası bir açıklama yapan Yücel, "Türkiye'de tarım, hayvancılık ve et üretimi bitiyor. Süt üreticileri can çekişiyor" dedi.

Kayseri'de izlediği siyaset tarzı ise her kesimin takdirini toplayan ve herkesin sıkıntılarını çözmek için yoğun çaba sarfeden İyi Partili Kazım Yücel,bu kez Cırgalan Mahallesindeki besi çiftliklerini ve süt üreticilerini ziyaret etti. İşletmeleri tek tek dolaşan Yücel, besicilerin ve süt üreticilerinin sıkıntılarını not etti.

SIKINTILARINI KAZIM YÜCEL'E ANLATTILAR

Cırgalan Mahallesinde çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, yem maliyetleri, saman fiyatları, et kesim ücreti, süt alım fiyatları gibi konularda Kazım Yücel'e dert yandılar. Özellikle hayvancılık sektöründe uğraşan vatandaşlar, yıl boyunca bir hayvana harcanan paranın karşılığını alamadılarını ve her geçen gün kötüye gittiklerini dile getirdiler. Vatandaşlar, Kazım Yücel'e bu duruma çare bulunmadığı takdirde hayvancılık sektörünün yakında biteceğini anlattılar.

14 BİN 500 TL HARCIYOR, 10 BİN TL KAZANIYOR!

Besici ve süt üreticilerin feryatlarını dinleyen Kazım Yücel, Türkiye'nin vahim sona doğru gittiği söyledi. AKP iktidarının besici ve süt üreticisini unuttuğunu belirten Yücel, "Türkiye'de tarım bitiyor, hayvancılık bitiyor,et üretimi bitiyor. Türkiye'de maalesef tarım işi ile uğraşanlarla konuşan yok. Türkiye'de  et üretimi niye bitiyor, bunu soran bile yok.  Çok iyi hatırlıyorum, 1985 yılında Kayseri'nin nüfusu 400 bindi. O tarihlerde et üretimi ile tahıl üretimi eş değerdi. Bu ürünleri dışarıdan ithal etmemize gerek yoktu.  Bugün 2020 yılında Kayseri eti de yemi de dışarıdan ithal eder duruma geldi. Bugün bir danayı 7 bin veya 7 Bin 500 TL'ye alan bir üretici buna günlük 20 TL yedirdiğinde ayda 600 TL harcamış oluyor. Yani bir yılda 7 Bin 200 TL harcadığı hayvana  7 Bin 500 TL'ye de aldığını kabul edersek, besicilere bir hayvanın maliyeti 14-15 bin TL oluyor.  Bu hayvanı kesime götürdüğünüzde en iyi hayvanın karkas et kesim fiyatı  33 TL. Eğer buzağı ise 31 TL ve inek ise 29 TL. Bir hayvanın 250-300 TL olduğu varsayılırsa bu hayvanı kestirdiği zaman besicinin eline 10 Bin TL geçiyor. 14 Bin veya 14 Bin 500 TL'ye mal ettiği hayvanı 10 Bin TL'ye kestirince bir sonraki yıl ben bu hayvan üretimini yapmayacağım diyor. Yani hayvancılıkla uğraşmayacağım diyor. Sayın yetkililer, bizim burada ifade ettiğimiz konular Türkiye'nin gerçekleri. Biz bunları Kayseri kamuoyuna duyurmak durumundayız.  Bakın ileride et üretimi daha da aşağıya düşecek. Besicilikle uğraşan arkadaşlarımızın amacı evlerine ekmek götürmek. Bu üretimini devamlı yapmak ve kırmadan, dökmeden çocuklarına ekmek götürmek istiyorlar. Ama bir hayvanda 3- 4 Bin TL zarar ederse niye üretsin?" diye sordu.

2,5 TL'YE SATILAN 1 LİTRE SÜT İÇİN 4 TL HARCIYORLAR

Yücel, süt üreticilerinin de aynı sıkıntıları yaşadığını vurguladı. "Süt üreticileri can çekişiyor" diyen İyi Partili Yücel, "Ülkemiz tarımda artık üretemez bir duruma gelmiş. Bir samanın maliyeti hayvancılıkla uğraşanların bütçesini aşıyor.Süt üretimi de yine bunlarla entegre olmuş durumda. Süt üreticilerimizin sıkıntıları da ayrı. Süt üretebilmek için farklı bir yem kullanmak zorunda. Bu da bir hayvanda maliyeti yüzde 50 daha yukarı taşıyor. Süt üreticisi hayvana bu yemi yedirdiği takdirde sütün kilosunu 4 TL'ye satmak zorunda. Bu sütü çıkardığında 2 TL 30 kuruşa alıcısı var. Besicilerimiz vatandaşın kapısına götürdüğü takdirde bunu 2 TL 50 kuruşa satabiliyor. Yani  süt üreticisi kardeşlerimiz 2 TL 50 kuruşa satacağı 1 kilo süt için 4 TL yem yediriyor. Dolayısıyla matematikte bir yanlışlık var" şeklinde konuştu.

SİVAS'TA VAR KAYSERİ'DE YOK!

İyi Partili Kazım Yücel, sorunları sadece dinlemekle yetinmedi. Kayseri'ye yapıcı muhalefetin nasıl yapılacağını öğreten Yücel, sıkıntılı konulara çözümlerde sundu. Yücel, besicilerin hayvanlarından para kazanabilmesi için Kayseri'de et kesim tesisinin kurulmasını istedi. Yücel,"Geçmişte Kayseri'ye et kesim tesislerinin kurulmasını istedik. Et üreticisi kardeşlerimize bu tesislerde hayvanlarını kestirme kolaylığı sağlayalım ve onlara bir taban fiyat verelim. Gelin Sivas'a kurulan bu tesisin bir muadilini Kayseri'ye kuralım. Milletvekillerimize de sesleniyorum. Üretici arkadaşlarımız bir taban fiyat bekliyor.  Örneğin ette taban fiyat 33 TL yerine 38 TL olsa ve bu alım garantili olsa veya kesim yapıldığında buna bir vade koyulmuyor olsa  belki bu arkadaşlarımız kestirdikleri hayvanlardan ellerine geçecek paralarla bütün ihtiyaçlarını karşılaşacaklar"dedi.

SÜTÜN LİTRESİ 4 TL'YE ALINSIN

Yücel, süt üreticilerinde artan maliyetler altında ezilmemelerinin gerektiğini belirtti ve süt toplama merkezi önerisinde bulundu. Yücel, "Hakeza bir süt toplama merkezi kursak ve 4 TL'ye süt toplasak onlarda üretime devam edecekler. Hem tüketicilerin hem de kendilerinin ihtiyaçlarını karşılamış olacaklar. Dolayısıyla bu konuda milletvekilleri ve belediye başkanlarının Tarım Bakanına bir teklif sunmaları lazım.

Eğer siz et ve süt üreticilerini yeme muhtaç ederseniz, çobanına ödeyeceği paraya muhtaç ederseniz, hayvanına yedirdiği paranın karşılığını bir yıl sonra alamazsa  insanları bu işi bırakma noktasına getirirsiniz. Eti yurtdışından ithal et, samanı yurt dışından ithal et peki sütü de mi yurt dışından ithal edelim? Onun için hızlı bir şekilde Kayseri'ye süt toplama merkezi kurulmalı ve bir taban fiyat belirlenmeli. Milletvekilleri ve belediye başkanlarının ısrarlı takipleri sonrası bu konular çözülebilir" dedi.

Editör: Haber Merkezi