Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, TOBB’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye – ABD Savunma ve Havacılık Çalıştayına katıldı.

Çalıştayda konuşma yapan Başkan Büyüksimitci, TOBB ile ABD Ticaret Odası’nın birçok alandaki ortaklığının savunma ve havacılık sektörüne de taşındığını söyledi. Büyüksimitci, bu etkinlikte ABD Ticaret Odası ile de birlikte çalışarak, Türkiye’de faaliyet gösteren ABD’li savunma ve sivil havacılık firmalarıyla, TOBB bünyesinde faaliyet gösteren, Türkiye Savunma Sanayi Sektörü ve Türkiye Sivil Havacılık Sektörü üyelerini bir araya getirdiklerini ifade etti.

Türk iş dünyasının çatı kuruluşu olarak, ABD ile ticari ilişkilere daima önem ve öncelik verdiklerini vurgulayan Büyüksimitci, bu amaçla, ABD Ticaret Odası ile çok boyutlu işbirliği geliştirdiklerini söyledi.

İki devlet başkanının açıkladığı 100 milyar dolarlık ticaret hedefinin heyecanlarını artırdığını belirten Mehmet Büyüksimitci, “Karşılıklı ticaret ve yatırım için ciddi bir potansiyelimiz olduğunu biliyoruz. Özellikle, bugün bir araya getirdiğimiz sektörler, ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkilerin lokomotifleri arasında yer alıyor. Savunma Sanayi ile Sivil havacılık sektörlerinde, karşılıklı ticaret ve yatırım için ciddi fırsatlar var. Ülkemizde Savunma ve Havacılık Sektör Cirosu 7 milyar dolara ulaşmıştır. Geçmişte bir kaç yüz milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatı, yaklaşık 8 kat büyüyerek 2 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. 2002 yılında yalnızca 66 savunma projesini yaklaşık yüzde 80 dışa bağımlılık oranı ile yürütürdük. Bugün geldiğimiz noktada yüzde 65’in üzerinde yerlilik oranı ile proje sayımız yaklaşık 9 kat artarak 553’e ulaşmıştır. 2002 yılında savunma projelerinin toplam hacmi yaklaşık 5,5 milyar dolar idi. Bugün geldiğimiz noktada yaklaşık 8 katlık bir artış ile 41 milyar dolarlık proje hacmine ulaşılmıştır. İhale süreci devam eden projeler de göz önüne alındığında, bu miktarın 60 milyar doların üzerinde olacağı öngörülmektedir” dedi.

İkili iktisadi ilişkilerin bugünkü seviyeye ulaşması için çok emek sarf edildiğini ifade eden Büyüksimitci, ilişkileri daha da ileri taşımak için ciddi bir ivme yakaladıklarını, bu kazanımı karşılıklı olarak korumaları gerektiğini söyledi.

Büyüksimitci, Türkiye ve ABD’nin müttefik olduğunu anımsatarak, “Bu ittifak ilişkisi uzun yıllara dayanır. Çok çetin sınavlardan başarıyla geçti. NATO çerçevesinde askerlerimiz, aynı değerler için omuz omuza savaştı. Dünyanın en tehlikeli, en zor görevlerini başarıyla yerine getirdiler. Maalesef, ikili ilişkilerimizin bu çok güçlü yanı, son dönemde ciddi bir sınavı yaşıyor. Bu gelişmelerden iş dünyası olarak endişeliyiz; üzüntülüyüz. Türkiye ABD ilişkilerine değer veriyoruz. Bu ilişkiler, her iki ülke için de çok önemli. Aynı zamanda, bölgemiz için ve dünya için çok önemli. Daha sorumlu davranarak, ilişkilere hepimiz sahip çıkmalıyız. ABD Ticaret Odası’nın ve Türkiye ile iş yapan firmalarının Washington’da, özellikle ABD Kongresi’ndeki çabalarını takip ediyoruz. Takdir ediyoruz” diye konuştu.

TOBB Savunma Sanayi Sektör Meclis Başkanı Yılmaz Küçükseyhan, TOBB Sivil Havacılık Sektör Meclis Danışmanı Yıldırım Saldıraner, ABD Ticaret Odası Türkiye-ABD İş Konseyi İcra Direktörü Jennifer Miel ve ABD Ticaret Odası Savunma ve Havacılık İhracat Konseyi (DAEC) Başkanı KeithWebster de birer konuşma yaptı.

Editör: Haber Merkezi