TRT 1’de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinin senaristi Mehmet Bozdağ ile oyuncuları Engin Altan Düzyatan, Osman Soykut ve Cengiz Coşkun Kayseri'de söyleşiye katıldı.

Kadir Has Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen söyleşide Mehmet Bozdağ, kendisinin de Kayserili olduğunu ve projeyle ilgili bir yıldır çalıştıklarını anlattı. Projenin başlangıcında iki soruyla yola çıktıklarını belirten Mehmet Bozdağ, "Birincisi, biz kimiz? İkincisi, 1071 yılında Anadolu'ya Türkler girdi. Haçlı seferleri başladı ve Kösedağ savaşlarıyla da Moğollar Anadolu’ya geldi. Neden haçlılar değil de biz bu dünyada kalıcı olduk?" dedi.

Bozdağ, Türk milletinin Anadolu'ya gelişi ve varlık gayesinin 'nizamı alem' ülküsü olduğunu belirtirken, "Bu gaye ve arzuyla bir dünya şekillendirmeye başladılar. Bu tür problemleri çözmeye çalıştılar. Orta Asya'dan gelen Kayı Boyu'nun önemli bir lideri vardı. Tarihte Ertuğrul Gazi dediğimiz kahramanın hikayesi bence çok önemliydi" diye konuştu.

Dizinin bir filmini ve daha sonra Osman Gazi ve 1071 Malazgirt filmlerini çekmeyi düşündüklerini belirten Bozdağ, "Diriliş dememizin nedeni, dirilten Allah’tır. Diriliş, milletimizin de dirilişine vesile olur. 21’inci yüzyılda da tarih sahnesine çıkacağımıza inanıyorum" dedi.

Dizide Ertuğrul Gazi rolünü canlandıran Engin Altan Düzyatan da hazırlık sürecinin yaklaşık 3 ay sürdüğünü anlattı. At binmeyi ve kılıç kullanmayı öğrendiklerini belirten Düzyatan, "13-14 yıldır televizyona iş yapıyorum hayatımda böyle bir hazırlık süreci görmedim. Ertuğrul Gazi ile ilgili tarihte çok bilgi yok ve içinizde canlandırmak için kitaplar ve çeşitli hikayeler okudum. Bu hikayelerle birlikte dönemin içinde kendimizi hissetmeye çalıştık" dedi.


İbnül Arabi rolünü canlandıran Osman Soykut da bu rolden oldukça etkilendiğini belirterek, "İbnül Arabi tasavvufun erken gelen hocalarından. İbnül Arabi rolü, şimdiye kadar oynadığım rollerden en önemli ve etkileyen rol. Bu dünyanın felsefeye ve sevgiye ihtiyacı var. Bu rol beni bu yöne zorluyor" diye konuştu.

Dizide Turgut Alp’i canlandıran Cengiz Coşkun da "Bir çok işte çalıştım fakat burada farklı bir sinerji oluştu. Başarımızda da bunun rolü var" dedi.
Editör: Haber Merkezi