Tarihi Uzun Yusuf Değirmeni,25 yıl sonra restore edilerek un öğütmeye devam edecek.
Akar su havzasında bulunan tarihi Uzun Yusuf Değirmeni’nin sahibi olan Uzun ailesi, değirmeni restore etmek suretiyle tarihe ve mirasa sahip çıkmaya ve değirmenin yeniden hayat bulmasına çalışıyor. Restorasyon çalışmaları bir yıldır devam eden değirmenin Eylül ayı sonunda tam kapasiteli olarak üretime geçmesi hedefleniyor.

Eski adıyla Uzun Yusuf Değirmeni olarak bilinen, bir asırdan beri Uzun ailesi mülkiyetinde bulunan tarihi değirmen Akar su yatağında Yaylacı mahallesi sınırları içinde bulunmaktadır. Yöre halkı tarafından “Uzun Yusuf Değirmen” olarak bilinen yer ve arazisi rahmetli dedelerinden kalan ve 20 dönümlük sulak arazi içinde bulunan değirmenin yıllar öncesinden çevre köylere de hizmet vermesi nedeniyle bölge halkı tarafından “ Uzun Yusuf Değirmeni” olarak anılmaktadır. Değirmen çevresinde Uzun ailesine ait bulunuyor.25-30 yıl öncesi faal olan değirmen çağın modern un değirmenlerini yenik düşmesi ve fazla ilgi görmemesi nedeniyle kapatılmıştı.

Dede mirası tarihi değirmenin restore edilmesi ve yeniden üretimi geçmesi için Sarız İlçe Belediye Başkanı Ömer Faruk Eroğlu’nun hazırlayıp öncülük ettiği proje Uzun Yusuf ailesi bireylerinden destek gördü. Değirmenin yeniden tamam kapasiteli olarak üretime geçmesi ve çevre düzenlemesi için çalışmalar sürüyor.




Değirmenin yeniden canlanması projesiyle birebir ilgilenen ve yoğun emek harcayan Sarız İlçe Belediye Başkanı Ömer Faruk Eroğlu, değirmen ve çalışmalar konusunda şu bilgileri verdi: “Tarihi değirmeni yeniden canlandırmak ve tarihi mirasımıza sahip çıkmak adına böyle bir çalışma başlattık. Bir yıldır restorasyon için çalışıyoruz. Uzun Yusuf değirmenin un öğütür hale dönüştürdük. Bundan 20-30 yıl önce öğütülmek üzere Sarız civarından hayvanlar üzerinde değirmene un getirildiğini hatırlarım.Sağlıklı ekmek yemek isteyenlerin unlarını bu değdirmende öğüte bilirler. Eskiden suyun sürekli olması nedeniyle değirmen devamlı çalışırdı,İnşallah bundan sonrada İlçe ve Mahallerde yaşayan vatandaşlarımıza uzun yıllar hizmet verir” dedi.
HABER: SELAHATTİN KARAKOÇ
Editör: Haber Merkezi