MMO Kayseri Şube Başkanı Süleyman Varol, klima kullanımı ile ilgili şu bilgileri verdi: “ Klimadan tasarruf etmek her klima kullanıcısının amacıdır. Klimalar, alması kolay ancak kullanması ve bakımı masraflı olabilen cihazlardır. Klimaların yanlış ya da aşırı kullanımı, ciddi arızaların meydana gelmesi ve dönüşü olmayan sorunlarla karşılaşmanıza sebep olabilir. Tasarruflu klima kullanımı önerileri; Klimanızın montajının doğru yapıldığına emin olun. Yanlış monte edilen cihazlar hem daha çok enerji harcar hem de arıza gösterir. Klimanızı uzun süre kullanmayı düşünmüyorsanız devre kesiciyi kapatın. Klimanın kapasitesini kullanım alanının büyüklüğüne göre alın. Elektronik termostat ile sıcaklığı kontrol etmek, verimi %30 civarında arttırarak tasarruf sağlar. Klimanın kullanıldığı ortamın izolasyonu iyi yapılmalıdır, kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır. Klima soğutma modunda iken dış ünite bir tente ile gölge yapacak şekilde ve hava akışını önlemeyecek şekilde kapatılmalıdır. On yıldan eski olan klimalarınızı yenileyiniz. Eski klimalar aynı soğutma performansı için yeni klimalara oranla %40 daha fazla enerji harcar.

“ÇOK SICAK OLMAYAN, NEMLİ GÜNLERDE KLİMAYI NEM ALMA MODUNDA ÇALIŞTIRIN. DIŞARI SERİNLEMİŞ İSE KLİMAYI KAPATIN”

Programlama modu olan klimaları tercih edin. Ortamda bulunmadığınız zamanlarda kapanmasını ve bulunduğunuz zamanlarda açılmasını sağlayacak şekilde programlayın. Klimanız soğutma modundayken diğer elektrikli aletleri kullanmamaya dikkat edin. Bu aletler ortama ısı yayarlar. Hava girişlerini ve çıkışlarını engellemeyin. Bu durum yetersiz performansa veya arızaya sebep olabilir. Dönemlik bakımlarını yaptırarak cihazınızın daha verimli ve ideal enerjide çalışmasını sağlayın. Klimanızın iç ünitesinin hava giriş çıkışının perde, mobilya vb. ile kapanmamasına dikkat edin. Bulunduğunuz alanı aşırı soğutmayın. Bu durum daha çok klimanın daha çok enerji harcamasına neden olur.

“KLİMANIZ ÇALIŞIRKEN GÜNEŞ IŞINLARININ DOĞRUDAN İÇERİ GİRMESİNE ENGEL OLUNUZ”

Klimanın dikey ve yatay kanat yönünü ayarlayarak oda sıcaklığının ve hava akımının homojen olarak dağılmasını sağlamalısınız. Hava filtrelerini düzenli olarak temizleyerek hem sağlığınızı korur hem de arıza durumlarını giderirsiniz. Bu da tasarruf etmenizi sağlar. Klimanızı 2 – 3 saat fan modunda çalıştırarak içindeki rutubeti alabilir, arızaları önlersiniz. Dış ünite üzerine herhangi bir cisim koymayın. Klimaları doğru yerde kullanın. Mekanın büyüklüğüne uygun olmayan klimalar daha çok enerji harcar. Yetkili servisinize danışmadan bakım yapmayın. Bilinçsiz uygulamalar büyük masraflara neden olabilir. Ayrıca klimayı durdurmadan temizliğini yapmaya çalışırsanız yararlanabilirsiniz. Klimayı, anma voltajı ve frekansındaki bir güç kaynağına bağlamaya dikkat edin. Uygun olmayan voltaj ve frekansa sahip bir güç kaynağının kullanılması ekipman hasarına ve yangına sebep olabilir. Klimayı gaz kaçağı olabilecek bir yere monte etmeyin. Yangına sebep verecek olan bu durum sonucunda cihazınız kullanılmayacak hale gelebilir. Elektrik çarpmasını önlemek için tesisatın yerine bağla olarak bir kaçak önleyici veya bir devre kesici takılmasına dikkat edin. Önerilerimize dikkat ettiğinizde ve düzenli bakım yaptırdığınızda klimanızdan maksimum verim alırsınız. Böylece faturalarınız daha düşük gelir ve tasarruflu bir şekilde klimanızı kullanırsınız. Makina Mühendisleri Kayseri Şube olarak vatandaşlarımız için gereken her türlü teknik destek konusunda yardımcı olmaya hazırız. Ayrıca alınması gereken önlemler hakkında vatandaşlarımızı uyarıyor ve daha dikkatli olmaya davet ediyoruz.”dedi.

Editör: Haber Merkezi