Kayseri Valiliği, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ili etkileyen deprem sonrasında, Kayseri'den deprem bölgesine yapılan yardımlar ve kente gelen depremzedeler ile ilgili çalışmalar hakkında açıklama yaptı. Yazılı açıklamada meydana gelen deprem sonrasında depremin ilk günü oluşturulan ayni bağış deposunda toplanan yardımlardan deprem bölgesinde bulunan 10 vilayete çadır, battaniye, su, gıda, kıyafet, temizlik ve hijyen ürünleri, yakacak, elektrikli ısıtıcı vb. temel acil ihtiyaçları karşılayacak ürünlerden oluşan 18 TIR, depremin ilk gününden bugüne kadar ise Kayseri Lojistik toplam 649 TIR yardım malzemesi sevk edildiği belirtildi.

42 BİN 746 DEPREMZEDE GELDİ

Açıklamaya göre deprem bölgesinden Kayseri'ye toplam 42 bin 746 depremzede vatandaş geldi. Bu kişilerden 9 bin 620 kişi KYK yurtlarında, kamu misafirhanelerinde, oteller, apartlar ve muhtelif yerlerde barınıyor. 33 bin 126 kişide yakınlarının yanında ve kendi imkanlarıyla yerleştikleri konutlarda ikamet ediyor. KYK yurtlarında gerekse kendi imkanlarıyla yerleştikleri konutlarda depremzede vatandaşlarımızın ayni yardım talepleri, valilik ve kaymakamlıklara bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, yerel yönetimler, STK’lar ve hayırsever vatandaşlar tarafından karşılanmaya çalışılıyor.

Ayrıca, depremde yaralanan 6 bin 574 depremzede Kayseri'deki hastanelere sevk edildi. Bu hastalardan 5 bin 729 kişi ise tedavilerinin ardından taburcu edildi. 51 refakatsiz bebeğin ise tedavileri hastanelerde devam ediyor.

Yapılan açıklamada, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuran 10 bin 403 depremzede vatandaşın ayni yardım talepleri karşılanırken, ayrıca nakdi yardım talebinde bulunan 3 bin 498 ailenin başvuruları değerlendirilerek 3 milyon 85 bin lira nakdi yardım yapıldığı belirtildi.

İl ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarca depremzede vatandaşların ayni ve nakdi yardım talepleri alınarak taleplerin karşılanmasına paydaş kurum ve kuruluşların desteği ile birlikte karşılanmaya çalışılmaktadır.

Yapılan açıklamada depremin ilk gününden bugüne kadar 8 bin 936 depremzede hasta kabulü yapıldığı açıklandı. Kayseri’de bulunan hastanelerde serviste 373 kişi, yoğun bakımda 138 kişi olmak üzere toplam 511 hasta yatarak tedavi görüyor. Vefat eden 75, taburcu olan 8 bin 253 vatandaş bulunuyor. Kayseri’deki hastanelere deprem sonrasında, kimsesiz/refakatsiz olarak toplam 60 çocuk depremzede kabulü yapıldı. Tedavisi tamamlanan 12 çocuk ailelerine, 15 çocuk ise Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne teslim edildi. Bugün itibariyle ise toplam 31 kimlikli/kimliksiz bebek ve çocuğun tedavisi devam ediyor. Açıklamada, hastanelerde toplam hasta kabulü yapılabilecek olan 905 servis yatağı, 82 yoğun bakım yatağın bulunduğu belirtildi.

Deprem bölgesinden Kayseri’ye sosyal hizmetler kapsamında, 280 ağır engelli depremzede vatandaş getirilerek özel ve resmi bakım merkezlerine yerleştirildi. 12 kadın ve 8 çocuk Kadın Konukevine, 27 refakatiz çocuk Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğüne yerleştirilmiş olup 20 çocuk daha sonra ailelerine teslim edildi. Ayrıca 23 yaşlı depremzede vatandaşımız ise özel huzurevlerine yerleştirildi.

9 BİN 785 DEPREMZEDEYE PSİKO-SOSYAL DESTEK SAĞLANDI

Valilik tarafından yapılan açıklamada Kayseri'ye gelen depremzede vatandaşlara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde, psiko-sosyal destek çalışmalarına da ilk günden itibaren kentteki kamu kurumları, üniversiteler ve derneklerin de katkılarıyla devam edilmiş olup, bu kapsamda toplam 9 bin 785 depremzede vatandaşa psiko-sosyal destek sağlandığı belirtildi. 

KAYSERİ'DE 433 AĞIR HASARLI YAPI TESPİT EDİLDİ

Kayseri genelinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce toplam 13 bin 840 başvurudan 4 bin 239 adet yapının hasar tespit çalışması yapılmış olup, 2 bin 151 hasarsız, bin 633 az hasarlı, 22 orta hasarlı ve 433 ağır hasarlı yapı tespit edildi. Ağır hasarlı 7 cami minaresi ise talep üzerine ilgili belediyeler tarafından yıktırıldı.

3’Ü DAHA ÖNCE TOPLAM 16 OKUL TAHLİYE EDİLDİ

Kayseri’de 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremler öncesinde 3, sonrasında ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Kayseri İl Müdürlüğü tarafından hasarlı olduğu tespit edilen 13 olmak üzere toplamda 16 okuldaki öğrenciler yakınındaki uygun okullara tahliye edilerek eğitim öğretim süreçleri sorunsuz şekilde devam ediyor. Bu okullar: Deprem öncesinde; Kocasinan ilçesinde Cumhuriyet İlkokulu, Uluslararası Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam-Hatip Lisesi ve Mithatpaşa İlkokulu.

Deprem sonrasında ise; Kocasinan İlçesi Avukat Ahmet Ulucan İlkokulu, Kadir Has Ortaokulu, Gözükakçalar İlkokulu, Yunus Emre Ortaokulu-İmam Hatip Ortaokulu, Gevher Nesibe Özel Eğitim Uygulama Okulu, Melikgazi ilçesi Besime Özderici Ortaokulu, Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi, Ahmet Kirazgiller İlkokulu,  Müncübe Cıngıllıoğlu Anaokulu, Talas ilçesi Mehmet-Cemile Oğulcuklu İlkokulu, Sarız İlçesi Yeşilkent Şehit Osman Börklüoğlu İlkokulu-Ortaokulu binaları, Yeşilhisar Atatürk İlkokulu ve İncesu Anadolu İmam Hatip Lisesi.

Açıklamada, deprem nedeniyle eğitimlerine Kayseri’de devam etme kararı alan öğrencilerin nakil işlemleri tamamlandığı belirtildi.  26.02.2023 günü saat 16.00 itibariyle her okul derecesi ve türünde nakil olan öğrenci sayısı 5 bin 422 olarak gerçekleşti. Nakil olarak gelen öğrencilerin kitap, kırtasiye, çanta gibi 5 bin 500 kırtasiye seti hazırlanarak dağıtım süreci devam ediyor.

KYK yurtlarında kalan depremzede 4 bin 470 öğrenciye yönelik; masal anlatıcılığı, kukla gösterileri, bilimsel deney etkinlikleri, geleneksel çocuk oyunları yöntemleriyle psikososyal destek çalışmaları devam ediyor.

37 KİŞİ İŞE YERLEŞTİRİLDİ

20 Şubat 2023 tarihinden itibaren Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü iş ve meslek danışmanlarınca depremzedelerin kaldığı KYK yurtlarının tamamı, otel ve kamu misafirhanelerinde kalanların büyük bir kısmı ziyaret edilerek danışmanlık hizmeti gerçekleştirildi. Anons ve duyurulara mukabil görüşmeyi kabul eden 387 kişinin kaydı alınarak bilgilendirme yapıldı. Meslek odalarına bilgilendirme yazıları ulaştırılmış, işverenlerimizin açık iş ilanı verme ve depremzedeleri işe alma konusunda hassas davranması ricasında bulunuldu. Yapılan görüşmelerin ardından firmaların doğrudan işe aldığı kişiler hariç 37 kişi işe yerleştirildi. Firmalarla depremzedelere yönelik işe alım görüşmeleri devam ediyor.