ÇOCUK Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Göktuğ Özdemir, havaların ısınmasıyla birlikte çocuklarda ve bebeklerde sık görülen yaz ishallerinin, gerekli önlemler alınmadığı takdirde önemli sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Göktuğ Özdemir, özellikle küçük yaştaki çocuklarda, hayati tehlikeye yol açabilecek yaz ishallerinin belirtileri konusunda ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğini kaydetti. Dr. Özdemir, "Çocuklarda ishal ve kusmanın aynı anda görülmesi durumunda, yeterli sıvı takviyesi hayati önem taşıyor. Hava sıcaklıklarının 30 dereceyi aşmasıyla bakteriyel enfeksiyon ajanları besinlerde daha hızlı ve daha kolay üremektedir. Besinler aracılığıyla geçen enfeksiyonlar genellikle gastroenterit olarak bilinen ishal ve kusma şikayetlerine yol açmaktadır. Bu nedenle yazın, diğer mevsimlere oranla ishal sorunları daha sık görülmektedir. Tatil bölgelerinde deniz ve havuz aracılığıyla bakteriler daha kolay bulaşmaktadır. Bu nedenle tatil yapılacak yerlerin hijyenine ve temizliğine dikkat edilmelidir'' dedi.

Uzun süre bekletilmiş ve iyi pişirilmemiş besinlerin yanı sıra; kaynağı belli olmayan içme sularının da mikropları barındırarak ishale neden olduğunu ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

''Özellikle çocuklarda, bağırsak enfeksiyonları, virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar, gıda zehirlenmesi, diş çıkarma, bazı gıdalara alerji oluşumu, gereğinden fazla meyve ve meyve suyu (özellikle elma, üzüm, kavun, şeftali) tüketimi ve diğer ishal yapıcı gıdalar, antibiyotik tedavisi, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, doğuştan metabolik hastalıklar da ishale yol açmaktadır. Yaz aylarında ortaya çıkan bakteriyel enfeksiyonlar genelde ateş, kusma, mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetleriyle ortaya çıkmaktadır. Vücuttaki ateş bazen 39 derecenin üzerine çıkabilmektedir. Bu dönemde çocuklar için asıl tehlikeli olan ishal ve kusmadır. İshal ile birlikte kusma vücutta ciddi oranda sıvı kaybına yol açmaktadır. Bu nedenle ailelerin, çocuklarındaki ishal ve kusmanın şiddetine dikkat etmesi çok önemlidir. İshale kusma eşlik ettiğinde çocuk yeterince beslenemediği ve sıvı alamadığı için vücudundaki gerekli sıvı miktarı da dengelenemez. Önlem alınmadığında ise vücuttan fazla miktarda sıvı kaybı ile birlikte akut böbrek yetmezliğine yol açabilecek ciddi bir tablo ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple çocuklara bol su ve ayran, meyve suyu gibi içecekler verilerek kaybedilen sıvının tekrar alınması sağlanmalıdır.''

ÇOCUĞUNUZA DONDURMA VE ÇİKOLATAYI ERİTMEDEN VERİN

Uzman Dr. Göktuğ Özdemir, ''Özellikle yaz aylarında alınan hazır gıdaların ve sebzelerin hemen buzdolabına konulması ve burada saklanması gerekmektedir. Sıcakta bekletilen gıdalarda bakteri üreme riski de artmaktadır. Başta dondurma olmak üzere donmuş gıdaların tüketimi ishal oluşumunda önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle dondurma, çikolata gibi çabuk eriyen ve bozulan yiyeceklerin erimeden tüketilmesi önerilmektedir. Yazın tüketilen yiyecekler aynı zamanda iyi pişirilmelidir. İyi pişmiş besinlerde bakteriyel ajanların yayılımı önlenir. Krema, mayonez ve az pişmiş deniz ürünlerinin yaz aylarında tüketimi uygun değildir'' ifadelerini kullandı.

DOKTOR ONAYI OLMADAN ANTİBİYOTİK KULLANILMAMALI

Farklı nedenlerle ortaya çıkan ani başlangıçlı ishallerde, benzer tedavi yöntemlerinin uygulandığını da vurgulayan Özdemir, ''İshal olan bebeğe doktor onayı olmadan kesinlikle antibiyotik tedavisi uygulanmamalıdır. Küçük çocuklarda ishal, özellikle kusma nedeniyle önemli derecede su kaybına yol açmaktadır. Özellikle bebeklere 5- 7 gün içinde düzelebilecek olan bağırsak enfeksiyonu nedeniyle yeterli su verilmediği takdirde hayati risk ortaya çıkmaktadır'' dedi.


Editör: Haber Merkezi