Kayseri gündemi, 7 Ocak 2021 Perşembe günü akşamı 80 km uzaklıktaki komşumuz Nevşehir’den gelen salvolarla sarsıldı!

Yaylım ateşini açan kişi, Nevşehir Belediye Başkanı Ak Partili Rasim Arı…

Ak Partili Başkan Rasim Arı’nın hedefindeki isim ise, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Memduh Büyükkılıç idi!

Başkan Arı, Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde yaptığı basın toplantısında öyle sözler sarf etti ki, Kayseri’deki Ak Partili siyasiler neye uğradığını şaşırdı.

Nevşehir Belediye Başkanı Arı o toplantıda, “Ben vurur geçerim! Hiç umursamam, ben icraat adamıyım” diye söze başladı ve “Kayseri Kapadokya'nın merkezidir" şeklinde yaklaşık 1 yıldır kampanya yürüten Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’a verdi veriştirdi!

İstanbul da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da olduğu bir ortamda, Memduh Büyükkılıç Başkan ile aralarında geçen çok özel diyaloğu, toplantıyı takip eden onlarca gazetecinin önünde paylaşan Başkan Arı, “O toplantıda kıyameti kopardım. Herkes aklını başına toplayacak!” sözleriyle adeta meydan okudu!

Hızını alamayan Başkan Arı, Bilal Erdoğan’ın önünde, “Memduh (Büyükkılıç) ağabey bak canımı sıkma eğer bir daha da Kayseri Kapadokya’nın Merkezi dersen Erciyes’i elinden alırım” çıkışıyla da Başkan Memduh Büyükkılıç’a nasıl tehditler savurduğunu, en üst seviyedeki megolaman bir kişilik edasıyla ballandıra ballandıra anlattı.

★★★

2019 nüfus sayımına göre nüfusu 298 bin 339 olan Nevşehir’in Belediye Başkanı çıkıyor, kendisini neredeyse 5’e katlayacak bir seviyede olan 1 milyon 389 bin 680 nüfuslu Kayseri’nin Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’a meydan okuyabiliyor!

Yaşı itibariyle siyaseten biraz tez canlı davranıp, Kayseri’deki partililerince o çıkışın hata olduğu ve uslübun yanlış olduğu imajı algı operasyonlarıyla işlense de, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı bana göre bu konuda yerden göğe kadar haklı kardeşim!

Nevşehir’in Belediye Başkanı ben olsam, Türkiye’deki dünya mirasları listesinde başı çekip, her yıl tüm dünya ülkelerinden 3 milyon 650 bin turiste ev sahipliği yapan Kapadokya’ya göz diken her kim olursa olsun çok daha ağır tepki verirdim!

Sezar’ın hakkını Sezar’a teslim etmek gerek!

Bu mevzu yani Kayserililerin her fırsatta Kapadokya’yı Nevşehir’den koparma girişimleri başkan Rasim Arı’nın da canına tak dedirtmiş olacak ki, o an hiçbir şeyi gözü görmeden can havliyle tepkisini ortaya koymuş…

16 Kasım 2019’da Yeşilhisar’da, Vali Şehmus Günaydın ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç önderliğinde göğe yükseltilen sıcak hava balonu girişimi de bunun en bariz örneğidir

Sanki Yeşilhisar’daki balonların içine sıcak hava dolup göğe yükselince, Kayseri’deki turizm potansiyeli de tavan yapacak!

Dünya’daki Kayseri imajından habersiz, turizmdeki realiteden uzak ne kadar sığ bir fikirdi o öyle?

Yeşilhisar’a balon fikrini kim ortaya attıysa bence bugünkü kriz ortamının da mimarı odur!

Konuya vakıf olduktan sonra kendi kendime, “Helal olsun Rasim Arı Başkana! Başkan seçildikten sonra siyasi parti rozetini çıkarmak demek tam da bu olsa gerek! Adam memleketinin turizm değerlerini savunabilmek adına neler yapıyor” diye düşünüyordum ki; aynı günün gecesi saat 00:49’da Nevşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesinde yapılan açıklama ile Başkan Arı’nın 3 saat sonra (R) yapıp çark ettiği (!) bilgisine ulaştım

Ben, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’nın bu skandal patlak verdikten sonra yaptığı yazılı açıklamanın gerçekçi olduğuna inanmadığım için o yüzden açıklamanın detaylarına inmeyeceğim…

Çünkü ben, insanların öfkeli ve kızgınken sarf ettiği sözlerin sonuna kadar doğruluğuna inanlardanım!

Siyasi baskül ağır basınca, Rasim Arı başkan da memleketi Nevşehir’i düşünerek böyle akıllı bir hamle yapmış olmalı…

Bence her şeye rağmen bu cesur çıkışından dolayı kendisini tebrik etmek lazım…

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın 3 gün geçmesine rağmen konu hakkında kamuoyu nezdinde hiçbir açıklama yapmaması da ilginç değil mi?

Ben, Başkan Büyükkılıç’ın etrafındaki danışmanları tarafından bu konuda yanlış yönlendirildiği kanaatindeyim!

Başkan Büyükkılıç da zaten hatasını anlamış olacak ki, bu konu hakkında kamuoyu nezdinde hiçbir açıklama bile yapmadı.

★★★

Kayseri’nin meselelerine kafa yoran bir gazeteci olarak, yukarıdaki kilit soruyu kendi kendime sorgulayıp düşünürken bu köşemi kaleme aldığım esnada, Ak Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin, Hes Kablo Kayserispor- Yeni Malatyaspor maçı sonrası konuya ilişkin açıklamalar yaptığı bilgisi haber merkezimize ulaştı.

Özhaseki stadyum çıkışı yaptığı açıklamasında, konuya ilişkin aynen şunları söyledi:

"Günün sürprizi de Nevşehir Belediye başkanımızdı. Sabah erkenden mesajlar düşmeye başlayınca baktım Nevşehir'de böyle şeyler söylemiş. Kendisini aradım. Gencecik bir arkadaş var orada. Biraz heyecanlı. Başarılı ve gayretli takip de ediyorum. Orada basın toplantısı yaparken öyle bir şey söylemiş. Ne olduğunu sordum. 'Espri yapmıştım' dedi. Kamuda herkese açık yapılan hatanın iki kişilik özrü olmayacağını söyledim. Açıkça niyetini yazmasını ve insanlardan özür dilemesi gerektiğini söyledim. O da yakışanı yaptı. Arkadaşımızın bir hatası oldu. Telafi etti, helallik istedi. Nevşehir bizim en yakın ilimiz. Oradaki arkadaşları da seviyoruz. Belediye başkanımızın da anketlerini yaptırıyorum çok başarılı. Biraz espri katarak söylediği bir şey ama yanlış anlamaya müsaitti. O da geçti kapattık o defteri. Bir gün Rasim'i Erciyes'e çağırıp, çay kahve ikram edeceğim. Erciyes'in Kayseri'ye ait olduğunu da tekrarlatacağız."

Başkan Özhaseki’nin konuya ilişkin yaptığı açıklamanın tamamını yukarıda sizlerle paylaştım, şimdi kırmızı satırlarla belirtilmiş cümlelere özellikle dikkat etmenizi istiyorum…

Özhaseki bu olayı ne zaman duymuş?

Özhaseki olaydan haberdar olunca ne yapmış?

Siz değerli okurlarımdan, pür dikkat bu konuyu odaklanmanızı kırmızı satırlardaki ayrıntıları derinlemesine sizin de incelemenizi isteyeceğim!

Özhaseki’nin açıklamalarından benim anladığım; Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı Başkan Memduh Büyükkılıç ve Kayserililirden özür dilemiş ama o özrü Rasim Arı’ya Özhaseki diletmiş!

Yani Özhaseki, amiane tabirle Başkan Arı’ya “Kalabalıkta artistlik yapanın tenhada özrü kabul olmaz” demiş!

Bu tespitte sanırım hepimiz aynı fikirdeyiz…

Yani Özhaseki her zaman ve her olay da olduğu gibi yine (Savior Angel) modunda kurtarıcı melek!

Benim okuduklarımdan anladığım bu!

Yanılıyor muyum?

Özhaseki öyle güzel anlatıyor ki sanırsınız, Memduh Büyükkılıç başkanı tıpkı “Ballı villa parselleri” skandalında olduğu gibi Nevşehir merkezli bu siyasi krizden de Özhaseki kurtarmış!

İlk başta bende öyle sandım (!)

Şaka şaka tabiî ki…

Biraz neşeliyim çünkü bugün 10 Ocak Gazeteciler Günü!

Araştırmacılık bizim mesleğimizin olmazsa olmazıdır, tabi gazeteciliğin verdiği bu şüpheci ve araştırmacı duygularla bende, bu konuyu derinlemesine araştırdım.

Kayseri ve Nevşehir’de yaşayan vatandaşları çok yakından ilgilendiren bu çok çarpıcı konuyu araştırıp soruştururken birde ne göreyim?

Bakan Özhaseki, Başkan Rasim Arı’yı arayarak kendisi ikna edip Başkan Büyükkılıç’dan ve Kayseri halkından özür dilettiğini iddia ediyor ya, durum hiç de öyle Özhaseki’nin anlattığı gibi değil…

Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı zaten o esip gürlediği toplantıdan ayrıldıktan tam 3 saat sonra, tüm basın kuruluşlarında haber olup tepkiler gelmeye başlayınca Nevşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesinden yaptığı açıklama ile zaten özürleniyor!

Olayı sabah saatlerinde öğrendiğini söyleyen Özhaseki’nin, Başkan Rasim Arı’yı aynı günün gecesi telefonla arayıp özür diletmiş olması mümkün olabilir mi?

Özhaseki’nin bu açıklamalarına kargalar bile güler!

Akıl var mantık var, zaman hiç tersine işleyip saat tersten döner mi?

Ama Bakan Özhaseki’ye sorarsanız Başkan Rasim Arı’yı, Kayseri halkından ve Başkan Büyükkılıç’dan özür dilemesi için kendisi ikna etmiş!

Yersen!!!

Her şeyin ters gittiği günümüzde, siyasetin ve siyasetçinin de saati tersine işlemeye başlamış demek ki(!)

★★★

Neyse gelelim bu köşe yazımın ana başlığını oluşturan asıl meselimize…

Evet yanlış okumuyorsunuz “Son 25 yıldır Kayseri’yi İran gibi yöneten zihniyet neden Kapadokya’ya talip olur ki?” diye soruyorum!

Nedenlerini altta tek tek sıralacağım bakış açısı ve olaylar yüzünden Kayseri turizm sektöründe hep sınıfta kaldı…

Biz hep, Kayseri Hava Limanına inen uçak ve yolcu sayısıyla övündük.

Kayseri’ye uçakla gelen turistlerin her fırsatta övgüyle bahsettiğimiz Erciyes’e gitmek yerine uçaktan indikten sonra, Ürgüp ve Kapadokya’nın yolunu neden tuttuğunu hiç sorgulamadık?

Kayseri’nin gençleri ve iş adamları hafta sonları neden Kayseri’de durmuyor hiç sorguladınız mı?

Hafta sonları Ürgüp veya Kapadokya giden Kayserililerin, yada yine Mersin’in yolunu tutan insanların veya İstanbul’a hafta sonları Kayseri’den kalkan uçakların neden tıklım tıklım dolu olduğunu hiç düşündünüz mü?

Nevşehir ölçeğinde değerlendirirsek, Kayserili gençler hafta sonları Ürgüp, Uçhisar veya Kapadokya’nın yolunu neden tutuyor ?

Kayseri de eğlence mekânları olmadığı için Ürgüp, Uçhisar veya Kapadokya yollarında gece eğlenceden dönen kaç genç 80 kilometrelik yola alkollü çıkıp trafik kazası geçirip canından oldu hiç araştırdınız mı?

Alkollü araç kullanmak yasak bunu hepimiz biliyoruz ancak, Nevşehir de eğlenmek isteyen Kayserili gençler, alkol aldıkları için gidiş-geliş taksi tutsa en az 500 TL’den oluyor bundan haberiniz var mı?

Kayseri’de veya Erciyes’de eğlence mekanları olsa insanlar hafta sonları bu eğlence mekanlarına gidip deşarj olsa bunda ne kötülük var?

Hem Kayseri’nin parası Kayseri de kalır!

Siz Kapadokya’yı Kayseri sınırlarına dahil etmeyi amaçlayıp yabancı turist avına çıkarken, Kayseri sırf eğlence sektörü için Nevşehir’e yılda ne kadar para aktarıyor hiç hesaba kattınız mı?

★★★

Bana göre, demokrasi ile yönetilen Türkiye de insanlarının tüm yaşam biçimlerine saygılı olunmalı ve yaşam hakkı tanınmalıdır!

Tabi bu dediğim kanunlar çerçevesinde!

Topluma bir fikri yada belli bir yaşam tarzını dayatıp, baskıcı veya yasakçı yönetimi egemen kılarsanız o toplumu kontrol altında tutamazsınız!

Yani, demokrasilerde yasakçılıktan ziyade kontrol mekanizmasını egemen kılamazsanız ne Kayserili gençleri Kayseri de, nede Ürgüp ve Kapadokya’ya akın eden yabancı turistleri Kayseri’ye getirebilirsiniz!

Sizin turizmden ne anladığınızı, Talas Belediyesi'nin ev sahipliğini yaptığı 4. Uluslararası Uluslararası Ali Dağı Yamaç Paraşütü Şampiyonası'nın 26 Ağustos 2013’de gerçekleştirilen açılışında gördük!

Ali Dağı’nın zirvesinde 175 yerli ve yabancı turistin katıldığı şampiyonada, turnuvayı yöneten 2012 Yamaç Paraşütü Türkiye Şampiyonu Semih Sayır’ın "Biliyorsunuz muhafazakâr bir bölgedeyiz! Çok detaylara girmeyeceğim ama davranışlarınızı ona göre ayarlarsanız sevinirim" şeklindeki çıkışı aslında her şeyin özetiydi.

Konuya ilişkin o tarihte Oda Tv’de yaptığım haberin linkini burada sizlerle paylaşıyorum: https://odatv4.com/muhafazakar-bir-bolgedeyiz...-2608131200.html

Bu haberde, dönemin Ak Partili Talas Belediye Başkanı Rıfat Yıldırım, Kayseri’nin altyapı ve üst yapı sorunlarının bittiği belirterek yönlerini turizme çevirdiklerini anlatıyordu.

Bu skandalın üzerinden tam 8 yıl geçti ancak, Kayseri aynı Kayseri Talas aynı Talas!

Kayseri de turizm amaçlı eğlence mekanları olmadığı gibi, alkollü eğlence mekanı açmak isteyen işadamlarına da iş yeri açma ruhsatı verilmiyor!

Talas’ın en işlek caddesine açılan Leman Kültür isimli kafenin konseptinde alkol olmasına rağmen ve işletme Kayseri dışındaki tüm başka şehirlerde alkol ruhsatlı çalışırken Kayseri de neden ruhsat alamıyor?

Nüfusu yaklaşık 250 binlere dayanıp neredeyse Nevşehir nüfusuna yaklaşan koskoca Talas ilçesinde, alkollü mekanı bırakın tek bir tane sinema salonu veya otel bile yok!

Siz bu kafa yapısıyla mı Kayseri’ye yabancı turist çekeceksiniz?

Kayseri’nin bazı mahallelerine yaptığınız Avrupa usulü bisiklet terminalleri mi Kayseri’ye turist getirecek?

Kayseri’ye gelen turist bisiklete mi binecek?

Kayseri’nin denizi diye övündüğünüz Yamula barajını yıllardır turizme kazandırabildiniz mi ki Kapadokya’ya göz dikiyorsunuz?

Ürgüp veya Kapadokya’yı bu zihniyetle yönetilen Kayseri’ye bağlasalar yabancı turisti siz hangi ülkeden çekebiliriz?

Sözün özü, 25 yıldır Kayseri’yi İran gibi yöneten zihniyet Kapadokya’ya neden talip olur anlamış değilim!!!

Bir de bu tür girişimlerle bizim cambaza bakmamızı isteyenler, Kayseri’de siyaseten neyi hedefliyor doğrusu merak ediyorum.

ALİ TÜRKASLAN

10 OCAK 2021