Kültepe-Koramaz Derneği Kurucular Kurulu Başkanı Halit Erkiletlioğlu şunları söyledi: “ Bilindiği gibi 2014 yılında Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri ve 2020 yılında da Koramaz Vadisi UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer almaya hak kazanmıştır. Kayseri’mizin bu iki eşsiz değeri ile Kapadokya gibi tüm dünyaca bilinen bir coğrafyanın uzunca yıllar başkentliğini de yapmış Kayseri ilimizin bir cazibe merkezi olarak düşünülmesi, kültürel alanda yapılan ve plânlanan çalışmaların çeşitliliği ve niteliği sorumluluk bilincimizi derinleştirmektedir. 

Özellikle bu konu ve bölgelerde yapılan ve plânlan yazılı ve fiili çalışmaların bir parçası olabilmek, fikren veya aktif olarak projelerin içinde yer almak, koruma kültürünün yaygınlaştırılması ve içselleştirilmesi için başta ÇEKÜL Vakfı gibi onlarca yıldır Türkiye’de ve özellikle bölgede sürdürülen gayretlerin, yol haritalarının ve Tarihi Kentler Birliği’nin güçlü organizasyonunun arkasından koşmak üzere imkânlarımız ölçüsünde katkı sağlamak adına kentimizde 22 Mart 2021 tarihinde “Kapadokya, Kültepe, Koramaz Tarih, Kültür, Eğitim ve Araştırma Derneği” isimli tüzel kişiliği olan oluşumu; Halit Erkiletlioğlu, Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu (Kültepe Kazı Alanı Başkanı), Prof. Dr. Osman Özsoy, Prof. Dr. Tuncay Çelik, Prof. Dr. Ahmet Güney, Dr. Bilgin Yazlık ve Mustafa Cingil ’den oluşan yedi kurucu üye tarafından kurmuş bulunuyoruz.

Dernek tüzüğünün kapsayıcı metnine ilâveten; koruma, kültür, tarih ve her türlü bilimsel çalışma başlığı altında yerelden başlayarak çalışma ve iş birliğine açık olan ve yurt içi ve dışı proje yapacak ve projelere ortak olabilecek nitelikte bir sivil toplum kuruluşu oluşturma fikri ön plânda tutulmuştur. Kısa adı, “Kültepe-Koramaz Derneği” olan bu oluşumun bir amacı da geçici üye listesinden bu hedefe gönül verecek olan yeni üyelerimizle güçlü bir sivil toplum kuruluşu olmaktır.

Öyle ki, bu amaca hizmet etmek adına kentin insan kaynağının, bütçesinin ve değerli zamanının en verimli şekilde kullanılması için ciddi ve rasyonel bir yapılanmanın gereğine inanmaktayız. Kısaca “Kültepe-Koramaz Derneği” aynı gayelerle çalışmakta olan diğer dernek, vakıf ve kuruluşlarla iş birlikleri yaparak ortak akıl ve güçler birleştirecek ve bu tür büyük çaplı projelerde koordinasyon sağlayıcı çabalarıyla mutfakta ve sahada olmayı amaç edinmiştir.

Tarih, kültür ve koruma üst başlıkları ve Dernek Tüzüğü’nde yer alan paleontolojiden speleolojiye kadar çeşitli alt başlıklara ilgi duyan, bu konularda çalışan, proje yapan başta çocuklarımız olmak üzere, Kayserililer ve tüm dünyaya derneğimizin gönül kapılarını ve dernek üyeliği başvurusunu açık tutmaktayız."dedi.

Editör: Haber Merkezi