İkinci beyin dediğimiz bedenimizin en duygusal, en gizemli organı olan bağırsaklarımızın bazı problemleri olabilir. Bu problemler erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlansa dikkatli beslenme ve düzenli egzersizlerle önüne geçmek mümkün.

İrritable bağırsak sendromu dediğimiz, karın ağrısı, diyare, konstipasyon veya her ikisiyle karakterize gastrointestinal sistemin sık görülen kronik fonksiyonel bozukluğudur. Genelde kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Posadan yetersiz beslenme, belirli yiyeceklere karşı hassasiyet, stres, sigara, alkol, öğün atlama ve birden çok yeme İBS’ de en sık görülen tetikleyicilerdendir.

Beslenme tedavisi hastanın o anki belirtilerine yönelik olmalıdır. Hastalığı tetikleyici besinler diyetten çıkarılmalı ya da azaltılmalıdır. Bazı hastalarda diyet yağ alımı bağırsak hareketliliğini arttırır, bu yüzden diyette yağ alımı azaltılmalıdır. Hastada ishal varsa az lifli, kabızlık varsa bol lifli gıdalar tüketilmelidir.

Lahana, turp vb. gaz yapan besinler karbonatlı içecekler, alkol, sigara, acı olan baharatlardan uzak durulmalıdır. Aynı zamanda çiğ sebze ve meyveler, süt ürünleri bazı bireylerde semptomları artırdığından dolayı hastaya dikkatli bir şekilde verilmelidir.

Yapılan çalışmalarda bazı hastalarda tuzlanmış - tütsülenmiş besinler, kabuklu deniz hayvanları, sirke, kahve, çikolata, soğan, mısır, turunçgiller, buğday, yulaf, çavdar, çay gibi besinlerin semptomları arttırıcı özellikte olabildiği gözlemlenmiştir. Bu besinler denenerek dikkatli bir şekilde verilmelidir.

Gastrik basınç ve gazı azaltmak için az ve sık yemek yenilmelidir. Beslenme düzeni 3 ana 3 ara öğün olmak üzere toplamda 6 öğün şeklinde düzenlenebilir. Öğünler belli bir düzen içerisinde olmalıdır, atlanmamalıdır. Gece geç yemek yenmemeli. Yemekler yavaş ve iyi çiğnenerek yenilmeli. Gaz oluşumuna neden olabilen ürünlerden uzak durulmalıdır. İshal durumu varsa elma, şeftali kabuksuz tüketilmeli ve yine muz da ishale iyi gelen meyvelerdendir. Stresten uzak durulmalıdır. Düzenli uyku ve yaşam tarzı değişikliği de iyi gelmektedir. Bu nedenlerle bağırsak sağlığı düzenli yaşam ve dikkatli beslenmeye dayalıdır.