Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri’de Radisson Blu Oteli'nin açılışında Musul'da rehin tutulan diplomat, Türk görevliler ve yakınlarının kurtarılarak Türkiye'ye getirilmesi ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Biliyorsunuz; Türkiye, güne güzel bir haberle başladı. Uzun süredir Irak’ta, Musul'da rehin tutulan 49 görevlimizin durumu, ilk günden beri hepimizi tedirgin etti. Tereyağından 'Kıl çeker' gibi çalışarak, 'Rehineleri sağ salim nasıl kurtarırız' diye düşündük. Büyük bir sabır ve gayretle çalıştık. Bu işte sabır ve titizlikle çalışıldı. Memnuniyetle söylemek isterim ki; sonunda hepsi sağ salim geldi. 49 vatandaşımızın hepsi serbest oldu. Buradan sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve istihbarat görevlilerimizi tebrik ediyorum. Bu zor süreçte, görevlilerimizin aileleri de çok büyük metanet gösterdiler. Dışişleri Bakanlığımız da bu süreçte aileleri yalnız bırakmadı. Bu işler sürecin sıkıntılı olması nedeneniyle hassasiyet ve gizlilik içerisinde yapılıyor. Yapılanlar kamuoyuna açık anlatılsaydı, rehineler için zordu. Kaygı duyularak her şey açık açık anlatılmadı. Zor bir süreçti, niye anlatılmıyor diyenler de oldu. İşte bu iki çelişki içinde kalındı. Çalışmalar çok gizli ve örtülü yürütüldü. Hepimizi büyük sevince sokan, mutlu eden bir gelişmeyle karşı karşıya kaldık. Ben de buraya gelmeden önce sabah bilgiyi aldım. Özgürlüğüne kavuşan vatandaşlarımıza ve ailelerine 'Geçmiş olsun' diyorum. Çok dikkatli olmak zorundayız. Çünkü elimizde olmayan nedenlerden dolayı zor olaylarla karşılaşıyoruz."

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU'NU TEBRİK ETTİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri’de Anadolu Harikalar Diyarı’nı gezerken, telefonla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu ayrı ayrı telefonla arayıp, Kuzey Irak’ta IŞİD’in uzun süredir rehin tuttuğu Türk Konsolosluk görevlilerinin kurtarılması ile ilgili tebriklerini iletti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu da Abdullah Gül’e bugün Kayseri’de yaptığı açıklamalarla ilgili gösterdiği hassasiyete aynı şekilde teşekkür edip, karşılık verdiler.
Editör: Haber Merkezi