Temmuz 2021 tarihinde Bakan Murat Kurum tarafından, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verilen yazılı yanıtta, 81 ilde yürütülen Riskli Yapı tespiti işlemlerinde ilk on İlin Riskli Yapı tespiti sıralamasında; İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Konya, Manisa, Kocaeli, Eskişehir, Aydın, Denizli İllerinin olması dikkat çekti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, biri 2018 yılında diğeri ise 2021 yılında, ülkemizdeki deprem riski olan bölgeler ile riske karşı alınan tedbirlerin açıklanması istemiyle iki ayrı soru önergesi verdi.

YAKIN ZAMANDA DEPREM RİSKİ OLAN BÖLGE VAR MI?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2018 yılında verdiği yazılı soru önergesinde ülkemizin deprem riski haritasının güncellenmesi, AFAD ve Kızılay’ın olası depremlere hazır olup olmadığının açıklanmasını istedi. Yakın zamanda deprem riski olan bölgelerin olup olmadığının da açıklanmasını isteyen Ömer Fethi Gürer’in önergesine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yanıt verdi.

Bakan Soylu, ülkemizin ilk resmi deprem bölgeleri haritasının 1945 yılında yayınlandığını ayrıca 1947, 1963, 1972 ve 1996 yıllarında revize haritanın revize edilerek güncellendiğini belirterek, “2013 yılında "Türkiye Sismik Tehlike Haritasının Güncellenmesi" başlıklı bir proje başlatılmış ve söz konusu projenin sonuçları kullanılarak hazırlanan "Türkiye Deprem Tehlike Haritası" ise 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanmıştır” bilgisini paylaştı.

DEPREM HARİTASI GÜNCELLENMİŞ!

2012 yılında yürürlüğe giren "Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı hazırlandığını anımsatan Bakan Soylu, Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamında yürütülen bir proje ile de desteklenen mevcut Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasının yenilenmesi çalışmaları da veri tabanları, deprem katalogları, yer hareketi tahmin denklemleri ve diğer konularındaki çalışmalar da dikkate alınmak suretiyle tamamlandığını ve ülkemizin deprem tehlike haritasının güncellendiğini belirtti.

RİSKLİ YAPILARIN TESPİTİ YAPILIYOR MU?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizin deprem gerçeğini 2021 yılında yeniden Meclis gündemine taşımış ve bu kez Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına, riskli yapılarla ilgili soru yöneltmişti.

CHP Milletvekili Gürer, önergesinde, “Afetlere karşı toplumsal farkındalık düzeyinin artırılmasına yönelik çalışmaların ülke geneline yayılması ve kamu hizmet binaları envanteri çıkararak önceliklendirilmesine yönelik çalışmalarda hangi noktaya gelinmiştir?

Bu kapsamda ülke genelinde kaç kamu binası incelenmiştir? Riskli olup güçlendirilen bina sayısı kaçtır? Yıkılıp yeniden yapılan bina sayısı kaçtır? Ülke genelinde sorunlu hizmet binası sayısı kaçtır? Kamuda kiralık bina sayısı kaçtır? Bu binalarda risk saptananların sayısı kaçtır? Riskli yapılarda ilk on il hangisidir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istemişti.

3179 KAMU BİNASINDA DEPREM RİSKİ ANALİZİ YAPILDI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini Temmuz – 2021 tarihinde yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ülke genelinde 3179 adet kamu binasında deprem dayanımlarının belirlenmesi ve gerektiğinde güçlendirme projelerinin hazırlanması çalışmalarının yapıldığını belirtmişti.

Bakan Murat Kurum, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yürütülen kentsel dönüşüm uygulamalarının öncelikle yerel idarelerin talepleri üzerine uygun değerlendirilen "Riskli Alan"lar ve vatandaşlarımızın başvuruları üzerine tespit edilen "Riskli Yapı"lar üzerinde yapıldığını ifade etmişti.

760 BİN KONUT YENİLENDİ

Bakan Kurum, ayrıca 2012-2021 yılları arasında Riskli Alan ve Rezerv Yapı Alanlarında yer alan yaklaşık 614.000 adet bağımsız birime ilave olarak, 81 İlde 760.282 adet bağımsız birimli konut ve işyeri Riskli Yapı statüsünde yenilendiğini belirterek, Riskli Alan ve Riskli Yapılarda (656.057 adet) bulunan yaklaşık 753.000 adet bağımsız birimin tahliye ve yıkım işlemleri gerçekleştirilmiştir” açıklamasında bulunmuştu.

BAKANLIĞA GÖRE İLLERİN RİSKLİ YAPI SIRALAMASI…

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’un ayrıca, bu Kanun kapsamında 81 II Vilayetinde yürütülen Riskli Yapı tespiti işlemlerinde ilk on İlin Riskli Yapı tespiti sıralamasının; İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Konya, Manisa, Kocaeli, Eskişehir, Aydın, Denizli illeri olduğunu açıkladığı da ortaya çıktı.

KAĞIT ÜZERİNDEKİ TEDBİRLER İŞE YARAMADI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise deprem sonrası Antakya, İskenderun, Osmaniye, K.Maraş ve Göksun’da bizzat yerinde deprem etkisini acı biçimde gözleri ile gördüğünü söyledi.

Ne deprem öncesinde, ne deprem sırasında ne de deprem sonrasında kağıt üzerinde alındığı iddia edilen tedbirlerin, ülkemizin deprem gerçeği ile bağdaşmadığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, öngörü yetersizliği nedeni ile , bu nedenle de 6 Şubat depremlerinde on binlerce yurttaşın enkazın altında kaldığını ifade etti.

AKP DEPREME TEDBİR ÇALIŞMALARINI DA BAŞTAN SAVMA YAPMIŞ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “O tarihte, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca soru önergemize 2 yol önce verilen yanıtta, 6 Şubat depreminde adeta yerle bir olan 10 ilin hiç birisi yer almıyor. Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremde Kahramanmaraş ile birlikte, Adıyaman, Adana, Gaziantep, Elazığ, Hatay, Osmaniye, Malatya, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa illeri depremden çok etkilendi. Bakanlık riskli yapılarla ilgili ilk 10 il arasında saymadığı Hatay ve K.Maraş’ta kamu binaları çoğu yıkıldı” dedi.

YENİDEN RİSK HARITASI BELİRLENMELİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Deprem ülkemizin bir gerçeğidir. Her an depreme hazırlıklı olmalıyız. Ülkemizde yeniden bir risk haritası belirlenmeli ve bilime dayalı kapsamlı bir çalışma yapılarak başta kamu binaları depreme hazır kılınmalıdır” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi