Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) tarafından ilan edilen 2015 yılı mali destek programlarının tanıtımı için düzenlenen toplantıya katıldı.Vali Düzgün, Kayseri Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’de son yıllarda yenilenebilir enerji üretimi konusunda ciddi bir gelişme ve ilerleme kaydedildiğini belirterek, ajans tarafından verilecek olan 17 milyon TL’lik desteğin, 11 milyon TL’lik kısmının, yenilenebilir enerji alanında olacağını ifade etti.

"17 MİLYONLUK DESTEĞİN 11 MİLYONU YENİLENEBİLİR ENERJİYE AYRILIYOR"
Vali Düzgün, Kayseri Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’de son yıllarda yenilenebilir enerji üretimi konusunda ciddi bir gelişme ve ilerleme kaydedildiğini belirterek, ajans tarafından verilecek olan 17 milyon TL’lik desteğin, 11 milyon TL’lik kısmının, yenilenebilir enerji alanında olacağını ifade etti.

Güneş enerjisi bakımından Kayseri’nin avantajlı olduğunu vurgulayan Düzgün, şöyle konuştu: “Gelişmiş ülkelerin yenilenebilir enerji kullanım oranlarına baktığımızda birçoğunun yüzde 40, yüzde 50, yüzde 60 hatta daha yüksek oranlarda yenilenebilir enerjiyi kullandıklarını, tercih ettiklerini görüyoruz. Türkiye’de henüz bu oran yüzde 6, üstelik ülkemizin sahip olduğu doğal kaynaklar göz önünde bulundurulduğunda, örneğin güneş enerjisi ile ilgili olarak ilimizin ve Türkiye’nin ortalama güneşlenme süreleri bakımından, birçok gelişmiş ülkeye göre çok daha avantajlı olduğunu görüyoruz. Türkiye’de de, Kayseri özellikle güneş enerjisi bakımından, en avantajlı iller arasında yer alıyor. Bu nedenle, ilimizde ilk örnekleri görülmeye başlayan bu tür yatırımların, girişimlerin sizlere de bir örnek olmasını diliyorum.”

"HEDEF 40 MİLYON ÜZERİNDE TURİST"

Ülke genelinde turizm sektörünün de ilerleme kaydettiğini, ancak Kayseri’nin bundan faydalanamadığını söyleyen Düzgün, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Dünyanın en çok turist kabul eden ve en fazla turizm geliri elde eden, ilk 6-7 ülkesi arasına girdik. 2015 yılı için ise, hedefimiz 40 milyonun üzerinde turist ve 35 milyar dolar gelir elde etmek. Kayseri de aslında, sahip olduğu kültür mirası ve doğal güzellikler bakımından turizmde gelişmeye son derece elverişli. Ancak, Türkiye’ye gelen 40 milyon turistin, maalesef şu anda Kayseri’ye yüzde birinden daha az bir kısmı geliyor. Kayseri’de konaklama yapan yabancı turist sayısı 50 bin civarında. Bunu katlayarak artırmamız gerekiyor. Bu konuda, ilimizde son dönemde gerçekten çok ciddi yatırımlar da yapıldı. Kayseri, 2014 yılının Nisan ayında Kültepe arkeolojik ören yeri UNESCO tarafından “Dünya’nın Geçici Miras Listesi”ne alındı.”

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz ise, konuşmasında Türkiye'nin enerji bakımından dışa bağımlı bir ülke olduğunu belirterek, bundan dolayı ajansın yenilenebilir enerji alanında yapılacak olan projelere vereceği desteğin son derece önemli olduğunu anlattı. ORAN Genel Sekreter Vekili Fatih Gavgacı da ajansın yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgiler verdi.


Editör: Haber Merkezi