Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1924 yılında Kayseri’de hizmete açılan Memleket Hastanesi, Acıbadem Sağlık Grubu tarafından restore edildi. Açılışından bugüne 90 yılı geride bırakan hastane binası, Türk sağlık sektörünün önemli simgelerinden biri oldu.

MEMLEKET HASTANESİ 90 YAŞINDA

Acıbadem Kayseri Hastanesi Direktörü ve Başhekimi Dr. Ömer Akbeyaz, tarih kokan bir dokuyu modernizmle buluşturduklarını, bölgenin sağlık mirasına sahip çıkan bir anlayışla, 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından hizmete açılan tarihi Memleket Hastanesi binasını restore ederek Türk sağlık sektörüne kazandırdığını bildirdi. Başhekim Akbeyaz, şöyle dedi:

"14 Ekim 1924 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk tarafından hizmete açılan Memleket Hastanesi 90’ıncı yaşına girdi. Restorasyonu tarihi dokusuna dokunulmadan titizlikle yapılan eski Memleket Hastanesi, Acıbadem Kayseri Hastanesi’nin, tarihinden gurur duyduğu bir parçası haline geldi. Düzgün kesme taştan yapılmış binanın kuzeydeki giriş kapısına ek olarak, güney cephesine de bir kapı açılmıştır. Bugün halen, güneydeki girişin üzerinde bulunan Osmanlıca kitabesinde ‘Memleket Hastanesi 1340’ yazısını okumak mümkündür. 23 Mart 2009 tarihinden itibaren Acıbadem Kayseri Hastanesi, tarihi bina ve modern binasıyla hasta kabulüne başladı. Acıbadem Sağlık Grubu’nun Kayseri’ye yaptığı bu büyük yatırımla, bölge halkının büyük şehirlere gitmesine gerek kalmadan tedavi alabilecekleri bir hastane kurulmuş oldu."

TOPLANTI VE SERGİ MERKEZİ

Memleket Hastanesi’nin kurulumunda yaptığı katkılarıyla bilinen hekim çırağı ve gazeteci Yunus Bekir’in isminin, özel bir törenle Acıbadem Kayseri Hastanesi bünyesindeki tarihi bina içindeki toplantı salonuna verildiğini de kaydeden Dr. Akbeyaz, şöyle devam etti:

"Tarihi bina tıbbi birimleri dışında aynı zamanda konferans, toplantı ve sergi merkezi olarak da kullanılıp, Kayseri’nin sosyal ve kültürel etkinliklerine aktif şekilde ev sahipliği yapıyor. 90’ıncı yaşını kutlayan Memleket Hastanesi’nin günümüzde yeniden hastalara hizmet vermesinin gururunu ve onurunu yaşıyoruz."

MEMLEKET HASTANESİ’NİN TARİHÇESİ

Kayseri’de yayınlanan Erciyes Gazetesi’nin imtiyaz sahibi Turanlı Yunus Bekir’in açtığı yardım kampanyası sonucu 1888 yılında yapımına başlanan hastanenin zemin katı 1910 yılında bitirildi. Birinci katı ise ancak 1924 yılında tamamlanabildi ve 14 Ekim 1924 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk tarafından 'Memleket Hastanesi' olarak hizmete açıldı. Cumhuriyet döneminin ilk yapılarından Memleket Hastanesi, Kayseri Devlet Hastanesi yaptırıldıktan sonra bir süre Tekel tarafından depo ve ispirto satış merkezi olarak kullanıldı. Tekel'in binayı boşaltması ardından uzun süre atıl vaziyette bekleyen tarihi binada, boş durduğu dönemde iki kez yangın çıkıp, binanın tavanı ile çatısı yandı ve çöktü. Bina Acıbadem Sağlık Grubu tarafından restore edilerek 23 Mart 2009 tarihinde hastane olarak yeniden hizmete açıldı. 

Editör: Haber Merkezi